21 Ocak 2019 Pazartesi

Kasetli Dr. Skull Ahvali



Dr Skull, Türk Rock tarihine damgasını vurmuş bir grup. Onlar sırasıyla,
“Wory Zover” (1990), 
“Rools 4 Fools” (1992) 
“Hershey Yolunda” (1994) 
isimli üç albüm yapmışlardı. O zamanın teknolojisi içinde sadece kaset olarak yayınlanan bu albümler şimdilerde hem plak hem de CD olarak yeniden yayınlanıyor. Perşembe günü yapılacak lansman gecesiyle piyasaya çıkacak bu üç albümü şöyle bir hatıralarda canlandıralım dedik. 

"Wory Zower"

1990 tarihinde çıkan ilk Dr. Skull albümü. İsim olarak "Wory Zover" ne ola ki, derseniz albümün açılış parçası "War Is Over" telaffuzuyla değişime uğrayarak bu şekli almış. 9 parçanın yer aldığı bu albümde bütün söz, müzik hatta düzenlemeler Dr. Skull elemanlarına ait, sadece "Baby" isimli parçanın sözler Janset tarafından yazılmış. Grubun gitaristleri Baştepe ve Ersöz vokali de üstlenirken davulcu Alper de bazı parçalarda vokal yapıyordu. Bugün için şaşırtıcı gelebilen vokalist davulcu(1970'leri gruplarında az da olsa rastlanırdı) örneğini Alper o dönem başarıyla temsil ederdi. Ha bunun sadece albüm kaydında ayrı ayrı kayıt şeklinde yapıldığını düşünmeyin zira konserlerde de onu hem davul çalarken vokal yapmasıyla da görürdük. Alper'i albümde sadece davul ve vokalde görmüyoruz bazı parçalarda da armonika ve akustik gitar da çalmış. Grubun bas gitaristi Mustafa "Musti" Erman da Dr. Skull soundunun olmazsa olmazı.
Mayıs 1989 'da Stüdyo Ankara'da kaydedilmeye başlanan albüme Mart 1990'da son hali verilmiş. Tonmaisterliğini Ümit Eroğlu ve Göksan Arman'ın üstlendiği albümün mixlerini de Göksan Arman yapmış. Grubun maskotu Vehbi albümün kapağına Fatih Çakmakçı'nın çektiği fotoğraf ve düzenlemesiyle oturuyordu. 



“Rools 4 Fools” 

İkinci albüm iki yıl sonra gelecektir. Dr. Skull albüm ismi geleneğini sürdürerek "Rules For The Fools" evrilerek "Rools 4 Fools" olacaktı. 
Enstrümanlarla ilgili gelişmeler albümde hemen dikkatleri çekiyordu. Alper, baterisine bir yan davul daha eklemişti ve böylece çift pedal etkisi yakalamayı amaçlayarak değişik bir ton çıkartmıştı.  Albümde yer alan "Rain" parçasında kulaklarımıza bir İskoç gaydası sesi gelecekti ki grup bu etkiyi de gitarla yapmıştı. 
Dr Skull bu ikinci albümde ilk albümdeki progresif ve metal tarzlarını korurken biraz biraz thrash'e ve tabi punk'a da merhaba der gibiydi. Zaten albüm kapağındaki resimlerinde de biraz daha punk görüntü de görünürler. 
Dr Skull, "Rools 4 Fools" da sadece punk değil, "Metal On Metal"de klasik müzikle heavy metal buluşurken grup, klasik rock'n roll'dan blues'a kadar geniş bir sıkalaya yayılırsa da ortaya çıkan sonuç her daim özgün Dr. Skull soundudur. 
"Rools 4 Fools"albümü o günlerde çıkan "Türk rock grupları bir albüm çıkarır sonra devamı gelemez." teranesini yerle bir edecekti, hem de kaliteyi de ekleyerek.  



“Hershey Yolunda”  

Gelenek bozulmuyor ve iki yıl sonra yeni bir albüm daha geliyor ve albüm ismi oyunu gene sürüyor. 
Ama grubun içinde ilk kötü haber de Baştepe'nin artık Dr. Skull'da olamayacağıydı. Baştepe akademik kariyerinde ABD'de bir üniversiteye öğretim üyesi olarak gideceği için grupla yolları ayrılıyordu. Albüm kaydında bulunsa da bundan sonraki konserlerde yer alamayacaktı. Bu yüzden gruba bir vokalist katılacaktı albümde de yer alan Serdar sesi dışında saksafonuyla da albümde yerini alacaktı. 



Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...