7 Şubat 2019 Perşembe

Hafta Sonu Blues Perişan Kütüphanesi'ne Katkı 90



Haruki Murukami‘nin radyo programı çalma listesi 


Murukami’yi  tanımayanınız var mı ?   Bugüne dek iki kitabını okudum ve de bu sayfalarda da paylaşmıştım sanırım (Koşmasaydım Yazamadım’ı).   Japonya’nın dünya edebiyatına armağan ettiği ve aynı zamanda çok satan, popüler konular ve içerikleri ile  günümüz modern  insanının ve yaşamının  bam teline, duygulara, olaylar ve örgüler üzerinden etkileyici biçimde dokunan bir yazar, kendileri. Aynı zamanda hem okuduğum  kitaplarından anladığım, hem de referanslarına da bakıldığında  hayatında  müziğin ve sporun (özellikle koşmak hem de maraton)  da eksik olmadığı takdire şayan bir kişiliktir, kendisi.   Edebiyat ile müziğin iç içe geçmiş bir ilişkisi ve yakınlığı hiç şüphesiz şaşılacak şey değil hatta beklenecek bir durum olsa da yine de  her zaman kitaplarda yoğun rastlanamayabilir. Bu yüzden özellikle  günümüz popüler müzik türlerini (Rock ,blues , pop, klasik ama hepsinden öte jazz )  kitaplarına ve hikaye ya da konularının içine önemli bir unsur olarak katan yazarlar bu anlamda ilgi çekici ve sıcak gelir bana. Murukami’de  onlardan biri hatta belki de bu işi kullananlar açısından başta gelenlerden.  

Ben de bu yazıda  onun bir kitabını tanıtmak yerine 2018 Ağustos ayında ülkesinde katıldığı bir radyo programında değindiği bazı konu başlıklarını ve daha önemlisi programda ki kendi seçkisi çalma listesini paylaşmak istedim .

Ayrıca  da ilave bir görsel ile de  hangi kitabında hangi müzisyenler ya da parçaların geçtiği  bir çemberi de ilave olarak ekledim. (Byfuss’dan  alıntıdır) Keyifli okumalar ve de dinlemler dileklerimle.

“Müzikte ya da kurguda – yazıda -  en temel şey ritimdir. Tarzınızın iyi, doğal, sabit bir ritimde olması gerekiyor, yoksa insanlar çalışmalarınızı okumaya devam etmeyecek. Ritmi müzikten - ve özellikle de cazdan - öğrendim. Daha sonra melodi gelir. Bu, edebiyatta, kelimelerin ritimle eşleşmesi için uygun düzenleme anlamına gelir. Kelimelerin ritmine uyması düzgün ve güzel ise, daha fazla bir şey isteyemezsiniz. Sıradaki uyum kelimeleri destekleyen içsel zihinsel seslerdir. Sonra en sevdiğim kısım geliyor: Özgür doğaçlama. Bazı özel kanallardan, hikaye içerden özgürce gelir. Tek yapmam gereken durumu akışa bırakmak ve o akışa girmektir. ”


Program :  Murakami Radyo  
Radyo : Tokyo FM 
Tarih : 5 Ağustos 2018 Pazar 
Yer : Japonya

Radyo  en çok satan Japon yazar Haruki Murakami, yazarlığı, koşması ve de müzik üzerinde konuşup, en sevdiği şarkılar paylaşımını  içeren özel bir radyo programına ev sahipliği yapıtı. 

“ Roman yazmakta,  müzikte ve koşarken olduğu gibi ritimle ilgilidir ...” 


Murakami, bir romancı olarak hayatının en önemli iki unsuru olan temaları: Koşmak ve müzik olarak ifade etti.  Elli beş dakika süren programda  Murakami, geniş arşivinden, rock ve jazz ağırlıklı olmak üzere  dokuz şarkı çaldı, şarkıların ardındaki hikayeleri paylaşarak ve koşma ve yazma hakkında konuştu.
Murakami, önceleri yazar olma niyetinde olmadığını,  üniversiteyi bitirdikten sonra Tokyo'da bir caz bar işletmeye başladığını (Kitaplarında bu süreç geçer ) ve müziğin bu nedenle kendisi ve tarzının ortaya çıkmasında çok önemli olduğunu ifade etti .
Kyoto yerlisi olan Murakami, ne zaman yazar olmaya karar verdiğinin kesin olarak hatırlamaktadır: 1 Nisan 1978'de saat 1: 30'da  Tokyo'daki Jingu Stadyumu'ndaki bir beyzbol maçını izlerken. Murakami’nin ilk romanı “Hear the Wind Sing – Rüzgarın Şarkısını Dinle ” 1979’da çıktı. 1987’deki romantik romanı “Norwegian Wood – İmkansızın Şarkısı ” adından da anlaşılacağı üzere ki  bir Beatles parçasından esinlenmiştir, bu kitap onu  bir edebiyat yıldızı olarak tanımlayan ilk çok satış yapan kitabı oldu. En çok satanlar arasında “1Q84”, “Renksiz Tsukuru Tazaki'nin Hac Yılları” ve son romanı “Killing Commendatore” var. 

Murakami, romancı olduktan kısa bir süre sonra koşmaya başladı,   30'dan fazla maratonu tamamlayarak ciddi bir koşucu oldu. Fiziksel gücünü korumak için çalıştığını söyledi. “Yazarken, fiziksel yeteneğiniz çok önemlidir” , “Bütün gün oturuyorsun ve yazmaya devam ediyorsun , bu yüzden birçok insan bana inanmasa bile, bu sırada çok fazla enerji birikir” . Ayrıca  Rock müziği de koşmak için her zamanki öncelikli tercihi olduğunu ifade etti .  Bir de  ilham algısı üzerine  “Birlikte söyleyebileceğiniz şarkıları, ideal olarak size cesaret verenleri” diyerek müziğin önemine vurgusunu yaptı. Müzik, öykülerinde önemli motifler olarak hizmet etmiş  ve konuyla ilgili kitaplarda yazmış , müzik kitaplarda hep var olmuştur .
Murakami’nin öykülerindeki kahramanlar çoğu zaman kederli, karanlık veya fantastik ortamlarda kendi öz kimliklerini arayan genç erkeklerdir. Ancak Murakami, Pazar günkü “Murakami Radyosu”  programında kısa öykülerinde ve denemelerinde olduğu gibi iyimser ve komikti.


Ve Murakami’nin  Çalma Listesi :
Pazar günkü programda  Murakami, ilk olarak caz piyanisti ( 1) Ray Bryant tarafından bestelenen Donald Fagen’in “Madison Time” isimli parçasını çaldı. İkinci olarak ilk romanında da etkisi olan ve favori gruplarında  olan( 2)  Brian Wilson ‘dan ( Beach Boys ) “Heigh-Ho/Whistle While You Work/Yo Ho (A Pirate’s Life for Me)” ‘ı çaldı .  Diğer parçalarda sırası ile :  ( 3) King Pleasure “DB Blues”, (4) Eric Burdon and  Animals  “Sky Pilot”, (5)  Joey Ramone ( Ramones)  “What a wonderful world “  , (6)  George Harrison “Between The Devil & The Deep Blue Sea”, (7)  Ben Sidran “Knockin' On Heaven's Door”, (8) Hall & Oates  “Love Train ”ve son olarak da bir The Doors yorumlamsı olarak  ( 9) Helmut Zacharias ‘ın seslendirdiği “ Light My Fire “

Murakami, ayrıca program yalnızca yerli dinleyiciler için olmasına rağmen, yurtdışında da  olmak üzere önceden gönderilen 2 binden fazla kişi arasından seçtiği birkaç soruyu aldı. Kendi cenazesi için hangi müziği isteyeceğini sorduğunda buna net yanıt vermedi ve  “Sessizce gitmeyi tercih ederim” dedi. Bir kedi ya da müziksiz hayat arasında seçim yapmasını istedi, buna da  pişman olacağını söyleyerek cevap vermedi. Mahrem , mahremiyet arayışı , nükleer enerji, küresel barış gibi  çeşitli konularda da görüşlerini paylaşarak programı tamamladı .



Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...