2 Nisan 2019 Salı

EN SEVDİĞİNİZ PARÇA Anketleri Üzerine


Blues Perişan blog olarak her ay bir anket yapmaya başladık. Geçtiğimiz iki ay boyunca ilkin "En Sevdiğiniz LED ZEPPELIN şarkısı" sizin oylarınızla belirlendi; ardından da bunu "En Sevdiğiniz DEEP PURPLE parçası" takip etti. Bu anketlere devam edeceğiz.

Bu anketleri yapmamızın ana etkeni ise bu blog'un takipçileri ile iletişim kumamızı sağladığı gibi onların da interaktif katılımını sağlaması.

Bu tip anketler internet yayıncılığından önce de müzik dergilerinde yapılırdı. Kendi adıma söylemek gerekirse bunlar beni çoğu kez irkiltir, sinirimi bozardı. Dünya müzik sanayisini elinde tutan dergilerin kıymeti kendinden menkul juri heyeti sevdiğim grubun çalışmalarını sıralamaya koyardı ve tabi birinci gelen beni mutlu etmezdi. Bu seçimler her ne kadar müzik otoritelerince yapılıyor olsa da satış kaygısı, reklam, popülizm vesaire  gibi nedenlerle soru işaretleri taşıyabiliyordu. Bu tip sıralamalar, eğer albüm ya da single satışlarına göre yapılmışsa bir durumu tesbit etmesi açısından daha önemseyerek yaklaşırdım. Birinci türdeki sıralamaları daha çok bilmediğim ya da çok detaylı tanımadığım gruplar için baz alırdım.
Benim yukarda bahsettiğim hassasiyetlerin benzerlerine şimdilerde bizim anketlerde de rastlıyorum. Bazı yorumlarda rock tarihine yer etmiş grupların yapıtlarının yarıştırıldığından şikayet edenler oluyor. Kim zaman da çıkan sonucun grubun müzikalitesiyle bağdaşmadığı üzerine oluyor. Buna benzer daha bir çok eleştiri yapılabilir. Bazen üst sıraya çıkan parçaları kavır olduğu da söylenip, eleştiriliyor. Bütün bunlar için şunları söyleyebilirim:
- Bu anket, akademik düzeyde EN İYİ'yi belirleyen bir seçme değil.
- Bilirkişi, uzman ve müzikal otorite gibi bir juri heyetiyle belirlenmiyor.
- Bu anket, adı üstünde "En Sevdiğiniz" diye şekilleniyor, yani blog okurlarının tek tek subjektif beğenilerinin toplamı oluyor.
- Rock tarihine malolmuş grupları parçalarını yarıştırmaya gelince, ne haddimize...Bu anket şu an için insanların beğenilerini tesbit ediyor. Aynı anketi 5 yıl sonra yaptığımızda farklı sonuçlar da çıkabilir. Şöyle düşünün, 1972'deki Hey dergisinde liste başında Suzi Quatro birinci sırada yer alırken, Jethro Tull gerilerde yer alıyor olabilir. Biz de o sonuçlara bakıp, "Vay be o yıllarda demek ki ilgi böyleymiş" deriz. Yani bu sonuç Jethro Tull'ın önemini yok etmez.
Biliyorum uzattım ama az da olsa yanlış anlamalar olabilirse diye bunları yazdım. Sonuç olarak, bu anketler "En İyi"yi belirlemek için değil, sizin "En Sevdiğiniz"i belirlemek için oluyor. Hepsinden öte ve en güzel yanı da bu grupları tüm çalışmalarıyla tekrardan hatırlıyoruz. 

Evet kaldığımız yerden devam ediyoruz bu aynı anketi:
EN SEVDİĞİNİZ PİNK FLOYD PARÇASI !

Seçimlerinizi 
bluesperisan@gmail.com
adresine mail olarak gönderebilirsiniz.




4 yorum:

moruk dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.
moruk dedi ki...

Komple meedle albümü. ..ille tek olması gerekirse echoes

uarpak dedi ki...

Fearless

Unknown dedi ki...

Echoes

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...