27 Ekim 2020 Salı

Çeyrek Asrında BaBa Zula : Hayvan Gibi!



BaBa Zula yeni albümü "Hayvan Gibi" ile ilgili ufak çaplı detay bilgileri aktararak yazıya başlayalım. 

Albüm Artone Stüdyoları'nda 22 ile 23 Ağustos 2019 arasında analog olarak kaydedilmiş. 

2 Ekim 2020 tarihinde de Gül Baba Records etiketiyle plak olarak piyasaya çıkmış.  



Şimdi de Baba Zula elemanlarının "Hayvan Gibi" albümündeki konumlanışlarına bir bakalım:

Osman Murat Ertel: Elektrik Saz, Vokal

Mehmet Levent Akman: Kaşık, Zil, Elektronik

Ümit Adakale: Darbuka, Elektronik Kick Davul

Periklis Tsoukala: Bariton Elektrik Ud, Vokal


Grubun resmi internet sitesinde tarzlarına  ‘Psychedelic Istanbul Rock ’n Roll’ demişler ki... bence bu albümü dinledikten sonra en iyi tanımın bu olduğuna ben de kaniyim. 


***


Bu genel bilgilendirmeden sonra şimdi koltuklarımıza yayılıp, albümün bende bıraktığı izleri okumaya başlayın derim. Haydi buyrun bakalım.

Zen sonrasında Baba Zula'nın kurulmasından bu yana 25 yıl olmuş ve "Hayvan Gibi" albümü de 25. yılın abidevi bir kutlaması diyebiliriz. Bu 25 yıl içinde BaBa Zula müziğine çok sıkı fıkı yaklaşmış biri değildim hani. Bu yaklaşım 2000'lerin ortalarına doğru biraz değişmeye başlayacak ve grubun yaptıklarına biraz kulak kabartır olacaktım. Son altı, yedi yıldır ise bazı parçalarına kulaklarım daha bir gidecekti ama beliri bir mesafe her daim olacaktı. Hani baştan sona bir albümü dinlemekten ziyade bazı seçmeler yaparak dinlemekten öteye geçmemişti. Ancak 2 Ekim tarihinde yayınlanan bu albümü aynı gün ilk dinlemeye başlamamla birlikte adeta yapışıverdim ve bu ana kadar da tek başına bir parçayı dinlemektense baştan sona dinlemeden edemiyorum. 

Peki buna sebep ne olaydı ki?  

Öncelikle bu albüm, kayda girildiği anda bir seferde çalınıp, bitmiş. Yani keselim, yeniden çalalım gibi değil, bir "Jam Session" havasında , bol doğaçlamalarla konser gibi kaydedilmiş. İşte burada da benim en büyük 25 yıllık yanılgım ortaya çıkıyor. BaBa Zula'yı albümlerden takip etmek yerine konserlerde tadına varmak gerekirmiş. Bunun için çeyrek asırlık bir ömürde saçları ağırtmaya gerek yokmuş hani. En azından bundan sonra açığı BaBa Zula konserlerine giderek kapayacağım. 

BaBa Zula'yı daha yeni mi keşfettim?

Elbette BaBA Zula'yı yeni değil, Zen zamanlarından beridir biliyorum ama yanılgım, onları kayıt halinde dinlememden kaynaklanmış. Oysa onları doğaçlamalarla dolu konserlerde izlemekmiş önemli olan; işte ben bunu kaçırmışım. Bir de tabiki, o geçmişin "Sıkı (?) Rocker"lığı BaBa Zula müziğine duhul etmemize engel omuş hani. 

BaBa Zula'ın çeyrek asrını kutladığı "Hayvan Gibi" albümü capcanlı kaydı ve muhteşem doğaçlamalarıyla harika ve de zihin açıcı bir albüm olmuş. Grubun geçen yıllar içinde bol konser vermesi ve bu yolda yurtdışında en fazla konser veren rock grubu olması sebebiyle de dünyada yapılan müziğin içinde olmuşlar. Bu da benim penceremden başlıbaşına bir artı puanı oluşturuyor. Umarım bu ülkemizde rock adına bulaşıcı bir etki yapar. 

Neyse bütün bunlardan sonra son söz olarak: bu albüme ilgisiz kalmayın derim.



Unutmadan bir dipnotu da Baba Zula elemanı Murat Ertel'e sunayım. Bir çizgi roman kahramanını ve bir karikatür ustamızı Rock başyapıtına döndürmeleri için onlara gecikmiş bir teşekkür borçluyum. BaBa Zula "Abdülcanbaz" parçasıyla hem Turhan Selçuk hem de unutulmaz çizgi romanı rock müziğine taşımıştı.


***

Albümde yer alan parçaları da Birgün gazetesinden bir alıntıyla yapalım. Birgün gazetesi BaBa Zula'nın elemanı Levent Akman ile çok güzel bir röportaj yapmıştı. O röportajda Akman albümde yer alan parçaları tek tek şöyle anlatıyor:

 "Küçük Kurbağa: Murat Ertel’in oğlu Eren Devran doğmadan önce ona yaptığı bir parça

Sıpa: Koca gözlü bir eşek yavrusunun ovalarda hoplayıp zıplaması

Kelebekler Kuşlar: Murat Ertel’in Aşık Nesimi’nin Kah çıkarım gökyüzüne, seyrederim âlemi. Kâh inerim yeryüzüne, seyreder âlem beni mısralarından etkilenip bestelediği bir parça.

4 Nal: Ümit Adakale’nin güzel bir Darbuka solosu

Tavus Havası: 1996 yılında Derviş Zaim’in Tabutta Rövaşata filmi için yaptığımız müziklerin bu film ile özdeşleşen parçası

Çöl Aslanları: Antoine De Saint-Exupery’nin Küçük Prens kitabının bir çocuk oyunu olarak tiyatroya uyarlandığı eser için yaptığımız parçalardan biri."


                                              ***


25. yılında "Hayvan Gibi" ile bizde BABA ZULA'ya nice yıllar dileyelim. 


Aptulika




Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...