18 Mart 2019 Pazartesi

Blues O Asırlık Ağacın Gövdesinde


Blues'un 1960'larda Avrupa'ya taşınmasında büyük pay sahibi olan Mayall, İngiliz Blues'ını oluşturan bir büyük ekol. Bu güne kadar aralarında Eric Clapton, Jimi Page, Keith Richards, Warren Haynes'in de bulunduğu bir çok gitar ustası John Mayall'ın rahleyi tedrisatından çıkmıştı... ustanın bu yanı hala devam ediyor. Gördüğünüz bir çok gitar ustası onunla birlikte çalarak hala el alıyorlar. 




Asırlık bir ağaca dayanmış gene asırlık bir adam kafasını hafiften yukarı kaldırarak sağa döndürmüş ve "Onca zaman geçti gitti bir sen bir de ben kaldık." diyerek iç geçiriyor. Hemen aklınıza "Ağaçlar ayakta ölür" lafı gelmesin, ağaçlar yaşlansa da meyva verir. İşte 85 yıllık çınar John Mayall hala meyva veriyor hem her yıl en lezzetlisinden. Biz o ağacın gölgesinde daha çok ferahlayacak ve tırmanmaya mecalimiz yetmeyeceği zirvesine hayranlıkla bakacağız. 

İngiliz Blues'ının kurucu babası John Mayall yeni albümünün kapağında yukarda anlattığımız şekilde ağaca dayanmış ve 1960'ları hatırlatan yazı karakteriyle "John Mayall Nobody Told Me" diye kendisini ve albümün ismini yazmış. Onun altına da torunlarından altısını bir bir dizivermiş.

Albümün konuk listesi işe söyle:
Todd Rundgren,
The E Street Band'den Little Steven Van Zandt, 
Joe Bonamassa,
Larry McCray,
Carolyn Wonderland
ve
Rush grubundan Alex Lifeson.

Bu gitaristler sanki albüme konuk değil de John
Mayall Üniversitesi'nde doktora öğrencileri gibi. Blues'un 1960'larda Avrupa'ya taşınmasında büyük pay sahibi olan Mayall, İngiliz Blues'ını oluşturan bir büyük ekol. Bu güne kadar aralarında Eric Clapton, Jimi Page, Keith Richards, Warren Haynes'in de bulunduğu bir çok gitar ustası John Mayall'ın rahleyi tedrisatından çıkmıştı... ustanın bu yanı hala devam ediyor. Gördüğünüz bir çok gitar ustası onunla birlikte çalarak hala el alıyorlar. 

John Mayall'ın "Nobody Told Me" albümünde yer alan gitaristler blues rock türünün içinde müzik yapan isimler. Bunlardan Alex Lifeson ise Rush gibi progresif rock grubunun elemanı. Bu nedenle bir çok kişi Alex Lifeson ismini bir blues albümünde yadırgamış olabilir. Ancak Lifeson'un kendisi gibi Kanadalı olan blues rock gitaristi Jeff Healey'in bestesi "Evil And Here To Stay" parçasında konuk olması  çok yerinde olmuş. Bu arada yıllar yılı beklentilerimden biri de Pink Floyd'un gitaristi David Gilmour'u baştan sona bir blues albümde dinlemek olmuştur, keşke olsaydı, bence çok keyifli olurdu. (Kimse bana kızmasın canım, benimkisi dediğim gibi bir hayal)
John Mayall'in son albümü "Nobody Told Me", gene  Forty Below Records etiketiyle 22. Şubat 2019'da çıktı. Albümün kayıtları  Studio 606'da 23 Ocak ile 1 Şubat 2018 arasında yapılmış. 

Albümde yer alan parçalar ve konuk olan gitaristlerde şöyle sıralanıyor:

1 What Have I Done Wrong  (Sam Meghett ) 
Gitar – Joe Bonamassa


2 The Moon Is Full  ( Gwendolyn Collins)
Gitar – Larry McCray



3 Evil And Here To Stay  (Jeff Healey, Joseph Barry Rockman , Tom Stephen)
Gitar – Alex Lifeson



4 That's What Love Will Make You Do  (Milton Campbell)
Gitar – Todd Rundgren



5 Distance Lonesome Train (Joe Bonamassa, Tom Hambridge)
Gitar – Carolyn Wonderland



6 Delta Hurricane  (Arno Hecht, Bob Funk, Crispin Cioe, Paul S. Litteral )
Gitar – Joe Bonamassa



7 The Hurt Inside (Gary Moore)
Gitar – Larry McCray



8 It's So Tough  (John Mayall)
Gitar – Steven Van Zandt 



9 Like It Like You Do   (John Mayall)
Gitar – Carolyn Wonderland




10 Nobody Told Me   (John Mayall)
Gitar – Carolyn Wonderland



Vokal, piyano, org, armonika  – John Mayall
Bas Gitar – Greg Rzab
Davul – Jay Davenport
Ritm Gitar – Billy Watts
Saksofon – Ron Dziubla
Trombon – Richard A. Rosenberg*
Trompet – Mark Pender



Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...