Sayfalar

17 Mayıs 2020 Pazar

Koronavirüs Günlerinde Hatırladıklarım ve Keşifler 55


Lucky Peterson, elektro gitarıyla muhteşem blues rock albümlerine imza atmış biri. Peterson sadece gitarda değil, piyano ve org'da da mahir bir mülti enstrümantalist. Caz müzisyeni Jimmy Smith'in ölümünün 12. yılında, Lucky Peterson tuşların başına geçerek bu saygı albümü oluşturmuş. 


Hammond Org'u kazandıran adama saygı




Lucky Peterson
"Jimmy Smith Tribute"
(2017)
Jazz Village  

Albümün kapağına bakıp, amanın caz albümü diye oraya buraya kaçışmayın. Öncelikle Lucky Peterson ismini bir yere not edin. Bu adamımız elektro gitarıyla muhteşem blues rock albümlerine imza atmış biri. Peterson sadece gitarda değil, piyano ve org'da da mahir bir mülti enstrümantalist. Caz müzisyeni Jimmy Smith'in ölümünün 12. yılında, Lucky Peterson tuşların başına geçerek bu saygı albümü oluşturmuş. 

Peki Jimmy Smith kim? diyorsanız, o zaman da Lucky Peterson'un ismini yazdığınız kağıda Jimmy Smith ismini yazıp, ardından Hammond Org'u da ekleyin.

Bugün bile hükmünü gönül hanemizde sürdüren ve paha biçilmez Hammond Org'ları 70'lerin rock albümlerinden tanır ve hayranlık duyarız. Oysa ki "1950'li yıllarda bu yeni org modeline kimse yüz vermezmiş. Jimmy Smith, Hammond Org'u caz müziğinde solo olarak kabul ettirmiş ve o güzelim tınıyı bu günlere kadar duyabilmemize vesile olmuş. 

Hammond Org kullanan bir çok müzisyen olmuş ama Jimmy Smith'i bir kez dinlediğinizde daha sonrasında onun imzasını farkedersiniz. Kim bilir bu enstrümanın büyülü yanı da bu, çalanın kişiliğini ortaya koyar.( ya da kişiliği olan müzisyenler onu çalmayı bir zevke dönüştürür.) 

Lucky Peterson, bu saygı albümü için yanına davulcu Herlin Riley ile Amerikalı genç gitarcı Kelyn Crapp'ı alarak stüdyoya girmiş. 9 yapıtın yer aldığı albümde kayıtlara konuk müzisyenler de katılmış. Açılışta yer alan Smith baş yapıtı "Night Train"de Nicolas Folmer yer alırken, "Blues For Wes"te Phillippe Petrucciani güzel ve sıcak gitar tonuyla çalmış. Bu arada soyadı size tanıdık gelmiş olabilir. gitarist Phillippe, doğuştan gelen bir kemik hastalığı ve kısa boyuna rağmen usta bir caz piyanisti olan ( 1999 yılında kaybetmiştik ) Michel Petrucciani'nin kardeşi. 

Bu saygı albümünde bir caz ustası olan Archie Shepp'de "Jimmy Wants To Groove" ve "Back At The Chicken Shack" da tenor saksafonu ile konuk olmakla kalmamış, vokalleri de yapmış. 

Karantina altında evde tek başına dinlemek için ideal bir albüm. Ancak albümü dinledikten sonra açık havada kalabalıkla birlikte konserde dinlemek isteyeceksiniz. O da olur inşallah. 


Aptulika
Koronavirüs Günleri


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder