Sayfalar

7 Şubat 2014 Cuma

TANGERINE DREAM ile Aya Seyahat


 
  Müzik yazarı dostum Murat Beşer’in plak merakının başladığı ilk gençlik yıllarında yaşadığı bir anısını size anlatayım. Fatih’te oturdukları aynı mahalleden bir abi ona plak merakını aşılıyor. Çok sıkı Rock albümleri topluyorlar ve tabi gün boyu geçen muhabbet plaklar ve Rock üzerine oluyor, ister istemez. Rockçılar ve tabii Pop, diskodan pek haz etmiyorlar. Ve bir gün bir karar alıyorlar
”İçinde gitar olmayan plakları dinlemeyelim.”
Bu kararı vermenin huzuruyla plak dinleyip, demli çaylarından bir yudum alıyorlar ki ikisi de aynı anda,
“Peki ama…
 ya Tangerine Dream?”
Rock müzikte elektro gitar, en belirleyici enstrüman ama eski dönem Rock dinleyicisinin vazgeçemeyeceği Tangerine Dream ise 70’lerin klavye ağırlıklı elektronik grubu. O dönemin dinleyicisi için Deep Purple, Led Zeppelin ne derece önemliyse Almanların bu grubu da aynı değerdeydi.
1967 yılında kurulan Tangerine Dream’ı yeni çıkan bir albümünde Queen’in gitaristi Brain May ile birlikte görünce, ister istemez geçmişin bu anısı aklıma geldi.

Almanların Elektronik Müzik Dahileri

Amerikalı ve İngiliz gruplarının ağırlığındaki Rock müziğine 60 ve 70’li yıllarda duhül eden Alman gruplarına “Kraut Rock” diye bir ismi layık görmüşlerdi. Bu isim altında cıkan grupların hepsi biribirinden farklı, rengi ve sözü olan tavırdaydı ki bugün bile dinlenildiğinde insanı şaşırtacak deneysellikte, yenilikçi işler çıkarmışlardı. İşte onlardan biri de Tangerine Dream’di. Eskilerin klavye hakimiyetindeki bu grubu yıllar sonra çıkacak “New Age” tarzlarının da ilk tınılarını sunacaktı. Yılların grubu Tangerine Dream bugünlerde de bir konser albümüyle karşımıza çıktı.


Sovyet Kozmonot Juri Gagarin’in Anısına

Albüm yeni ama konser 2011 tarihinde Starmus Festivali’nde verilmiş. 2 yıl önceki bu konserin kayıtları da 2 CD halinde bugünlerde piyasaya çıktı.  “Starmus” ismini taşıyan konser albümünün ilk sürprizi de Queen’in gitaristi Brain May’in konuk olarak yer alması. Konserin bir başka önemi de Sovyet kozmonot Juri Gagarin’in uzaya çıkışının 50. yıldönümünde yapılmış olması. Bu yüzden konseri de hem Gagarin’e hem de daha sonra aya ayak basacak olan ABD’li astronotlar Neil Armstrong ile Buzz Aldrin’e ithafen vermişler. Grubun   kurucusu ve keyboardcusu Edgar Froese konserin açılış konuşmasında da bu açıklamayı bizzat yapıyor. Konserin finalinde ise bizi bir başka sürpriz bekliyor. “Sovyet besteci Pakmutava’nın “Tenderness” eserini grubun elektronik davulcusu Iris Camaa’nın Rusça seslendirmesinden sonra geçmişin uzay yolculuklarından hayatta kalan tek Sovyet kozmonot Alexey Leonov’un sahneye davet ediliyor.  Leonov’un konuşmasıyla konserin noktalanması Tengerine Dream’ın bu konuya ne kadar önem verdiğini bir kez daha gösteriyor.

Tangerine Dream Kaptanı Eric Froese

Tangerine Dream’da kurucu eleman Eric Froes ve davulcu Camaa haricinde Linda Spa saksofon ve flütün yanısıra ikinci bir keyboard desteğiyle konserdeki yerini alırken, Hoshiko Yamane’de hem akustik hem de elektro kemanıyla kadroyu oluşturuyor. Brain May konserde konuk gitarist olurken, Tangerine Dream’in gitaristi Bernard Belbi de kendini gösteriyor.

“We Will Rock You”nun Hard’ n Electronic Hali

Tangerine Dream klasiklerinin yeraldığı konserde Brain May’in, Edgar Froese ile yaptığı “Supernova”, May’in solo albümünün vazgeçilmesi “Last Horizon” ve tabii Queen klasiği “We Will Rock You” 13 dakikalık bir yorumla ve de Tangerine Dream düzenlemesiyle sunuluyor. Konserde ayrıca Linda Spa’nın saksofon katkısıyla büyüleyici bir atmosfere dönüşen “Loved By The Sun” ve İrlanda halk şarkısı “Sally’s Garden” da sürpriz yorumlar olarak renk katıyor.
70’lerin siyah beyaz ekranlarında merakla takip edilen uzay maceraları, aya yolculukları ve o günlerin unutulmaz grubu Tangerine Dream ile tekrar bir buluşma. Ogün uzayın müziğini yapan Alman grubundan 50 yıllık bir vefa. Bize de kalan bu konserde o günleri yaşayanlar için çocukluğa bir geri dönüş. Yaşamamış olanlar için ise Jules Verne’in “Aya Seyahat” kitabını okumak gibi birşey.


  Aptülika
bluesperisan@gmail.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder