4 Nisan 2019 Perşembe

Hafta Sonu Blues Perişan Kütüphanesi'ne Katkı 98



Otopsim

J.Luis Fournier
(YKY-2018-200 s)

Jean Luis Fournier ile tanışıklığımız YKB yayınlarındaki kitapları ile başladı ve şahane şekilde devam ediyor. Çok ciddi, zor ve sıkıntılı şart ve durumları dahi  mizahi bir yönle ve bakış açısı ile anlatabiliyor olması, o kadar olağanüstü ki, hakkında ya da kendi yazdıklarından da anlaşılacağı üzere bu tarzı ve üslubu  kendi ülkesi Fransa'da bile bir kesim tarafından popülerlik, gündem ve şan şöhret için kullanılıyor diye dahi eleştirilmiş. Doğrusu ne kendisi ne de hayranı olan bir okuyucusu olan ben bunu ciddiye dahi alamıyorum, zihinsel engelli çocukları, kendi yaşlılığı, aile fertleri de dahi çok mahrem ve özel konuları dahi o kadar içten, samimi ve de öyle güzel bir dille anlatıyor ve o belki de bizler yaşasak çoktan pes edeceğimiz ya da hasta olacağımız ruh sağlığımızı zedeleyecek olay ve durumlar karşısında ki tavrına hayran kalmamak mümkün değil.  
Daha önce engelli çocukları (Nereye Gidiyoruz Baba), özel hayatı ( Dul),  yaşlılık tripleri  (Son Siyah Saçım) ile tanıklık ettiğimiz özel yaşamında bu son kitabı ile zirve yapıyor. Çünkü  bu defa  kendini öldürüyor, ama öldürmeden önce bedenini bir tıp kurumuna kadavra olarak bağışlamayı ihmal etmiyor. İşte kitap' ta tam da burada başlıyor,  bir akademinin soğuk  odasında bir masa üzerinde onun bedenine yani kadavrasına  yapılacak müdahaleyi beklerken başlıyor anlatıma, sonra  genç ve güzel doktor adayımızın odaya girişi, ona yaklaşımı, sonra işlemlerinin herbirini detaylı anlatımı, hem fiziki anatomi dersi alırken birde geçmiş hayatın anatomisini detaylıca yapıyor.  Gerçekten çok sıcak bir hikaye ve anlatım , konu ne kadar absürt ve tuhaf görünsede kitap bir o kadar hınzır, muzip, nüktedan.

Gerek yazarın eserleri gerekse de zaman zaman karşılaştığım Fransız yazarlarında hayatı  ve çok önemli olayları "ti" ye alma tarzına açıkçası hayran kaldım.  Özel hayatımda pek de becerebildiğimi söyleyemeyeceğim bu tarza sahip olabilmek için açıkçası bazı önemli şeyleri feda etmeye bile razı olurdum diye düşünüyorum. Bence herkesin yazarın tarzı ve yaklaşımından alacağı önemli şeyler olacaktır. Bırakın bu beklenti yükünü bir kenara, uzun zamandır kitap okumaya ara vermiş iseniz ya da son sıkıcı kitabınız sizi soğutmuş ise ve yeniden kitaplara ısınmak istiyorsanız alın size şahane bir tavsiye ...


Puan : 8.5
Öneri: Şiddetle 

Geronimo Yalnızkartal


Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...