3 Şubat 2019 Pazar

3 ŞUBAT MÜZİĞİN ÖLDÜĞÜ GÜN






Müziğin öldüğü gün Buddy Holly'nin öldüğü gün için tanımlanıyor aslında.

Şimdi o güne bundan tam 60 yıl öncesine gidelim ve 3 Şubat 1959'a birlikte tanıklık yapalım.

7 Eylül 1936'da doğan Buddy Holly' 1950'lerin  en yenilikçi isimlerinden birisi olarak kabul ediliyordu.  O rock'n' roll'un tonunu herkese göre ayarlamıştı. Holly, "That Will Be The Day" ve "Peggy Sue" gibi klasiklerin sahibiydi; Ed Sullivan Show'a çıkmıştı. Ayrıca İngiltere ve Avustralya'da turne yapmıştı.

1959 yılının Ocak ayının sonlarındaysa 'Winter Dance Party' adlı turneye çıktı. Oldukça sert kış koşullarında gerçekleşiyordu bu turne ve turnede 'La Bamba' isimli şarkısıyla tanınan Richie Walens ve J.P. Big Bopper Richardson da vardı. 

Yolculuk yaptıkları otobüs ısıtmalı değildi, devamlı bozuluyordu ve çok üşüyorlardı.  Green Bay Wisconsin'den turnenin  bir sonraki ayağı Moorhead, Minasota'ya üç yüz mil yolculuk yapmak için küçük bir uçak kiralamaya karar verdiler. 

Üçü uçağa bindiklerinde saat sabahın birini geçiyordu. Hava saatte 35 mil esen rüzgarla ve hafif bir karla eksi 18 dereceydi ve henüz 21 yaşında olan pilotun uçuş sertifikası yoktu. 

3 Şubat 1959'da içinde Buddy Holly, Richie Walens, J. P. Richardson ve pilotun bulunduğu uçak düşüyor; İçindeki herkes ölüyordu. 

Öldüklerinde Buddy Holly 22, Richie Walens 17 ve Big Bopper ise 28 yaşındaydı.

Bu olaydan  tam 12 yıl sonra sonra 1971'de  Don McLean bu olayla ilgili öyle bir şarkı yazmıştı ki, bu şarkıda o günden bugüne efsane olarak dillerde dolaşıyor.

Şarkı, olayda düşen uçaktan ismini alıyor ve ismi American Pie.
Rock tarihinin en özel şarkılarından biri bu şarkı.




Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...