12 Şubat 2019 Salı

Blue Cheer'in davulcusu Paul Whaley 72 yaşında öldü


Blue Cheer grubunun 1967 - 1969 yılları arasındaki davulcusu Paul Whaley, 28 Ocak 2019 tarihinde, 72 yaşındayken geçirdiği kalp krizi sonucu hayata veda etti.




Bir haber bu kadar geciktirilir mi? der iseniz, yerden göğe kadar haklısınız. Bir hafta bile değil neredeyse üçüncü haftaya giriyoruz. Bir çoğunuz da, "Be adam madem bu kadar zaman geçti, hiç haber yapmasaydın" diyebilirsiniz. Ben de böyle düşündüm ve geçen hafta yazmadım ama konu Blue Cheer ve onun muhteşem davulcusu olunca içim elvermedi hani. 

Takvimler 1967 yılını gösterirken kurulan Blue Cheer, o günlerdeki gruplar arasında en yüksek volümlü, gürültülü sert sounda sahip olanıydı. Saykodelik Blues Rock kulvarında müzik yapan grup, daha heavy metal'in esamesi okunmazken bu türün öncüsü olacaktı. Sadece heavy mi? Blue Cheer, punk, grunge ve thrash metal'in ilk temellerini de bundan 52 yıl önce atacaktı. Bir çok kaynağa göre de 1968  yılında yaptıkları ilk albümleri " Vincebus Eruptum " da yer alan  " Summertime Blues " versiyonları ilk heavy metal şarkısı olarak anılır.
Dick Peterson, Leigh Stephens, Paul Whaley

Blue Cheer grubunun 1967 - 1969 yılları arasındaki davulcusu Paul Whaley, 28 Ocak 2019 tarihinde 72 yaşındayken geçirdiği kalp krizi sonucu hayata veda etti. 14 Ocak 1947'de Kaliforniya'da doğan davulcu profesyonel kariyerine genç yaşlarda körfez gruplarında çalarak başladı. 1967'de Blue Cheer'in kuruluşunda yer aldı. Grubun üç albümünde çalan Paul Whaley, 1969 yılında gruptan ayrıldı.

Leigh Stephens (gitar), Dick Peterson (bas ve vokal), Paul Whaley'den kurulu Blue Cheer döneminin en sert triolarındandı. En muhteşem yıllarında yer alan Paul Whaley o sert soundu davulda oluşturan isimdi, peki neden gruptan ayrılmıştı derseniz... Whaley grubun sert soundundan ve elemanların ağır  uyuşturucu alışkanlıklarından dolayı Blue Cheer'den ayrılacaktı. 

Yazıyı sonlandırırken Blue Cheer'in 1968'de kolonları patlatan ve dönemin plak listelerinde üst sıralara çıkan "Summertime Blues"ı paylaşacağım. Bu blues klasiği böylesine sert yorumlanırken 68 kuşağının başkaldırısında Vietnam savaşına karşı çıkan bir haykırış da olacaktı.

Aptulika



Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...