Sayfalar

19 Ocak 2021 Salı

Albüm Kritiği mi? O da ne?



Göksenin'in albümü "Women's Blues" ile ilgili ABD'de çıkan yazının çevirisini bir önceki yazımda paylaştım. Bu öyle basit bir olay değil, zira Bluesblast dergisi blues üzerine çok önemli bir yayın. Bu yazı Steven Ovadia tarafından yapılan bir albüm kritiği... yani albümün analizi de diyebiliriz. Yazıda ilk önce Göksenin tanıtılmış ve ardından albümdeki parçalardan bazıları bir sarraf titizliğinde incelenmiş ve yorum yapılmış. Bununla da kalmayarak çalan müzisyenlere kadar inceleme sürmüş. 

Yaklaşık bir aydan fazla oldu Göksenin'in "Women's Blues" albümünün çıkışı, peki ülkemizde böyle bir analiz ya da albüm kritiği yazısı okuyabildiniz mi? İster sanal ortama isterseniz yazılı basına bakın, böyle bir alan yok gibi. Benim görebildiğim bir tek Cumhuriyet gazetesinde böyle bir köşe var ve orada da bu tip kritikleri yapan Murat Beşer geçtiğimiz pazar günü bu albümü analiz eden bir yazıya yer verdi. 

Bu tip albüm kritikleri ya da analizleri bizde de yer alırdı ama neredeyse on yıldır yok gibi. Hoş son 25 yıldan beri de bu tip yazılar "kritik"ten çok müzik şirketlerinin gönderdiği basın duyuruları yani "info"ların yayınlanmasından öteye gitmiyordu. Oysa 40 yıl öncesinin popüler dergilerinde bile bu bölümleri görürdünüz. Hatta Hey dergilerinde o zamanlar çıkan albüm kritiklerini bile bugün yayınlasak, şaşırır kalırız. 

Bir çok insanın şimdi kalkıp şunu söyleyeceğinden çok eminim: "Yahu o yıllarda yeni çıkan plağın Türkiye'ye gelmesi zaman alıyordu. Kaset ya da CD döneminde de o albümleri gidip satın almamız gerekiyordu. Dolayısıyla albümle ilgili bilgi sahibi olmak için o kritikler tanıtıcı oluyordu. Oysa şimdi saniyesinde albümü paylaşım sitelerinden buluyor ve dinliyoruz... yani böyle bir aracıya ihtiyacımız kalmadı." Doğrudur, günümüz teknolojisi ve internet ile dünyanın her yeri ile buluşuyoruz, öyle de Bluesblast dergisi'ndeki yazıyı 40 yıl öncesinden mi alıntıladık. Adamlar ABD'de yaptıkları derginin internet sitesinde her ay bir sürü albümün kritiğini yapıyorlar. İnternete baktığımızda İngiltere, Almanya, Fransa ve başka ülkelerde de yapılıyor. 

Yeni çıkan albümlerin infolarını yayınlayarak haber yapma ötesinde analiz eden yazılar sadece Cumhuriyet gibi bir elin parmaklarına bile yaklaşmıyor.  Böyle analiz bölümleri olmasa da sosyalist ve sol gazeteler gene de yeni çıkan albümlerden sonra o sanatçılar ve gruplarla röportaj yapıyorlar, diğerlerinde artık o da yok. 

Buraya nasıl geldik on yılda mı? Çok daha eskilere dayanıyor ve adım adım 30 yıldır bu çürüyüş başladı. İlk önce albüm kritiğini yerden yere vurmak ya da göğe çıkarmak olarak gördük. Sonrasında değer kaybı başladı ve artık müzik ile yazmak, çizmek bir iş olmaktan çıktı. Müzikle ilgi yazıp, çizmek artık telifsiz ( emek değeri olmadan ) yapılan  bir uğraş. İçimi acıtıyor ama bu yazıyı okuyacak kaç kişi olur onu da bilemiyorum. 

APTULİKA

Not: Yazıda bir tek Murat Beşer'in albüm kritikleri yaptığını söyledim ama başka isimler de varsa kusuruma bakmasın ama genele baktığımızda bu çok az hatta yok gibi. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder