Sayfalar

11 Kasım 2014 Salı

Okay Temiz ve Oriental Wind Babylon konseri öncesi eski bir plağın hatırlattığı



Okay Temiz bu gece Babylon’da 1972’de İsveç’te kurduğu Oriental Wind grubuyla bir konser verecek. Okay Temiz, 40 yıllık grubu Oriental Wind’ın dönüşüyle güzel bir bulusmayı sağlayacak. Bu konser öncesi eski Okay Temiz and Oriental Wind plaklarına bakarken, Türkiye’de basılan bir plağının kapağına gözüm ilişti. 1977’de İsveç’te Sonet plak firması tarafından çıkarılar bu plak, ülkemizdeki baskısında ise kapağa sağ alt köşeden bir kırmızı şerit eklenerek çıkmıştı. Bu şeridin üzerinde de “TV Ara Müziği” yazıyordu.


Televizyon yayınlarının ilk zamanlarında teknik eksiklikler sebebiyle kesilmeler olurdu. Bu durumlarda da ekran boş kalamayacağından ya bir memleket manzarası ya da müzelerden birinden bir tarihi eşya yer alırdı. Bunun da en ünlüsü ve değişmez gediklisi ise “Necefli  Maşrapa”ydı.
Diyelim bir arıza oldu gelsin ekrana “Necefli Maşrapa”. Tabi o maşrapa bize, biz ona bakarken, sessizlik olamazdı. Bu durgun görüntüye bir müzik de eşlik etmeliydi. İlk zamanlar bu müzik Türk Musikisi’nin saz eserleri olurdu. Daha sonraları da ülkemizin popüler müziği içinde sanatsal denemeler yapan rock, caz gruplarının enstrümantal müzikleri yer alırdı. Bunlar arasında Moğollar’dan Ümit Aksu Orkestrasına kadar geniş bir yelpaze yerini alırdı. İnsanlar da bu vokalsiz olmasına anlam veremedikleri müziklere “Ara müziği” adını takmışlardı. Enstrümantal müziklerin bazıları da plaktan alınıp (tabi eser sahibinin, grubun bilgisi olmadan) alınarak programlara, dizilere jenerik müziği yapılırdı. Bunlar arasında da en meşhuru “Kaynanalar” dizisinin müziğiydi ve Moğollar’ın LP’sinden alınmıştı. Bu jenerik müziklerinin o günkü adı ise “Sinyal Müziği” olacaktı.
Vokalsiz müziği adam yerine koymayan anlayışımız bugünlerde de pek değişmemiştir. İşte bu bakış açımızın sonunda 70’lerde enstrümantal müziğe yakıştırılan isim ilk önce “Ara Müziği” devamında da “TV Ara Müziği” ya da “TRT Ara Müziği” olacaktı. Bu öyle bir tuttu ki, dönemin plak şirketleri caz, rock çıkışları yapan müzisyen ve grupların plaklarını yayınlarken, satış şansını arttırmak için plakların üzerine yandan bir şerit çekerek “TV Ara Müziği” ya da TRT Ara Müzikleri” yazacaklardı.
Şimdi artık ne “Necefli Maşrapa”   ne de televizyonlarımızın üstüne örtülen dantel örtüler var ancak vokalsiz müziğe bakışımız aynen devam. İster misiniz, şimdi de albümlerin üstüne “Cep Telefonu Müziği” yazsınlar. O da olur… Belki de olmuştur.

Aptülika

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder