Sayfalar

2 Ekim 2022 Pazar

Piyano Adam Billy Joel KULAK MİSAFİRİ'nde Konuk Olunca

 


Billy Joel yani "Piyano Adam" elbetteki Kulak Misafiri bu hafta bu isme ayrılmışsa bu parça mutlaka olacaktı: PIANO MAN!

Bu Pazar gecesi yeniden başlayan Kulak Misafiri radyo programı Billy Joel'e ayrılınca öyle çok sevindim ve yüz buldum ki anlatamam. Ben piyanonun hastasıyım ve piyano rock ise gizli sevdamdır. Bir garip alışkanlıktır ama rock ile ilgili bir sayfada piyano rock yazmak hoş karşılanmaz. Hoş yazdığında da yazı öyle az tıklanır ki, 10 kişi okursa ne ala. Ancak bugün Kulak Misafiri bana güven verdi ve 80'li yıllarda dinlemeye doyamadığım Billy Joel ile ilgili kalem sallayabiliyorum, ne bahtiyarlık. 

1977 tarihli "Strangers" albümü, Kulak Misafiri radyo programında dört parçayla yer aldı. Bu Billy Joel'in kariyerinde ilk bir numaraya çıkan albümü ve zamanında çok dinlediğim "Just the Way You Are" yani eşi için yaptığı bir parça. Ardından gelen "Scenes from an İtalian Restaurant" piyano tuşelerini hissettiğim harika bir şarkı ve Joel'in iyi bir söz yazarı olduğunu da gösteren bir çalışma. İki sevgilinin uzun yıllar sonra bir İtalyan restoranında buluşması anlatılıyor. Bu parça ile Joel'in iyi bir öykü anlatıcısı olduğuna da şahit oluyoruz. O meşhur parçası "Piano Man"de şarkı sözü olarak önemlidir ve Billy Joel'in müzik macerasını da özetler. Kariyerinin başında maddi kaygılarla gece barlarda ( bizdeki piyanist şantörler gibi) çalmakta olan Joel "Piano Man"de bunu çok harika bir şekilde anlatmakla kalmaz, bir tiyatro atmosferi sunarak canlandırır. 

Kulak Misafiri radyo programında "Strangers" albümünden seçilen son parça ise "She's Always A Woman"dı ki, o da seksenlerin içinde devamlı dinlediğim güzel hatıralarından biriydi. Pastoral bir fonda piyano tane tane öyle güzel dökülür ki, o anları tekrar yaşadım. 

Ve programda 1982 yılı albümü "The Nylon Curtain" albümünden seçmeler sıra geldi. Bir dönem olay olmuş ve Joel'i politik olarak hedef tahtasına taşımış bir işçi sınıfı şarkısı: "Allentown". ABD'de bir maden ocağında çalışan işçilerin zorlu yaşantısını anlatan bu parça o dönemde video klibindeki gerçek görüntüler nedeniyle sansüre uğrayacaktı. Bu arada Billy Joel politik duruşuyla da önemli olduğunu Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği'nde konser veren Batı'lı ilk pop ve rock müzisyeni olarak gösterecekti. O konserde de bu parçayı Rus ( Sovyet) gençleri için çalacaktı.

"The Nylon Curtain" albümünden gelen ikinci parça "Laura" olurken, bunu seksenleri synth tınılarının hissedildiği "Pressure" dan sonra "Goodnight Saigon" ile albümden seçmeler bitecekti. Bir film tadında anlatımıyla "Goodnight Saigon", Amerikan deniz piyadelerini ve onların korkularını anlatan güzel mi güzel savaş karşıtı bir parça.

50 yıllık kariyerinde hiç yoksa 50 hit parça çıkartmış Billy Joel'i 4 albümden seçilmiş 9 parça ile bir saatte anlatmak olası mı? Zor ama Kulak Misafiri bu geceki programında bunu başardı. İşin en ilginç yanı da bana Billy Joel'i neden sevdiğimi bir kez daha anlattı. 

Teşekkürler Kulak Misafiri radyo programını hazırlayan Bülent dostum ve o güzel Türkçe diksiyonu ile sunan Bengi.

Aptulika



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder