29 Ocak 2019 Salı

Apple binasının çatısında veda konseri





Rock tarihinde bugün iki güzel olay var.  

Bundan tam 50 yıl öncesine, tam da bugüne,  30 Ocak  1969' a gidelim birlikte. Bu tarih, popüler müzik tarihinin en büyük topluluğunun  son konserini verdiği tarihtir. Konser yeri ise belki de konser verilebilecek en ilginç yer.

Sakin bir Londra  günü ve çalışma saatleri içerisinde Apple binasının çatı katına çıkan grup üyeleri,  herkesin şaşkın bakışları arasında müzik yapmaya başlar. Konserin açılış şarkısı "Get back “ tir. 

Sırasıyla , Don’t Let me Down , I’ve Got a Feeling, One After 909, Dig a Pony ile devam eder konser; ve sonunda yine Get Back ile biter. Nasıl mı ?  Konser başladıktan  yaklaşık 42 dakika sonra olayı öğrenen  polis çatıyı basar ve konsere son verir. 

Konserde gruba klavyede Billy Preston eşlik etmektedir.

Bu efsane müzik grubu The Beatles'tır. Konser ise,  aynı zamanda The Beatles'ın son konseridir.  Grup üyeleri bu tarihten sonra solo kariyerlerine devam ederek, müzik hayatlarını sürdüreceklerdir.



Diğeri  Bob Dylan, Woody Guthrie’nin otobiyografisi “Bound For Glory”i okumuş ve hayran kalmıştı. Yıllar sonra bu kitabın hayatını değiştirdiğini kabul edecekti. Woody Guthrie ona beyazların da bir zerafetle blues söyleyebileceğini ve insanların tavırlarını etkileyebileceğini göstermişti.
İşte, Bob Dylan 1961 yılında, yani bundan tam 57 yıl önce  yine soğuk bir Ocak ayında idol olarak kabul ettiği Woody Guthrie'yi hastanede ziyaret etmiş, onunla tanışmış  ve ona bir kaç şarkı da söylemişti. Ziyaretin sonunda Guthrie, Dylan'a bir kağıt uzatmıştı.  Kağıtta, 'henüz ölmedim' yazıyordu.
Bu dönemde Dylan, gerçek ilk şarkısını üretti: Song to Woody

Bob Dylan, Woody Guthrie’nin otobiyografisi “Bound For Glory”i okumuş ve hayran kalmıştı. Yıllar sonra bu kitabın hayatını değiştirdiğini kabul edecekti. Woody Guthrie ona beyazların da bir zerafetle blues söyleyebileceğini ve insanların tavırlarını etkileyebileceğini göstermişti. İşte, Bob Dylan 1961 yılında, yani bundan tam 57 yıl önce yine soğuk bir Ocak ayında idol olarak kabul ettiği Woody Guthrie'yi hastanede ziyaret etmiş, onunla tanışmış ve ona bir kaç şarkı da söylemişti. Ziyaretin sonunda Guthrie, Dylan'a bir kağıt uzatmıştı. Kağıtta, 'henüz ölmedim' yazıyordu. Bu dönemde Dylan, gerçek ilk şarkısını üretti: Song to Woody

Bülent Seyitdanlıoğlu

Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...