Üç ayda bir çıkan PLAK MECMUASI üçüncü sayısını çıkardı.
Temmuz, Ağustos ve Eylül aylarında plakçı dükkanlarında olacak olan dergi gene dopdolu.
( Derginin satıldığı plakçı dükkanlarını yazının sonunda bulabilirsiniz)
Kıyasıya bir mücadele ve seyir zevkiyle geçen Dünya Futbol Kupası bu yazın belki de en güzel olayıydı. Keşke bitmeseydi dediğimiz kupanın ardından PLAK MECMUASI da sayfalarını bu konuya açmış. Spor yazarı ama aynı zamanda rock müzik ve plak tutkunu olan Ali Ece, mecmuada Dünya Kupası plaklarını kaleme almış.
Geçmişe Yolculuk
Konusu plak olan dergide ister istemez nostalji de olacak. Zaman makinesine binip eskilere gidiyoruz. Benim çocukluğumda, 1970'li yıllardan hatırladığım ama siyah beyaz Yeşilçam filmlerine baktığımızda 1960'lara dek inen bir oto pikabı vardı. Şimdi mp 3 çalan "flaş bellek" takıp arabada giderken müzik dinliyoruz ya daha evvelsi CD bölümü vardı. Biraz daha evvele gittiğimizde ise kaset teyp bulunurdu ve oto setini hırsız çalmasın diye arabadan indiğimizde söküp, koltuğumuzun altında taşırdık. İşte plak döneminde de aynı yerde bir pikap bulunurdu. Sakın aklınıza otomobilde giderken LP tipi bir plak çalınıyor diye bir şey gelmesin hani... burada çalınanlar 45 devirli yani bir yüzünde tek şarkı olan ( küçük) plaklardı. Her parçada da yeni bir plak takılırdı. PLAK MECMUASI bu konuyu yani oto pikabını Cem Çobanlı'nın yazısıyla günümüze taşımış.
Oto pikabı denilince aklıma Sadri Alışık'ın şöför rolü oynadığı filmler geliverdi. Arabadaki güneşten korunmak için indirip siper olan bölüme yerleştirdiği plaklardan birini alır ve oto pikabının dikdörtgen kapısından sokar ve bir anda alaturka bir ezgi ile eski İstanbul sokaklarında gezinirken, jenerikte oynayanların isimler akar. Kim ne derse desin eski filmler bir başkadır, hiç olmazsa kayıp zamanların İstanbul'u onlarda depolanmıştır.
İzzet Öz |
Gökçen Kaynatan |
Plak Mecmuası'nın ilk sayısında İzzet Öz ile yaplan bir söyleşi vardı. Su içer gibi okumuştum ama bitince de susuzluğum geçmemiş keşke devamı olsa demiştim. Benim hissettiklerimi sanki duymuşlar gibi bu sayıda da "İzzet Öz İle Geçmişe Yolculuk" sürüyor.
Plak Mecmuası ile geçmişe yolculuk sadece İzzet Öz ile bitmiyor, Gökçen Kaynatan ile "Dünden Bugüne" gelirken bir başka yazıda 1968 yılının plaklarında bir gezintiye çıkıyoruz.
Ve Günümüzde Plaklar
Plaklar bizlere sadece geçmiş yılları hatırlatmıyor, bugünümüzü de anlamlandırıyor. Mor ve Ötesi'nin yeni çıkan 45'lik plağı (yani ecnebice haliyle single'ı) "Sultan-ı Yegâh"ı derginin sayfalarında yerini buluyor.
Albümlerini plak olarak da piyasaya çıkartan Mor ve Ötesi ilk defa yaptığı 45'lik plağında Nur Yoldaş'ın yıllar önce yaptığı unutulmaz parçayı "kavır" olarak yorumlamış. Attila İlhan'ın şiirinden Ergüder Yoldaş'ın bestesiyle Türk Pop'unun başyapıtlarından olan bu parça üzerine dergide Nur Yoldaş ile Mor ve Ötesi grubundan Harun Tekin'le yapılan söyleşiyi okuyabilirsiniz.
Yeni albümleri de plak formatında yayınlanmış olarak buluyoruz. İşte onlar üzerine hem Tuna Kiremitçi hem de BaBa Zula'dan Murat Ertel'i mecmua sayfalarında göreceksiniz. Plakçı sohbetinde ise Nejat Pakyöz'le plak raflarında gezinmeye hazırlanın.
Çizgide, Terzide ve tabi Dünyada plak
Alexis Korner |
Plak Mecmuası'ının çizgi bölümünde de ben ve Emekcan Tulüş yeralmaktayız. Emekcan çizgi romanına devam ederken bende plak terzihanemde Pink Floyd'un son plağına bir elbise diktim. Okurken dikkat edin provada iğne kalmış olabilir, vucudunuz batıp canınızı yakabilir maazallah.
Şimdi de PLAK MECMUASI'nı nerde bulabilirsiniz onu yazayım ve yazıyı sonlandırıp, bir plak dinleyeyim. Eh yorulduk maluma.
Aptulika
PLAK MECMUASI'NI HANGİ PLAKÇILARDA BULABİLİRSİNİZ?
Atlantis Müzik (İstanbul - Kadıköy)
Analog Plakevi (Denizli)
Can Plak (İstanbul - Kadıköy)
Dipsahaf (İstanbul - Kadıköy)
Exit Music (İstanbul - Kadıköy)
Gramofon Evi (İzmir)
Groove Music Shop (İstanbul - Şişli)
Hammer Müzik (İstanbul - Kadıköy)
Kontra Plak (İstanbul - Beyoğlu)
Küçük Plak Dükkanı (İstanbul - Kadıköy)
Mavzolos Plak Evi (Bursa)
Orfe Mobydick (İstanbul - Kadıköy)
Outro Music (İstanbul - Kadıköy)
Ozzyturk Records (Ankara)
Plakhane (İstanbul - Kadıköy & Beyoğlu)
Plak Kutusu (Adana & Ankara)
Rainbow45 Records (İstanbul - Kadıköy)
RPM Music (İstanbul - Kadıköy)
Sahafiye Datça (Datça)
Zoltan Records (İstanbul - Kadıköy)
Zihni Müzik (İstanbul - Kadıköy)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder