Sayfalar

27 Kasım 2015 Cuma

Hafta Sonu Blues Perişan Kütüphanesine Katkı 27

Eric Clapton üzerine bir kitap.

Müzik dünyası içinde kitaplı yolculuğa devam ediyorum 
Bu defa  da  bir başka  büyük ustanın kitabından kısa alıntılar  ve onun   müzikal geçmişi ,  ilk günden gelişimine kadar onu etkilemiş ustalarını , referanslarını  ve kendi ürettiklerine etkileşimlerinin bir bölümünü sizlerle paylaşmak isterim .
Evet  bahsettiğimiz adam ERIC CLAPTON , ve bahsedeceğimiz alıntılarına yer vereceğimiz kitapta 
Kitap :  “ kendi sözleriyle Eric Clapton “ 
Derleyen : Marc Roberty             Yayın :  Afa          Sayfa : 96


Umarım ki  müzik dünyasının bu büyük ustasının  kendi ifadelerinin yer aldığı kitaptan yaptığım alıntılar ve  alıntıladığım grup ve bazı şarkılardaki kişisel seçkiler ile  sizlerin de güzel bir müzik yolculuğuna çıkmasına katkı sağlayabilirim . 
Yazıyı yazarken  şarkıları  bulup  dinleyerek , okuyarak ve sonrasında notları yazarken ki  iki üç saat boyunca  gerçekten  Blues’a  ve müziğe doydum , bu yüzden yazması da  harikaydı  ..
İyi okumalar ve iyi dinlemeler ..
Geronimo Yalnızkartal


İlk Müzik Yolculuğu
Eric Clapton ile  müzik yolculuğuna bu şarkı ile başlayalım . Çünkü  ilk dinledği şarkının bu olduğunu hatırlıyor .  Savaş yılları ve İngiltere’nin kırsalında küçük bir köyde büyüyen bir çocuk olarak ..
1-Vera Lynn :  We'll meet again
2-Mule Train - Tennessee Ernie Ford

Aklına kalan ilk dinlediği ve aklını başından alan ikili
3-Sonny Terry & Brownie McGhee :  I'm A Stranger Here

İlk gitarı TV’de gördüğünde aklı başından uçmuştu…  Çalan
4-Jerry Lee Lewis - Great Balls of Fire

Aslında Lewis’in yanında gitar çalan yoktu , gördüğü bir bas gitardı  ( Videoyu aratırsanız bulabilirsiniz)
 “İşte bu bir gitar “ dedim kendi kendime .  Gördüğüm şeyin bir bas gitar olduğunu bilmiyordum .  İşte gelecek . Benim istediğimde bu  diye düşündüm . 
Daha sonra bohem yaşam tarzının çektiği Londra kaçamakları başlar .
“ Birisi elinde bir “ The Best Of Muddy Waters “ albümüyle geldi . İşte hayatımı değiştiren şey buydu . Duyduğum şey çok ciddiydi ve ancak benim kadar ciddiye alanlarla dinlenebilirdi …”
5-Muddy Waters - Mannish Boy

Muddy Water , Eric’e yaptığı şarkılar içerisinde en çok kendisinin de ilahı olduğunu söylediği  Big Maceo şarkısı olan  “ Wooried Life Blues” u sevdiğini söylemiş .
6-Big Maceo-Worried Life Blues

7-Eric Clapton - Worried Life Blues

“ Duyabildiğiniz  en iyi slide çalış tekniği budur . üstelik bunu bir cep çakısı ile yaptığını düşünürseniz.”   Blind Willie Johnson’dan bahsetmektedir
8-Blind Willie Johnson - Nobody's Fault But Mine 


Müzikal Altyapısının Temelleri Hakkında 
“Blues tarihinin köklerine inmeye çalışırken bir gün biri Robert Johnson  plağı ile çıkageldi . İlk çaldığımda kafam almadı , çiğ olduğunu düşündüm , sonra tekrar  tekrar dinledim . R. Johnson başkaları ile bir arada tutulmayacak kadar güçlüydü . Fazlaca yoğun . O bir tür asiydi , kafamda ona yakıştırdığım asıl imaj , başkalarının yanında dolaşamayacağı kadar çetin , yalnız bir kurt imajıydı .
İnsanların müziği  araştırması önemli . 50 sene sonra müzisyenler halen kaynağını  bilmeden onun kalıpları ile çalıyorlar . Bazılarını benim yada diğer müzisyenlerin icat ettiğini sanıyorlar . Oysa ki  bunların ardından bir tek herif var , bugün aynen onun çaldığı biçimde devamlı tekrarlanıp duran beki 10 değişik çalma tekniğini bulmuş bir adam . “
“Rock yıldızı oldum , müziği seviyorum ama kimi zaman halen Robert gibi bir müziğim olmaması rahatsız eder beni ..”
9-Robert Johnson- Crossroad

“İşe folk –blues çalarak başlamıştım. Big Bill Broonzy , Rumblin Jack Eliot  “ Rail Road Bill” , “  Cocaine “ gibi.. Ama sonra elektrik blues’a yöneldim . “
10-Ramblin' Jack Elliott - Cocaine



Londra  ve Okul Dönemleri
1961’de  Eric Kingston On Thames Güzel Sanatlar Kolejine yazılır
“Sürekli plak dinleyip öğlenleri pub da sarhoş oluyordum . Diğer öğrenciler üzerinden kötü bir etki yaratıyordum .”
Bu dönemde  Tom Mc Guiness ile tanışıp The Roosters isimli bir gruba katılır .  İlk çaldıkları coverlardan biri de budur .
11- Larry Williams - Slow Down

“Ama bir gün Fredy King’in “ I love the woman” ı dinledim .  Bu plak hala en tuttuklarımdan biridir . Bu tarz ( T Bone Walker , BB King ) elektro gitar stilini lk kez duyuyordum .”
12-Freddie King I Love The Woman

The Roosters ‘ın ardından  Eric Clapton   Casey Jones And The Engineers adlı bir başka grupta çalar.
13-Casey Jones & The Engineers : One Way Ticket.

Daha sonrasında  Yardbird ile çalmaya başlıyor .( Ekim – 1963)  “ Burada çalmak kafa yapımı çok değiştirmişti , allak bullak olmuştum . “  Yolunu keybetmemek ve belirlemek için kısa bir süre sonra ayrılır . ( 25 Mart 1965) ( Ardından grupta çalan gitaristlerin Jimmy Page , Jeff Beck olduğunu da hatırlatalım )
14-The Yardbirds- I Wish You Would

İki hafta sonra  John Mayall ‘ın daveti ile  görüşürler ve  çalmaya başlar .  Aslında Mayall’a sıcak bakmıyordur başlarda .  Grubun içine Mayall ‘ın  patronluğu konusunda da sıkı eleştirlieri vardır . ( Müzikal anlamdan öte , seyehat sırası, konaklama ,vb konularda )

15-John Mayall's Bluesbreakers with Eric Clapton :   Crawling Up A Hill

Sıkılıp Yunanistan’a  kaçıyor ama  orada yaşadığı maceradan zor sıyrılıp yeniden Blues Breakers’a geri dönüyor ..  Bu sırada grupta  basta  Jack Bruce vardır .  “ Jack müziğe ve yapılan şarkılara farklı yaklaşıyordu .  Kendimizden bir şeyler katıyorduk . İyi anlaşıyorduk .  Çalınan müziği onaylama gibi bir niyeti yoktu , yeni bölümler besteleyip ekliyordu şarkılara . Beni başka diyarlara götürüyordu yaptığı müzik . Kendi kendime o yapabiliyorsa bende yapabilirim , neden olmasın dedim . Yanımıza bir de davulcu  alırız diye düşündüm . İşte Cream böyle doğdu . “
“Cream  aslında bir blues üçlüsü olacaktı ama olmadı .  Gruptaki adamlar güçlü kişiliklerdi . Bunu hesaba katmamıştı . Daha ilk çalışmada grubun  lideri olma hayallerim uçup gitti ,çünkü gerekli özelliklere sahip olmadığımı anladım . Ginger ilk adamdı , Jack ise onun rakibi . Onları bu sorunla baş başa bırakıp geri çekildim .”
16-Cream - Sunshine Of Your Love
17-Cream - I Feel Free

Blind Faith  o kadar kısa sürer ki ..  henüz anlayamadan  başka yollara yelken açar Clapton
“ Presence of the Lord “ u benim için hayli tiz kalan bir akorda yazmıştım . Ayrıca  Steve ( Winwood)  un vokalde olması beni çok etkilemişti . O varken benim  şarkı söyleyebileceğimi hiç sanmıyordum .”
18-Blind Faith - Presence of the Lord

Eric Clapton tek konser için ( Toronto )  John Lennon tarafından  Plastic Ono Band’a çağrılır .( 1969 Eylül )
“ .. Elinde  Cold Turkey  gibi bir şeyler vardı .  bunları öğrenmek için uçağın içinde  provamsı bişeyler yapmak zorunda kaldım . Bu arada konser çok iyi gitti .”
19-Yer Blues - John Lennon & Plastic Ono Band - Toronto 1969
           
Bu arada  Delaney ve Bonnie ile  bir süre çalışır  .  Aşağıda adı geçen albüm’de  birlikte çalarlar .
Delaney’i kendisine  hocalık yapması konusunda   kitapta övgüler düzel  Eric Clapton .
20-Delaney & Bonnie and Friends - On Tour With Eric Clapton (1970)


İlk Albüm
 “ Eric Clapton”  isimli ilk albüm  bu ekiple çalışma sırasında kaydedilir ve yayımlanır  .  (1970)
21-Eric Clapton-After Midnight

İkinci Albüm   : Layla   ve  Derek And Dominos
“Layla’nın nasıl bir şarkı olacağını bilmiyordum . Sadece kolayca akılda kalacak bir şarkıydı , hepsi o kadar ... Sonuna yaklaşmaya başlayınca   heyecanınız giderek artar ve elinizde gerçekten güçlü bir şey olduğunu fark edersiniz … Sadece hoş bir şey yazmayı ve o şekilde kaydetmeyi amaçlamak en doğrusu “
 “ Layla ile gurur duyuyorum . Bu kadar güçlü bir parçanın sahibi olmak hiç alışmayacağım bir şey .” Bu arada  o kısa tema  Albert King’in  - As the years go passing by” parçasından alıntıdır … İşin asıl komik tarafı da Laya’dan sonra  The Dominos ile  bir şey yapmak istemedim . Tek bir nota bile çalmak istemedim . “
22-Derek and the Dominos - Layla
23-Albert King - As The Years Go Passing By


Bu noktada bir ara oluşur .  Eric Clapton  uyuşturucu bağımlılığı sorunu yaşar ,  uzun bir ara ve inziva olur bu dönem .  ( 1971-73 )
Bu nedenle şimdilik bu  bölümü burada noktalayalım . Devamı gelir mi bilemem …  


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder