Sayfalar

19 Ocak 2014 Pazar

Patron’dan yılın ilk albümü



  Bruce Springsteen’in yeni albümü “High Hopes” 14 Ocak 2014'te piyasaya çıktı. 18. stüdyo albümünde sanatçıya  emektar grubu  E Street Band eşlik ediyor. Onların yanı sıra muhalif ve protest metal grubu Rage Against The Machine’in gitaristi Tom Morello  da albümde gitarları çalarak konuk olmuş. 





Aralık ayında duyurulan ve 2014’ün ilk albümü olma özelliği taşıyan Bruce Springteen’in yeni albümü “High Hopes” bu hafta piyasaya çıktı. Hazırlık sürecinin  uzunluğu ve üzerinde oluşturulan merak kampanyasını hak edecek denli iddialı bir albüm ortaya çıkmış. “High Hopes”ın diğer bir özelliği de Springsteen”in tekrar “Patron” günlerine geri dönebildiğini de gösteriyor. Bunun izlerini sürmek istersek bundan 12 yıl öncesine gitmekte fayda var.

Bir felaketten yeniden doğan “Patron”

80’lerin fırtına gibi esen rockcısı Bruce Springsteen, 90’ları sessiz sedasız tamamlarken, onu besleyen bir facia olacaktı. 11 Eylül yani ikiz kulelerin bombalanması bütün ABD vatandaşları üzerine bir kara bulut gibi inecekti. Bundan nasibini sanatçılar da alacaktı. İşte bunlardan biri de Springsteen’di. 2002’de yayınlanan “The Rising” albümünde New York için ağıtlar yakmaya başlamıştı. Oldukça hüzünlü ve bir o kadar da içine kapanan Spiringsteen’in eski ‘Patron’luğunun  dinamit gibi esen, kükreyen yanını biraz daha müşfik ve ağır abi tavrına taşımıştı.
Aradan üç yıl geçti ve “Devil and Dust” albümü çıktı. Bu A.B.D’nin Irak’ı işgal ettiği günlere rast geliyordu ve Springsteen’in 11 Eylül travmasını bir anda sorgulamaya döndürüyordu. Orta sınıf, sıradan bir Amerikalı’nın   duygularının özetini sunarken, emperyalist saldırıyı içe dönük bir şekilde değerlendiriyorsa da ufaktan muhalif sesini de sunuyordu.   Müzik tarzı da elekrikli yapıdan daha köklere inerek klasik blues ile folk arasında bir tür dansa dönüşüyordu.
Savaş ve Bush karşıtı anlatımıyla “Devil & Dust” ın üzerinden bir yıl geçmeden de “We Shall Overcome The Seeger Sessions” albümünü yapacaktı. Bir önceki albümde girdiği politik anlatımın devamını da bu işin köklerine inip, insanlara hatırlatarak yapıyordu. O köklerin baş kahramanı Amerika’nın başkaldıran ozanı Peter Seeger’in şarkılarına yer verdiği bu albüm gerçek anlamda bir mihenk taşı olacaktı. Sonraları onu Bush’ın sandığa gömülmesini kutlamak için 90 yaşını aşan muhalif (tabiki sakıncalı) ozan Peter Seeger’i yanına alarak konser verecekti.
İşte bu toparlanma süreci içinde geçen zamanda çıkan “Magic”,”Working On Dream ve 2012’de yayınlanan “Wrecking Ball” albümüyle eskinin “Patron”u ağır bir abi konumuna gelerek tekrar yükselişini  yakalayacaktı. Dün çıkan son albümü de bu yeniden doğuşun en çoşkulu halini taşıyor diyebiliriz.   

 Tom Morello farkı

“High Hopes”, Bruce Springsteen’in 18. stüdyo albümü. 12 parçanın yer aldığı çalışmada sanatçıya emektar grubu  E Street Band eşlik ediyor. Onların yanı sıra muhalif ve protest metal grubu Rage Against The Machine’in gitaristi Tom Morello başta olmak üzere bir çok müzisyen de konuk olarak eşlik etmiş.
Albümün serüveni 2012’den başlamış. 2013 Mart ayında Bruce Springsteen ve E Street Band’e, turnelerinin Avustralya ayağında eşlik eden Tom Morello, bu projenin gerçekleşmesinde başı çekmiş. Albümde gitarları da çalan Morello’nun varlığı fazlasıyla hissediliyor. Zira ortaya çıkan gitar bölümleri ve soloları oldukça ayrıcalıklı diyebiliriz. "The Ghost of Tom Joad" şarkısında vokalleriyle de eşlik eden Morello, gitar solosuyla tadına doyulmaz bir etki yaratmış. 7 dakikayı aşan süresiyle albümün en uzun parçası olan “The Ghost of Tom Joad”, “High Hopes”, "Heaven's Wall"  albümde ilk dikkati çekenler olurken, şarkıların düzenlenişiyle  albüm bütünlüklü (konsept) bir hale getirmiş.
“High Hopes”da  ölen iki E Street Band elemanı da unutulmamış. 2011 yılında yaşama gözlerini yuman saksofoncuları Clarence Clemons ile ve yine 2008 yılında kaybettikleri klavyeci Danny Federici de daha önce yayınlanmamış şarkılarıyla anılıyor.
Günlük yaşamdaki kaybetmiş insanlardan bahseden şarkıları ile Amerikan orta sınıf ve işçilerinin gözdesi Bruce Springsteen kot pantolon, madenci botuyla 40 yıldır bir fenomen. Bundan sonrada bunun değişmeyeceği kesin. Çünkü o bir “Patrooon!”
    
Yazı ve Çizim APTÜLİKA
aptulelcioglu@gmail.com