Sayfalar

7 Mart 2017 Salı

The Wall filminin çizimlerini almak ister misiniz?


Nasıl  da acımasız bir 
başlık attım yazıya. 
Sanki bende 
varmış da isteyene 
gönderecek mişim gibi.
O filmdeki çizimleri 
kim istemez ki? 

1982'de çekilen 
Pink Floyd'un "The Wall" albümünün filminde 
yer alan animasyonlarındaki çizimlerin orijinalleri bu yılın Temmuz ayında San Fransisko'daki bir sanat galerisinde sergilenerek, 
satışa sunulacakmış. 





Pink Floyd'un "The Wall"ı bir rock albümü olmasının çok ötesine geçecekti. O güne kadar rock grupları konserleriyle efsaneleşirken, The Wall'dan sonra bu bir gösteri sanatına dönüşecekti. Bu albüm sadece konserlerle yetinemezdi ve bir sinema filmine de dönüşecekti. Hakkını yemeyelim , yetmişlerde The Who grubu "Tommy" isimli rock operasının filme çekilmesiyle bu işi daha önce yapmıştı ama "The Wall" bu işi daha da büyütecekti.
Gerald Scarfe

Seksenlerin başında quadrofonik ses sistemiyle izlediğim o "The Wall" filminde hepimizin dikkatini çeken ve aklımıza kazınan şey animasyonlarıydı. Bu filmde o çizimleri yapan Gerald Scarfe isimli bir sanatçıydı.

Pink Floyd'un The Wall filminde yer alan animasyonların orijinal çizimleri bu Temmuz ayında San Fransisko'da bir sanat galerisinde sergilendikten sonra satışa çıkartılacak. 
Gerald Scarfe'nin filml için yaptığı hafızalara yer eden çığlık, kelebek, öğretmen ve uçan domuz çizimlerinin de yer aldığı 50 küsur çalışmanın yanısıra story board ve afiş orijinalleri de satışa sunulacakmış.

Temmuz ayında satışa çıkacak bu işleri aşağıdaki linkten görebilirsiniz.

http://www.sfae.com/announcements/2017/the_wall/index.html



The Wall çizimlerini Gerald Scarfe'den dinleyelim
Scearfe gruptan Roger Waters ile yakın arkadaştı. Roger Waters filmin içinde animasyonların da olmasını ister ve Scarfe'ye öneri getirir. Scarfe o çalışmayı şöyle anlatıyordu o yıllarda yapılan bir röportajda,

 "Herşeyden önce Pink'in nasıl biri olacağına karar vermem gerekiyordu. Onu cenin gib, karidese benzeyen küçük biri olarak hayal ettim - tamamen savunmasız bir figür gibi çünkü hikaye insanların bizi incitmesinden korktuğumuz için bir duvarın arkasına saklandığımızı anlatıyordu. Karısını, çarpınca sokabilecek bir yılan gibi tasarladım - Roger'ın eski karısını tanımadığımdan bu figürün onunla ilgisi yoktu. Öğretmen, az çok kendi tanıdığım bir öğretmene benzemişti. Annesi, eski moda, 50 yaşlarında, zamanla duvara dönüşen teskin edici ama güçlü kollara sahip bir kadındı. Çekiçleri ise, çok acımasızsız, düşüncesiz , durdurulamayan ve yola gelmeyen bir şey ararken buldum. Onları asker gibi yürütme fikri de buradan aklıma geldi. 

Filmin komik yanları olduğunu düşünüyorum. Hikaye baştan sona kasvetliydi aslında. En sevdiğim animasyonlardan biri "Goodbye Blue Skies'dır. Benim için bu parça İkinci Dünya Savaşı'na ve onun acısına yazılmış bir ilahi gibidir. Savaş sırasında küçük bir çocuktum, bombaların ve gaz maskelerinin ne anlama geldiğini bilirim. Gaz maskesi takmak korkutucu olduğundan ve insanı daralttığından , çocuklar için miki fare şeklinde maskeler yapılmıştı. Kafaları gaz maskesini andıran ve hava saldırılarından sığınaklara koşusan yaratıklar tasarımladım. Animasyon, küçük Disney tavsancıklarının koşuşturması anlamına gelmek zorunda değildi. Çizgi film sınırsızlıktır, gerçeküstücüdür. 
Çizgi film çekmek çok zaman alan bir iştir, benim de bir yıldan fazla zamanımı aldı. Pink Floyd'ın tüm elemanları işin üstesinden gelebilmem için hep benim yanımdalardı ve çok destek oldular."

(Pink Floyd - Stüdyo İmge yayınlarından çıkan Necmiye Uçansoy'un hazırladığı kitaptan alıntı.)



The Wall filminden unutulmaz bir 
Gerald Scarfe animasyonu

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder