4 Mart 2019 Pazartesi

Oscar'ın Ardından 2


 Geronimo Yalnızkartal, Oscar ödülleri sonrası filmlerin izini sürmeye devam ediyor.


The Ballad of Buster Scruggs          Ethan Coen &  Joel Coen 


Coen kardeşlerin 'vahşi batı'da geçen altı farklı hikayeden oluşan absürt ve tribal konuları ele aldıkları, değişik bir ruh ve hissiyat yayan filmi.  İlk hikayedeki  beyaz giyimli kovboyun oyunculuğunu beğendim. Ama en etkileyici hikaye “Meal Ticket”  şüphesiz elleri kolları olmayan ve bir arabacıya (Liam Nelson) tutsak  tiyatrocu aktörün ( Harry Melling , rolde çok başarılı )  hikayesinin anlatıldığı bölüm ve şüphesiz ki finaliydi. O tavuk hiç olmayacaktı diyeceksiniz !   Pek fenaydı, muhakkak izlemenizi öneririm, hatta  filmi ileri geri alıp sadece bunu bile olsa izleyin derim. Ayrıca  çok sevdiğimiz  Tom Waits’in bir altın arayıcısını canlandırdığı bölümdeki oyunculuğu da bence izlemeyenler için izlenmesini gerektirecek şahane bir gerekçe. Tanımakta zorlanabilirsiniz, ben izledikten sonra Tom Waits olduğunu öğrenmiştim.  “ When A Cowboy Trades His Spurs for Wings “  isimli şarkı da Oscara adaylar arasındaydı. ( Ama kazanamadı)  Notum : 6.5      
 Önerim :  Meraklısına.



The Favourite        Yórgos Lánthimos 

18. yüzyılın başlarında İngiltere'de hüküm süren Kraliçe Anne’in (Olivia Colman) saraydaki  baş yardımcısı ve aynı zamanda lezbiyen ilişkisi olan sevgilisi  Marlborough Düşesi Sarah Churchill (Rachel Weisz) ile  olan ilişkisine, Düşes’in genç kuzeni Abigail’in (Emma Stone) da katılması ile  Saray'da hasta ve yardıma muhtaç   kraliçe çevresinde  müthiş bir mücadele ortaya çıkar. Klasik entrikalar çerçevesinde konu ilerler gider.  Ben bu dönem ve kültür filmlerine  konsantre olmada genelde zorlanırım. İzleme konusundan tutun da konu ve içerikleri itibarı ile  pek çekici de  bulmam, filmin çokça adaylığı sonrası merak edip izledim. Gerçekten mizahi içerikleri yanı sıra  yönetmen ve kamera kullanımı gayet başarılıydı, çekim teknikleri dinamizm  katıyor bence filme. Film tempolu ilerliyor sıkılmıyorsunuz ve hepsinden önemlisi  başrolde  Olivia Colman ve yardımcı rollerde  Emma Stone bence  Oscar'ı da kazanabilirler, her ikisi de şahsen favorilerim.
( Bilgi notu : İfadeler  Ocak 2019 öncesi yorumlarım )  
Ek Bilgi :  Olivia Colman  ile En iyi kadın oyuncu Oscarını da kazandı.
Notum : 7.5  
Önerim :  İzleyin .



Vice      Adam McKay   


Vice, 2001- 2009 yılları arasında ABD  başkan yardımcısı olarak görev yapan Dick Cheney’in hayat hikayesini konu ediyor.  Cheney 2000 yılında G.W.Bush'un ( Sam Rockwell oynuyor )  Başkan Yardımcısı adayı olarak katıldığı seçimleri kazandı. Film bir D.Cheney biyografisi. Christian Bale olağanüstü oynuyor, tip ve makyaj da harikulade, neredeyse Cheney‘nin kendisi oynuyor ve siz  izliyoruz sanırsınız. Oscar bu işi sever, geçen yıl  Churcill'in kazandığını düşünürsek. Ama tabi Bale'in de gerçekten hakkı yenemez. Bence  hem bu performans hem de  filmin  özellikle  yakın tarihimizde dünyayı etkileyen çok önemli karar ve olayların  iç içe geçmiş ilişki ve sonuçlarına vurguları açısından da  izlenmeyi hakediyor. Irak'a müdahale,  El Kaide ile mücadele, 11 Eylül saldırısı ve buna gösterilen sert tepkiler gibi... Cheney karakteri bunların içinde önemli bir politikacı olarak yer alırken işin bir de özel hayat ve insani tarafı da  gayet başarılı vurgulanıyor. Bale en iyi erkek oyuncuyu alabilir, daha doğrusu alırsa şaşmam, favorilerimden ( Oscar öncesi yorumlarım  ) . 
Ek Not:  Film En İyi Makyaj Oscar’ını kazandı .          
Notum : 7.5         
Önerim : Kesin öneriyorum.


Yarın üçüncü bölüm.

Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...