Sayfalar

5 Mart 2019 Salı

Oscar'ın Ardından 3









Roma    Alfonso Cuarón




1970-71 yıllarının Mexico City'sinin iyi durumdaki bir ailesinin  (Doktorumuzun kalabalık ailesi) yanında yatılı olarak kalıp, ev işleri ve çocuk bakıcılığı yapan, taşralı bir genç kız olan  Cleo’nun   odağından şehrin yaşamı, sosyal çalkantıları (68’in etkisiyle tüm dünyayı saran üniversiteli gençlerin sokak eylemleri ve çatışmalar dahi geçiyor) gençlik heyecanları, özel ilişkileri, hayal kırıklıkları, özellikle aile fertleri ile aralarındaki sıcak ilişkisi gibi  birçok duyguyu yaşatan, yönetmenin siyah beyaz çekmiş olduğu, hikaye ve konusu bana göre oldukça yavaş ve ağır ilerleyen bir film. Zaman zaman tekrar sahneler  var hissine kapıldığım oldu. Ancak bu aynı zamanda yönetmenin etkileyici bir tarzı olarak öne çıkıyor ve sıkı bir yönetmenlik ve etkileyicilik olarak da değerlendirilebilir. Yılın en dikkat çeken filmlerinden. (Sinemalarda yok, özel bir platform için çekilmiş).  Aklımda kalan sahne “ Toprak bir futbol sahası benzeri bir yerde Meksikalı milliyetçi ve faşist gençliğin uzakdoğu spor çalışması ve Cleo'nun ziyareti, bir de hastanedeki doğum sahnesi. (Yalitza Aporicio rolünde oldukça başarılı bu arada)   
Ek Not:  En iyi yönetmen, en iyi yabancı dilde film ve en iyi görüntü yönetmeni ile  2019 Oscarlarında 3 ödül kazandı. 
Notum :8    
Önerim : İzlenmeli.




Green Book  (Yeşil Rehber) Peter Farrelly  




Bu filmdeki kahramanımız siyahi bir piyanist. Dönem 60'ların başı, klasik müziğin çok yetenekli müzisyenlerinden biri olarak gösterilen ve gerek bir piyanist olarak  yetişmesi, gerekse de özel ve kişisel tercihleri ile de dönemin diğer siyahi Amerikan müzisyenlerine (Tabi biz  BB King, John Lee Hooker, Budy Guy gibi bluescu babalara alışkınız, naif ve de zarif bir klasik müzik piyanisti karakter olarak dönem içinde de tuhaf kaçıyor ki film de aslında bunu işliyor.)  pek benzemeyen biraz tuhaf  Afro-Amerikan piyanist Dr. Don Shirley 'nin (Mahershala Ali) zorlu güney yollarında yapacağı konser turnesinde kendisine eşlik edecek hem şöför hem de bir nevi bodyguard olarak tuttuğu İtalyan asıllı bıçkın, yarı serseri, çokça rahat, umursamaz aynı zamanda da sempatik bir görünüme sahip  Tony Lip ile (Viggo Mortensen ) yolculuğunda başından geçenler anlatılıyor. Tabi hem şöförün İtalyan asıllı olması hem de siyahi karakterin yaşadıkları ve maruz kalınan durumların ırkçılık vurgusunuda net olarak göstermekte.  Sempatik bir film.  Benim geçen yıl ki erkek oyuncu adayım da Mortensen'di bu yıl belki olabilir. Ha bu arada Oscar, eşcinsel karakterli  siyahi  oyuncu tipini sevdim. Buradaki piyanist de aynı, bir oscar daha gelirse hiç şaşmam ! ( Oscar öncesi notlarım) Film'deki aklımda kalan sahne, arabada  tavuk yeme sahnesi ...  
Ek Not: Film 2019 En iyi film Oscar'ı  ayrıca belki de  başrol olması gereken rolü ile Mahershala Ali'ye ard arda ikinci En iyi yardımcı erkek oyuncu Oscarını, En iyi orijinal senaryo  Oscarını da kazandı.   
Notum: 8    
Önerim  : İzlenesi 





Bohemian Rhapsody Bryan Singer




Freddie Mercury belgeseli tadında, bir anlamda Queen grubunun da 1985‘e kadar ki belgeseli sayılır.  Kült isim Freddie'nin üzerinden 1985 Live Aid konserine kadar olan dönemi işleniyor.  Filmde en etkileyici nokta, şüphesiz ki müzikler, müziklerin sunulduğu sahneler ve seslendirmeler, bunun dışında makyaj ve kostümler. Özellikle Live Aid'in canlandırılması neredeyse kusursuz incelikte ve detaydaydı. Rami Malek performansı içinde de benim görüşüm "Hiç kimse Freddie olamaz". En etkileyici sahne  Bohemian Rhapsody parçasının  ortaya çıkışı, bu parça için menajerle odasında yapılan dialog ve tabi Live Aid konseri sahneleri. Özellikle Live Aid neredeyse bire bir ve en ince detayına kadar işlenmiş. Müzikseverler açısından böyle kült bir ikon ve grubu yeniden hatırlamak için güzel ve başarılı bir filmdi diyebiliriz.  
 Ek Not: Rami Malek rolu ile En iyi erkek oyuncu Oscarını kazandı. Herkese göre normal ama bana göre sürprizdi, nedense çok etkileyici bulundu, ben nedense öyle değerlendiremedim bir türlü .  En iyi kurgu ve en iyi ses kurgusu, en iyi ses miksajında da Oscar aldığını iletelim."      
Notum : 7.5      
Önerim : İzlenmeli 


( Not : Filmin başarısı bu arada müzik starları film furyası başlamış olabilir, sırada  Elton John ve Mötley Crue filmleri var duyduğumuza göre ..)




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder