28 Eylül 2015 Pazartesi

REBEKKA BAKKEN “Little Drop Of Poison” (2014)


Son yıllarda “İskandinav Cazı” diye bir tavır iyiden iyiye oturdu. Benim de katıldığım bir görüşe göre Kuzey’in farklı coğrafyalarının bu ülkelerinin caz anlayışı bunaltılı (şimdilerde müzikal terim olarak “karanlık” da diyorlar) gelebiliyor. 6 ay gece , 6 ay gündüz yaşayan bu doğal şartların tınısı elbetteki farklı olacak , bundan doğalı da olamaz. Böyle olması bir başka açıdan da özgün bir dil oluşturduklarını da gösterir ki, bu da övücü bir nitelik olsa gerek. Zaten “Kuzey Caz” ya da “İstandinav Caz” diye bir tarzı müzik türlerinin arasına sokabilmeleri de bu yüzden.
Kuzey Caz tarzının karanlık havasına farklı tadları ekleyebilen müzisyenler de olabiliyor. Norveç bunların en ayrıcalıklarının çıktığı ülkelerden biri. Kuzey Caz’ın normlarını içinde olsa da daha bizim kulağımıza yakın (daha doğrusu alışkanlıklarımıza uygun) örneklere de rastlayabiliyoruz. Caz kadın vokalinin Norveçli temsilcilerinden Rebekka Bakken bunlardan biri. Dinlediğinizde Amerikalı hatta Akdeniz kıyılarına yakın coğrafyadan bir ses sanabiliyorsunuz.
1970 doğumlu vokalist, inceden, kalına değişik oktavlara çıkabilen ses yeteneğine kadın caz vokallerinin vokal gelenekleriyle beslenmiş yorum doluluğunu eklemiş. Artıları bununla da kalmayan Bakken, aynı zamanda iyi de bir besteci.  

Küçükken keman dersleri alan Rebekka Bakken vokal yapmaya karar vermesiyle kendine eşlik edecek piyanoyu da öğrenmiş.  Norveç folk şarkıları ve kilise şarkıları söyleyen Bakken, profesyonel kariyerinin ilk günlerinde yerli gruplarla funk, soul ve rock müzik yapmış. Bu müzikal yolculuklar ona bugünkü cazdan R&B'ye farklı müzik tarzları arasında sakin ve uyumlu geçişler yapabilme başarısını kazandırmış.  “Little Drop Of Poison” albümünde bu tavrını çok güzel algılayabiliyoruz. Farklı tarzlardaki beğenilerin de ilgisiz kalamayacağı Bakken, kelimenin tam anlamıyla caz vokalinin geleceğe kalabilecek kadın seslerinden biri diyebiliriz.

Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...