10 Haziran 2019 Pazartesi

1975'ten bir başyapıt: "Güven Parkı"

1975 yılında Alpay'ın " Güven Parkı" isimli LP'sinde yer alan aynı isimli bu uzun parçanın sözlerini Can Arpaç yazmış, müziğini de Müjdat Akgün yapmıştı. Müzikalitesi ve yorumu o yıllara göre öncü bir çalışmaydı, "Güven Parkı". 




1970'li yılların son yarısında sol kültür yükselişe geçmişti. Müzikte bundan nasibini almıştı ve devrimci müzik yaygınlaşırken, popüler müzik içinde de (tabi o dönem Hafif Batı Müziği denilse de Anadolu Rock) protest ve devrimci yaklaşımlar yoğun biçimde hissediliyordu. İşte o yıllardaki Hey dergilerinden birinde üç tam sayfa röportajın kocaman manşeti, tırnak içinde şöyleydi:
"Devrimci Müzik değil, Müzikte Devrim yapalım!"
Bu röportaj, Alpay ile yapılmıştı ve sorulan "Devrimci müzikle ilgili ne düşünüyorsunuz?" sorusuna biraz da kızarak bu cevabı vermişti. O günlerde böylesi bir cevap bir çok insana "snop" gelmişti, hoş o zamanlar ben de biraz burun kıvırmıştım ama kafama bu "müzikte devrim" takılmıştı. Sonraki yıllarda da çok değerli bulmuştum ama kimse bu yanı umursamamıştı. 
Alpay da " Müzikte devrim" yapmadı ama 70'lerde "Güven Parkı" isimli 10 dakikalık muhteşem bir toplumcu bir şarkı yaptı. Bu parçayı çok kimse bilmese de son yıllarda plak koleksiyonerleri sayesinde bu parçanın değeri anlaşılmaya başladı. 1975 yılında Alpay'ın " Güven Parkı" isimli LP'sinde yer alan aynı isimli bu uzun parçanın sözlerini Can Arpaç yazmış, müziğini de Müjdat Akgün yapmıştı. Müzikalitesi ve yorumu o yıllara göre öncü bir çalışmaydı, "Güven Parkı". 
Alpay'ın daha önceden yaptığı bir plakta da işçi sınıfı (hem de o yıllarda kimsenin göremediği kadın işçiler ilk kez) gündeme gelmişti. "Fabrika Kızı" müzik tarihimizin unutulmaz başyapıtlarından olarak yıllar geçtikçe önemi daha da artıyor. 
Son günlerde yaşanan talihsiz vaka ile Alpay gene gündemimize geldi. Onu dinleriz veya dinlemeyiz ama hepimizin hatıralarında mutlaka yeri vardır. Ciddiyeti, müziği sulandırmaması, sansasyonlarla işi olmaması konusunda hem fikir olmayan var mıdır. Yarım asırlık müzik yaşamında dik duruşunu da bize hatırlattı. Artık Alpay denilince aklımıza "Fabrika Kızı" şarkısı geliyor. Evet onun yorumu en iyisidir ama bu başyapıtın söz yazarı ve müziğini besteleyen Bora Ayanoğlu'dur. 
Geçtiğimiz hafta, Cuma günü, Cumhuriyet gazetesi'nde Bora Ayanoğlu ile harika bir röportaj yapılmıştı. 

Aşağıdaki linkten o röportajı okuyabilirsiz. 

 http://www.cumhuriyet.com.tr/haber/kultur-sanat/1428068/Sinemanin_Fatih_i__muzigin_toplumsal_savascisi.html



1975 tarihinde yayınlanan Alpay'ın "Güven Parkı" albümünde yeralan aynı isimli başyapıt





Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...