Sayfalar

28 Ekim 2014 Salı

Kenny Barron & Dave Holland “The Art of Conversation”


   Kenny Barron ve Dave Holland ikilisi 31 Ekim, Cuma günü “24. Akbank Caz Festivali” kapsamında  Zorlu Center PSM Drama Sahnesi’nde konser verecek. Bu sebeple geçen ay çıkan “The Art Of Conversation” albümlerini tanıtan bir yazıya yer veriyorum.  

Kenny Barron & Dave Holland
“The Art of Conversation”


Bazı insanlar konuşmayı bir sanat haline getirirler. Böylesi iki kişinin sohbetini dinlemek de insane sonsuz bir keyif vermekle kalmaz, algı dünyasını da varsıllaştırır. Caz müziğinin önemli piyanistlerinden Kenny Barron ile kontrbas üstadı Dave Holland böylesi bir sohbeti müzik alanında gerçekleştirmişler. İkili çıkardıkları albüme  “The Art Of Conversation” (yani Türkçe mealiyle söylersek: “Konuşma Sanatı”) ismini vermeleri  de boşuna olmasa gerek.
Barron ve Holland, 2012 tarihinde birlikte ‘duo’ olarak çalışmaya karar vermişler. Bu birlikteliği de hemen stüdyoya girip, albüm yapmak yerine dünyanın dört bir tarafını dolaşarak konserler vererek sürdürmüşler. Böylelikle ikilinin arasında doygun bir bütünlük oluşurken tadına doyum olmaz bir müzikal sohbet keyfi doğmuş. Konserlerle oluşan bu pişmenin ardından ise geçtiğimiz ay “The Art Of Convention” albümünü kaydetmişler. Sonuç olarak harika bir çalışmaya adım atmışlar. Albüm, sadece caz dinleyicisini değil, başka türleri dinleyenleri de kendine çekecek bir düzeyde, sadece iyi bir sohbete algıların açılmış olması gerekiiyor.
Kenny Barroh ile Dave Holland’ın yaptığı “The Art Of Conversation” albümündeki parçalara sırasıyla şöyle bir bakarsak şunları söyleyebiliriz:
1 – The Oracle (Dave Holland)
Holland’ın kurduğu ritmik düzende Barron’un melodileri yayılıyor. Parçanın ortalarına doğru Holland solo düzenine geçerken, Barron gene melodilerden oluşan bir ritmik alt yapıya geçiyor. Sonrasında da her ikisi birden melodiler oluşturarak devam ediyor.
2 – The Only One (Kenny Barron)
Albümde Holland’ın 4, Barron’un 3 bestesi yer alıyor. Bu çalışma da Barron’un ilk bestesi. Piyano ilk baştaki parçadaki gibi devam ediyor ama Holland bu sefer ritm yerine swing’ler oluşturuyor. Bu sefer ikili sanki bir düet yapar gibi rollerini paylaşıyorlar. Piyano önde gibi gözükse de solo ayrıcalığı Holland’a verilmiş. Uzun bir solonun ardından son bölümün bir atışmaya dönüşmesi ilginç bir güzellik olmuş.
3 – Rain (Barron)
Barron’un lirizmini hissettiğimiz piyano tuşelerinin kısa girişinden sonra melodiyi sunma sırası Holland’ın kontrbasına geçiyor. Bu yer değiştirme laf olsun diye değil, zira Holland’ın melodiyi sunumu parçayı bir balad havasına sokuyor. Yer değişimi solo da Barron’a geçiyor. “Rain”in duygusal yapısı çok kuvvetli. Bunun sıradanlaşmadan, ticari hesaplardan uzak ve  ağlak hale gelmeden başarılıyor olması ise ders niteliğinde.
4 – Segment (Charlie Parker)
Chick Core’vari piyano girişiyle başlayan parça Holland’ın melodilerde gezinen dolgun swing’li ritmik taşıyışında sürüyor.
5 – Waltz for K.W. (Holland)
İkilinin birbirine saygılı uyumunda Kenny Wheeler’e adanmış bir vals.
6 – In Walked Bud (Thelonious Monk)
Barron’un piyanosu bir şerbet gibi akarken, Dave Holland’ın kontrbası iç sesi oluşturuyor.
7 – In Your Arms (Holland)
Yaşamın sıradanlığın anlatan bu parçada ilk önce Barron’u ardından ise Holland’ı tek başına dinliyoruz. İkili öyle mütevazi ve saygılı ki kendisini değil, arkadaşını dinletebilmek için adeta birbirleriyle yarış ediyorlar. (“Siz önden buyrun”… “Aman efendim siz buyrun” gibi)
8 – Dr. Do Right (Holland)
Bir teknede hatta takada sakin sularda yolculuk ediyormuş gibi bir yorum.
9 – Seascape ( Barron)
Bu seferde Barron’un bestesinde bir deniz manzarası seyrediyoruz.
10 – Day Dream (Duke Ellington)
Barron’un piyanosunun bir tuşu haline gelmiş gibi bir Dave Holland kontrbası.
Son olarak şunu söyleyebiliriz, böylesi bir uyumun olduğu albümün refaransında ikilinin İstanbul’da  31 Ekim2014, Cuma günü ,“24. Akbank Caz Festivali” kapsamında  Zorlu Center PSM Drama Sahnesi’nde vereceği konseri izlemek, dinlemek büyük bir fırsat olsa gerek. 
Aptülika

bluesperisan@gmail.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder