10 Aralık 2018 Pazartesi

John Mellencamp ile ötekilerin öyküsü




1987 yılı falan gibi televizyonda John Mellencamp'ın bir videosunu görerek başlamıştı sevda. Hemen "The Lonesome Jubile" isimli albümün kayıt değil yasal kasetini almıştım. ( o dönem Türkiye'deki kaset firmaları yayınlamıştı demek ki.) Albümün açılış parçası "Paper in Fire" dı ve bu televizyonda videosu yapılan parçaydı da. O albümü çok sevmiştim ama asıl vazgeçemediğim "Paper in Fire"dı. Sonra bir ara "Cherry Bomb" da güzel etki verdiyse de bugüne dek önemini yitirmeyen ve beni gaza getirme tazeliğini koruyan hep "Paper in Fire" olacaktı. 

Zaman içinde John Mellencamp albümlerini yana yakıla takip etmesem de elime olanak geçince dinlememezlik etmem. Tabi her yeni albümde "Paper in Fire" çıkacağını sanırım. John Mellencamp'ın yeni albümü "The Other People's Sfuff" çıkınca da aynı meraka düştüm, ister istemez. Albüm haberlerine göz atarken bir de ne göreyim, "Mellencamp eski parçalarından seçtiklerini yenden yorumlamış." demiyor mu! Durur muyum... hemen atılacaktım... bu tarihi fırsat kaçırılmazdı doğrusu. 



John Mellencamp'ın son albümü "Other People's Stuff"taki parçalara baktım, bir dizi Mellencamp klasiği vardı ama "Paper in Fire" yoktu.  Zira bu albümdeki seçmeler 1993 ile 2018 arasındaki albümlerinden oluşmuş, yani bir altı yıl ile bu şansı yitirdim. Fakat bu albümü dinledikten sonra artık her Mellencamp albümünde "Paper in Fire" aramayacağım gibi zira bu çalışmadaki yorumlar bana daha zihin açıcı tadlar verdi.

Geçen hafta ( 7 Aralık 2018) cuma günü çıkan bu Mellencamp albümü, sanatçının eski çalışmalarının yeni yorumlarından oluşuyor. Bunların çoğu eski albümlerinde yer alan çalışmalar olduğu gibi belgesel filmlere hazırladığı şarkılar da var. (Albümdeki bu yeni yorumların daha önceden hangi albümlerde yer aldığını da yazının sonundaki albüm parça listesinden de öğrenebilirsiniz.) 

Mellencamp'ın "Other People's Stuff" albümünde eski albümlerden seçmelerin yanında ayrıcalıklı yorumlardan bir kaçını da şöyle mercek haltına alabiliriz. 2010 yılında Barack Obama'nın ABD başkanlığına geliş törenlerinde Beyaz Saray'daki davette Mellencamp'ın seslendirdiği "Eyes On The Prise" bu güne kadar hiç bir albümde yer almamıştı. İşte çalışma bu albümde kayıt altına alınmış oluyor. 

Jimmy Rodgers klasiği "Gambling Bar Room Blues", Stevie Wonder klasiği "I Don't Know Why I Love You" ve Robert Johnson'ın "Passway in Passway" yorumlarıyla Mellencamp ustalara saygı sunarken siyahı ve beyazıyla ABD müziğininden bir kesiti de saygı gösterisi ile arzı endam ettiriyor. 

Albümde yer alan anlamlı çalışmaların en başında da "Dark As A Dungeon" geliyor. Mellencamp'ın National Geographic kanalında yayınlanan belgesel film  "From the Ashes" için hazırladığı bir şarkı. ABD'deki kömür madenciliği  ve endüstrisi üzerine hazırlanan bu belgesel için yaptığı "Dark As A Dungeon" parçasında John Mellencamp, "Zindan gibi karanlık" derken endüstri ya da çevresel sorunların ötesinde maden ocağında çalışan işçileri gündeme getirmiş. 

Antolojik tavırda düzenlenen albümde Mellencamp, şarkıları birbirine bağlı konulardan örerek harika bir iş çıkartmış. "Other People's Stuff" eski parçaların yeniden pişirilip masaya getirilmesi gibi bir albüm değil, tam tersine yeni şeyler söylüyor. Bu arada so not olarak da albümün harika kapağındaki çalışmanın bizzat John Mellencamp'ın fırçasından çıktığı da söyleniyor.




John Mellencamp - "Other People’s Stuff" albümü Listesi:




“To The River” (orijinali  1993 albümü Human Wheels)
“Gambling Bar Room Blues” (  1997 yılı " The Songs of Jimmie Rodgers – A Tribute")
“Teardrops Will Fall” (  2003 Trouble No More)
“In My Time of Dying” (  1997  Rough Harvest)
“Mobile Blue” (  2017  Sad Clowns & Hillbillies)
“Eyes on the Prize” (ilk defa 2010'da Beyaz Saray'da seslendirildi)
“Dark As A Dungeon (  2017 National Geographic Kanalı için çekilen  "From the Ashes" belgeselinden)
“Stones in My Passway” ( 2003 Trouble No More)
“Wreck of the Old 97” ( 2004  The Rose and The Briar)
“I Don’t Know Why I Love You” ( 2003  An Interpretation of Stevie Wonder’s Songs)


Aptulika
bluesperisan@gmail.com



Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...