Sayfalar

21 Kasım 2019 Perşembe

Hafta Sonu Blues Perişan Kütüphanesi'ne Katkı 123


Ivan Sergeyeviç Turgenyev
 "Devrim Öncesi"
Sinan Yayınları
(Ekim 1973)
Çeviri : Ataol Behramoğlu


Anton Çehov, klasikleşmiş muhteşem yapıtı "Vişne Bahçesi"nde 19 yüzyıl ortalarında değişime uyum sağlayamayan, çürüyen aristokrat bir aileyi anlatır. Bir çok yapıtında da  tarih sahnesine çıkan yeni sınıfları ve değişen düzeni hissettiren Çehov için "Devrim Öncesi" yazarı tanımlamasını kullanırdım. Eski sınıfın düzeninden arta kalan ve çürüyen vişne ağacı ile gelecek devrimlerin arasındaki sürecin yazarı. Turgenyev'in 1860 yılı başlarında "Rus Habercisi" dergisinde ilk kez yayınlanan bu romanını okuduğumda ise yukardaki yargımı şu şekilde genişletecektim: Anton Çehov devrim öncesinin yazarı... Turgenyev ise gelecek devrimleri ilk hissedendi.  
Turgenyev'in bu romanını okurken aklıma bir anda "Babalar ve Oğulları" isimli klasik başyapıtı gelecekti. 1860'ta yazılan "Devrim Öncesi"nde tarihi değişimi idealist bir Bulgar öğrenci üzerinden sunarken, iki yıl sonra yazacağı romanı "Babalar ve Oğullar"da kuşaklar arasındaki çatışma ile ortaya koyacaktı. "Devrim Öncesi" romanını okurken, itiraf etmeliyim ki "Babalar ve Oğulları"ndan daha hızlı ve zevkle okudum. Bunun sebebi de çevirinin başarısıydı diyebilirim. Şair Ataol Behramoğlu'nun Rusça aslından çevirilerini çok severim ama bu başarının 1973 yılında yaptığı bu çeviride de olması takdire değer. 
Benim sahafta 1973 baskısını bulduğum bu kitap, "Arife" ismiyle de yayınlanmış. Hatta yakın dönemlerde İletişim Yayınları tarafından "Arefesinde" adıyla yayınlanmış olduğunu da kitabı bulup okumak isteyenler için buradan duyurayım. 
 "Devrim Öncesi" ya da diğer isimleriyle "Arifesinde" romanında Turgenyev,  Rusya'ya okumaya gelen İnsarov adlı genç bir Bulgar bağımsızlıkçıyla soylu sınıftan gelen bir kız olan Yelena'nın aşkını ve aşkının peşinden gitmek için toplumsal konumunu ve ayrıcalıklı hayatını terk edişini anlatırken, kaybolmakta olan bir soylu sınıfı da bizlere sunuyor. 

Aptulika

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder