Sayfalar

22 Şubat 2015 Pazar

40 öncesinin efsane albümüyle Led Zeppelin



Led Zeppelin’in efsanevi albümü “Physical Graffiti” yayınlanışının 40. yılı şerefine “deluxe edition” versiyonuyla 24 Şubat 2015 tarihinde tekrar yayınlanacak.  




70’lerin hard rock grupları arasında Deep Purple, Black Sabbath ve Led Zeppelin diğerlerine göre daha çok akılda kalmışlardır. Her üç grubun da yıllar önceki albümleri günümüzde kalıcılığını koruduğu gibi talep edilirliği de sürekli olmuştur. Onların kronik popülerliği piyasa şartlarından değil bizzat müzikal kuvvetliliğinden gelmekteydi. O dönemin bir çok grubu içinde hiç kuşku yoktur ki müzikalite çıtası yüksektir, ancak bu üçlünün en önemli ayrıcalığı, açtıkları çığırdan kaynaklanmaktadır. Bu yüzden de onların önemi yıllar geçtikçe daha da artıyor ve yeni çıkan gruplara ilham olmaya devam ediyorlar.
Müzik tarihinin bu üç önemli grubu hard rock temellerinde müzik yapmıştı ama her üçü de neredeyse ayrı bir tür diye tanımlanacak kadar kendilerine has bir tarz çıkarmışlardı. Deep Purple zaman zaman klasik müzikle temas ederken hard rock’ın simge gruplarından olacaktı. Black Sabbath ise rock tarzında kendisinden on yıl sonra filizlenecek olan heavy metal’in temeli atacaktı. Öyle ki hala onların çıkardıkları gitar riffleri yeni tarzları oluşturmakta.
Üçlünün en ilginci de Led Zeppelin’di. 1980’de davulcuları John Bonham’ı kaybetmelerinden sonra “Bundan sonra ‘Led Zeppelin’ adıyla müzik yapmayacağız” diyerek grubu dağıtmışlardı. O günden bu güne yani 35 yıldır bir iki istisna dışında biraraya gelmemelerine rağmen, sanki dün dağılmışlar gibi hafızalardadırlar. Onlara olan bu talep, eski kuşak dinleyicilerinden olduğu kadar Led Zeppelin’in albümleri çıkarken hayata bile gelmemiş olan genç dinleyiciden de olmaktadır. Onlarla ilgili her yıl tekrar biraraya geleceklerine dair haberler müzik dünyasını fazlasıyla meşgul eder. Geçtiğimiz yıl da Led Zeppelin’in tekrar kurulacağı haberleri gündeme oturmuştu. Grubun efsanevi vokalisti Robert Plant’in solo albümünü çıkarmasının ardından yaptığı “Böyle bir şey düşünmüyorum.” açıklaması bu beklentilere son verecekti.

40 yıl önceki başyapıt
  Plant her ne kadar grubun tekrar toplanmasına sıcak bakmasa da bu beklentiyi durdurmak mümkün değildi. Bu arayış içinde yapımcıların aklına grubun eski albümlerini (daha önce yayınlanmamış ekler ve stüdyo kayıtlarıyla)  piyasaya sürmek gelecekti. Böylece geçtiğimiz yıl Led Zeppelin’in ilk albümlerinden beşi yeniden çıkartıldı. 2015’in bu günlerinde de Led Zeppelin’in efsanevi albümü “Physical Graffiti” 40. yıl şerefine “deluxe edition” versiyonuyla 24 Şubat 2015 tarihide tekrar yayınlanacak.   
Led Zeppelin’in altıncı stüdyo albümü olan “Physical Graffiti” bundan 40 yıl önce 24 Şubat 1975 tarihinde piyasaya çıkmıştı. Led Zeppelin albümleri arasında müzikal arayışın en yükseye çıktığı, yenilikçi progresif fikirlerin en yoğunluğukta olanıdır. Bu tanımlamam diğer albümlerini gölgede bırakmama neden olursa gerçekten büyük insafsızlık olur ama bu albümün yer almadığı Led Zeppelin arşivi de eksik kalacağını söyleyebilirim. Çıktığı yıl sadece ABD’de 8 milyon satış yapan “Physical Graffiti”, dünyanın bir çok yerinde listelere birinci sıradan girerken, “Altın” ve “Platin” plak ödülleriyle de takdir toplamıştı.
Bu albümün müzikal düzeyinin yanında hazırlanma aşaması da bir hayli uzun olmuştu. Gitarda Jimmy Page, vokalde Robert Plant, davulda John Bonham ve bas gitarda da John Paul Jones’tan oluşan kadrosuyla Led Zeppelin bu albüm için ilk çalışmalara 1973 Kasım’ında başlamıştı. İngiltere’nin Hampshire’ında bulunan Ronnie Lane’in Mobil Stüdyoları’nda başlayan kayıtlar, bazı sebeplerle aksayınca, 1974’ün Şubat’ında Headley Grance Stüdyoları’nda devam edilecekti. Albüm hazırlanırken 8 parça düşünülmüştü. Ama stüdyo çalışmalarında yapılan doğaçlamalarla parça süreleri uzamaya başlamıştı. Grup elemanları kaydın süresinin uzaması sebebiyle ikili albüm yapmaya karar verdiler, bu sefer de parçaların ikili albümü tam olarak dolduramayacağını anlayınca yeni parçalar üzerine çalışmaya karar vereceklerdi. Bu aşamadan sonra 1974 Ekim ayında da kayıtlara Londra’da bulunan Olympic Stüdyoları’nda devam edildi. Böylece 3 yıllık bir zaman dilimi ve 3 ayrı stüdyoda yapılan bu çalışmayla muhteşem bir yapıt ortaya çıkacaktı.

“Kashmir”ile hard rock’ta Doğu tınısı
Led Zeppelin’in “Physical Graffiti” albümünün müzikal yelpazesi zengin tutularak grubun tarzı içinde bütünleşiyordu.”Custard Pie”, “The Rover”, “The Wanton Song”, Night Flight”, “Sick Again” tipik hard rock çizgisindeyken; “In The Night” progresif rock; “Trampled Under Fool” funk yapısında; “Boogie With Stu” ile “Black Country Woman” akustik ile rock’n roll buluşturabilme maharetini gösterirken; “In My Time Of Dying” blues çizgisinde kendini gösteriyordu. Bu müzikal yelpazelerdeki gezintinin en dikkat çekici çalışmasıysa “Kashmir” isimli parçalarıydı. Oryantal ve Doğu ezgilerinin hard rock içinde aktığı “Kashmir” daha etnik ögeli “World” müziğin esamesi bile yokken yapılmış olacaktı. Çıktığı yıllarda bu parçayı plakta duyanların hayretini bugün bile hatırlarım.
Müzikal düzeyininin üstünlüğünün yanında “Physical Graffiti” kapağıyla da dikkat çekici bir albümdü. New York’un kenar mahallelerinden birindeki blok apartmanın resminden oluşan kapak çalışması Peter Corriston’un tasarımıyla ortaya çıkacaktı. Bu ilginç ve etkileyici kapak Grammy ödüllerinde de “En iyi albüm kapağı” dalının da çıkmasına sebep olacaktı.
24 Şubatta 40. Yılı şerefine çıkacak olan “Physical Graffiti”  grubun gitaristi Jimmy Page tarafından remaster edilmiş. Deluxe albümün içinde bulunan ek bir CD’ye de daha önce yayınlanmamış parçalar konulmuş. İkili CD, 3 CD’li, ikili LP, 3 LP, dijital, kutu set formatlarında ayrı ayrı beğenilere hitap edilerek piyasaya sunulacak albüm de ayrıca daha önce yayınlanmamış 7 parça da yer alacakmış.
Led Zeppelin’in 2014 yılında yeniden yayınlanan diğer 5 albümünün başarısı müzik listelerine  “Yılın Yeniden Yayınlanan Albümü” kategorisini de getirdi.
Bütün bunlara bakınca ülkemizde Cem Karaca, Barış Manço, Erkin Koray gibi isimlerin 40 yıl önce çıkan tarihi çalışmaları bugün aslına uygun yayınlanabilse diye içinden geçiyor insanın. Oysa ki onların çalışmaları eski yeni karmakarışık edilerek piyasaya çıkarılmaya devam ediyor. Firmalarımızı ne kadar uyarsak, bu konuda yazılar da yazsak olmuyor. Bugün o müzisyen ve gruplarımıza ilgi duyan genç dinleyici bizim ustalarımızı diskografik sırasıyla dinleme imkanı ne acıdır ki bulamıyor.Yapacak bir şey yok, böyle gelmiş ve böyle gidecek, buna artık alıştık.

Led Zeppelin - Kashmir




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder