14 Aralık 2018 Cuma

Sabih Cangil'in "Bu Sefer Böyle Oldu" albümü üzerine


Sanki önceki 4 albüm RA'yı günümüze taşıyan bir grubun diskografisi gibiydi, bu ise tümüyle Sabih Cangil'i anlatan solo bir albüm olmuş. 



Bu yazıyı  yazalı aslında bir hafta oldu. Sabih Cangil yeni albümünü sınırlı sayıda CD formatında müzik yazarları için basarak, bir tanesini de bana göndermişti. Dolayısıyla bir hafta öncesinden dinledim. Yazıyı yayınlamak için de albümün çıkacağı tarih olan bugünü bekledim. Bu bekleyişte de açıkcası tekrar tekrar dinleyerek yazıya yeni ekler yaptım. 

Sabih yeni albümü "Bu Sefer Böyle Oldu"yu bana gönderirken bir de şöyle bir not düşmüş: 
" Bu sefer daha pop ve daha sakin
bir albüm oldu. Yaşlandıkça yumuşuyorum."

Albümü dinledikten sonra Sabih'in yargısını bir yere oturtamadım. Onun penceresinden öyle görülmüş, hadi daha doğrusu hissedilmiş olabilir ama bu albüm bana hiç de "daha pop" gelmedi. "Yaşlandıkça yumuşuyorum" ise kelimenin tam anlamıyla; kuruntu. "Bu Sefer Böyle Oldu"nun daha sakin bir albüm olduğu ise yüzde yüz doğru. Sakin bir albüm olmuş. Sanki önceki 4 albüm RA'yı günümüze taşıyan bir grubun diskografisi gibiydi, bu ise tümüyle Sabih Cangil'i anlatan solo bir albüm olmuş. 

Sabih, Türk Rock tarihinde öncü bir görev yapmış olan RA'nın kurucularından. 1979'da kurulan RA seksenli yılların ilk yarısında çalışmalar yapmış bir grup. Onların verdikleri konserler dopdolu geçmiş, dönemin müzik dergileri onlara bolca yer vermiş hatta bugün bile başarılması imkansız olan bir şekilde iki kez bu dergilere kapaktan girmişlerdi. Bunca başarıya rağmen o dönemde RA'nın yaptığı müzik ne yazık ki bir albüm olarak çıkamamıştı. Grup daha sonrası dağıldığı için 1990'lardaki yeni jenerasyon rock ortamında da bulunamamıştı. Böyle olunca da RA'nın yaptığı müzik sadece o dönemin konser anılarında kalmıştı. İşte 2000'lerin başında Sabih Cangil eski grubu RA'nın tekrar hatırlanması için o birikimi günümüze taşımıştı.  Bugün çıkardığı "Bu Sefer Böyle Oldu" ise benim gözlemimle Sabih Cangil'in kendisine ait dünyasını sunan solo bir çalışma olmuş. 

Sabih Cangil'in yeni albümünde onun yaşama bakışını şarkı sözü yazarlığının öne çıkışıyla da görüyoruz. Toplumdaki yabancılaşma, çelişkiler, insan ilişkileri eleştirel bir yapıda şarkılarına yansıyor. "Parmak uçlarında ziyan zamanlar" diyen "N'oldu Bize?" şarkısı insan ilişkilerinin çölleşmesine vurgu yaparken, bu eleştirel bakışın müzikal ölçekte de yansımasını buluyoruz.  Bu sefer ki buluşmada Sabih'in anlatacağı şeylerinin olduğuna şahit oluyoruz. Sözel anlatımın yanısıra akan müzik biraz daha progresif yapıya gitmek ister gibi ama çok fazla iddialı zorlamalara girilmemiş. 

Bu yeni çalışmada modern rock tınıları girmeye başlamış. Özellikle "Olmuyor ki" parçasındaki gitar bölümleri bunu fazlasıyla hissettiriyor. 

11 parçanın yer aldığı "Bu Sefer Böyle Oldu" albümünde 6 yeni parça bulunurken, daha önceden yapılmış 5 parçada yeniden yapılandırılmış. Albümün ilk dört parçasında bütün enstrümanları Sabih çalmış. Sonrakilerde de müzisyen arkadaşları da konuk olarak destek vermiş. 

"Bu Sefer Böyle Oldu" albümü bugün (14 Aralık 2018) itibarıyla piyasaya çıktı. Ama bu sefer albümü CD olarak değil, sadece dijital ortamlarda bulabileceksiniz. Eh adı üzerinde işte bu sefer böyle oldu. 

Aptulika
bluesperisan@gmail.com



Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...