11 Mart 2019 Pazartesi

Benim 40 yıllık Deep Purple'ım


Deep Purple denilince ilk aklıma gelen 33 devirli "Machine Head" plağıdır. Şimdi yeni kuşak değil, orta yaş bile bu "33 devir" nedir diyebilir... eh haklılar da böyle bir soru sormaya, zira olayın geçtiği zaman bundan kırk küsur yıl öncesi, hani biraz dişini sıksan yarım asır öncesi. Ben daha 15 hadi bilemedin 16 yaşındayım ve bir arkadaşımın evinde her gün toplanıp plaklarını dinliyoruz. Bir plak var ki aklımı başımdan alıyor. İşte böyle tanışmıştım "Machine Head" albümüyle ve tabi bu Deep Purple'la da ilk karşılaşmaydı. O plağı sadece dinlemekle kalmıyor pikabın iğnesi plakla buluştuğunda plak kapağını açıp kitap gibi resimleri okuyordum. Aradan o kadar yıl geçti ama bu bende hep aynı şekilde olmuştur. O kapağı açışımda aynı büyülü yolculuk sürer. 
Arkadaşımdaki o Deep Purple plağı şimdi bende ve hala en önemli hazinemdir. O plağı arkadaşıma gidip dinliyordum ama bende plak çok azdı ve bir iki yıl sonra ufaktan bir kaç plağım olacaktı. O dönem John Lennon'un Yoko Ono ile yaptığı "Double Fantasy" long play'ini almıştım. Hala her bölümü aklımdadır ama plak yarım asırdır bende değil, sözün özü arkadaşımla plak değiş tokuşu yapmıştık, ben ona "Double Fantasy"i vermiştim ve o da bana " Machine Head"i. İşte o günlerden bu günlere kadar Deep Purple benim için hep ayrıcalıklıdır.

Madem "En Sevdiğiniz Deep Purple Parçası Anketi" yaptık o zaman bir de benim "En Sevdiğim Deep Purple Parçası"nı yazayım. Bu listeyi anket başlamadan önce hazırlamıştım... Buyrun sırasıyla:

Bir Numara
ilk göz ağrım /1975'den beri: 
The Lazy
Jon Lord'un tuşlarıyla aklımı fena başımdan almıştı.

1986'dan beri: 
Highway Star
Hayatım boyunca araba, motorsiklet kullanmadım. Hiç ilgim de olmadı. Bunun sebebi de bu şarkıdır. Çünkü bu parçayı dinlerken o duyguyu fena halde duymuşumdur. Hiçbir taşıt bu zevki veremezdi bana. 
1992'den beri: 
Fools
Beni "Machine Head" takıntısından kurtaran başyapıt.  Grubun "Fireball" albümünde yer alan bu parça hala bir yerde çalmaya görsün kendimden geçerim.

2009'dan sonra yeniden keşif: 
Space Truckin
  Baştan sona ezberimde olan "Machine Head" albümüne ilgim bitmeyecek galiba. Bu parçayı 40 yıldır defalarca dinlemişimdir ama 2000'li yıllara doğru bu parçaya gizli bir aşk yaşadığımı anlayacaktım. Bu sefer de Ian Paice'in davulu önem kazanır. O ne harikuladedir amanın aman. Bas gitar ve org öyle etkilidir ki ama Paice'in bagetleri insana bir uzay gemisinde gittiğini hissettirir. Ian Gillan'ın buradaki çığlığını, kimse kusura bakmasın ama "Child in Time"dakine yüzbin kez tercih ederim. Ritchie Blackmore'un gitarı da daha 1972 yılından Rainbow'a göz kırpar. 


Sıralama Ötesi

Smoke On The Water
Bu parçayı birinciliğe, ikinciliğe koymaya içim elvermez. Çünkü bu parça sadece Deep Purple'ın değil bütünüyle ROCK müziğin marşı gibidir. Başka gruplarda konserlerde çalmıştır. Deep Purple'ın çalmadığı konser, Deep Purple konseri olmaz ama benim için en vazgeçilmezi, en özeli "Machine Head" albümündekidir. 

İçime Siner mi?
Peki bunları yok saymak içime siner mi?
O tekrar dönüşlerinde duyduğum 
Perfect Strangers
Coverdale'in vokaliyle 
Burn
ilk dönemden
April
Lelana


Sözün özü
Bu tip anketleri bildiğim gruplarda pek sevmem ama tanımadığım az tanıdığım gruplarda bu tip sıralamaları severim. Ama ne yazık ki az tanınan gruplar içinde anket yapılamıyor.  İlgi az oluyor vesaire. Teknoloji gelişti, iletişim kolaylaştı ama artık yeni keşiflere pek merak olmuyor. 
Bunları niye mi söylüyorum. Olay Deep Purple ise her parçası bir numaradır ve yıllardır bu grubu dinleyen herkesin seçtiği de güzeldir. Kendi adıma söylemem gerekirse bu anket iyi de oldu hani; eski güzelliklerimle tekrar buluştum. Umarım sizin içinde öyle olmuştur.
Yarında "Sizin En Sevdiğiniz Deep Purple Parçası Anketi" sonuçlarıyla birlikte olacağız.  

APTULİKA



Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...