3 Mart 2019 Pazar

Oscar'ın ardından 1


Blues Perişan blog'da sinema yazıları da olsun istiyordum. Özellikle Cenk Akyol'un Goblin yazı dizisinden sonra bu fikir kafamı daha da meşgul etti. Ancak benim gibi sinemaya ilgisiz biri yazmaya kalksa bütün millet kaçardı diye düşünürken imdada Geronimo yetişti.  Geronimo Yalnızkartal, Oscar ödülleri sonrası filmlerin izini sürüyor.

 "İzleme ve yorumlarım Oscar ‘lar öncesine aittir . " notunu da düşüyor 
ve buyrun filmlere




Cold War      Pawel Pawlikowski 2018


Zula ve Wiktor, filmin iki temel kahramanı ve onların imkansıza dönüşen tutkulu aşkları odağında İkinci Dünya Savaşı sonrası  soğuk savaş ve doğu batı bloğu çekişmesinin keskinleştiği 1950'lerin başında ki Polonyasından  hem sosyal hem siyasal hem de  kahramanlar odağındaki yaşam kesitlerini görüyoruz. Bu yılın iki iddialı yapıtı ( Diğeri Roma )  siyah beyaz çekilmiş. Nedense bu siyah - beyaz tekniği eski tarihli hikayelere yakışmış. Hatta bu filmde  Roma'dan bile daha iyi ve daha yakışmış. Bana da kıyasladığımda Cold War daha etkili geldi.  Bazı sahneler ve görüntüler ben de Nuri Bilge Ceylan çağrışımı yaptı, kısacıkta olsa. Cannes'de en iyi yönetmeni kazanması da bu yüzden sürpriz değil.  Roma  genel bir ödül kazanırsa bir ödül de buraya gelebilir.  Bu arada ağır ilerleyen ve tribal bir konu  ve film olması nedeniyle bazen izlerken ilginiz düşebilir ama  bir buçuk saat süre iyi.  Görüntü yönetmenliği , kamera ve yönetmenlik ve yanı sıra başroldeki oyunculuklar gayet başarılı.  Filmin bizim açımızdan bir başka dikkat çeken özelliği de müzikleri,  bu bile ilgiliyi arttıracaktır.  
Notum : 6.5 
Önerim : İzlenebilir .



Isle Of Dog (Animasyon)    Wes Anderson 2018

2019 Oscar ödüllerinde animasyon dalında da aday filmlerden biriydi.  Japonya'da köpeklere düşman bir politikacı onları  çöp yığınlarıyla dolu bir adaya sürüyor, köpek kahramanlarımız bu terkedilmiş çöp dağları ile dolu adada hayatta kalma mücadelesi verirken, Atari isimli kahraman kayıp köpeğini aramak için adaya geliyor ve birlik olup  politikacılara ve sisteme karşı  büyük bir mücadeleye girişiyorlar.  İçinde  güncel ve toplumsal mesajlar da barındıran hoş bir animasyon filmi, +8 yaş çocuklarınız ile izleyebileceğiniz gibi bu türün meraklıları içinde  güzel bir örnek olabilir.    
Notum : 7 
Önerim : Meraklısına


Black Panther Ryan Coogler 2018

Filmi evimdeki  dijital platformda  birkaç ay önce izlemiştim. Bu türün izleyicisi değilim. Bu yüzden açıkcası yorum listeme dahi girmezdi ama en iyi film dalında bile Oscar'a girmesi sanırım ki Oscar seçicilerinin zafiyeti ve de Oscar'ın ne kadar sinema ne kadar popülerlik ya da başka kriterlerle de beslendiğinin bir kanıtı olsa gerek.  Filmi beğenmedim.  Bilim kurgu türüne göre aksiyon olarak ve makyaj ya da kostüm olarak başarılı bulunabilir. Listelere girdiği  ve izlediğim için iki satır not düşmek istedim .   
Notum : 6 
Önerim : Meraklısına



 Yarın Oscar'ın ardından 2 devam edecek

Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...