21 Kasım 2018 Çarşamba

Ana Popovic - 2. Bölüm

 Foto : Hanneke Acker

Geronimo Yalnızkartal,  Ana Popovic yazısının ikinci bölümünde sanatçının dünden bugüne süren yaşamını derledi. 





 1976' daYugoslavya Belgrad’da   doğuyor. Yugoslavya o zamanlar özyönetim denilen farklı bir komünist rejimle yönetiliyordu (Daha sonra çıkartılan bir iç savaş ile çeşitli parçalara bölünecekti. Ana Popovic bu durumra Sırbistanlı oluyor yani) ve bu dönemde geçen çocukluğunda Ana Popovic müzikle tanışacaktı.  Babası hatırı sayılır bir plak arşivine sahipti, böyle olunca da Ana Popovic küçük yaşlarda kendisini caz, blues ve soul müziklerinin içinde buldu. Babası aynı zamanda gitar ve bas çalıyordu ve arkadaşlarıyla bazı geceler toplanıp  caz sessionlar yapıyorlardı. Ana Popovic 15 yaşına geldinde ise babasının gitarını ele geçirerek müziğe adım atıyordu.  
1995 yılında üniversiteye ilk başladığı yıllarda arkadaşlarıyla ile ilk grubu olan  Hush’ı kuruyorlar  . Grubuyla beraber üç yıl içinde irili ufaklı birçok kulüpte yüzün üzerinde konsere , hatta Yugoslav televizyonuna dahi çıkarlar. Komünist rejimin yıkılması ile seyahat özgürlüğüne kavuşulunca  Macaristan ve Yunanistan’daki blues festivallerinde boy gösteriyorlar . . Bu dönemde Hush ile ilk albümleri olan ve sınırlı sayıda  basılan “ Hometown” ı kaydederler . 


Hollanda ‘ya geçiş ile ortaya çıkan gelişim 

1998 / yılında Yugoslavya'daki eğitiminin devamı  grafik dizayn eğitimi için Utrecht ‘e gider ama aynı zamanda kayıtlarını  konservatuvara da gönderiri ve de kabul edilince  müziği tercih etmesi kolay olur .  

2000 / yılının Ekim ayında, Ana,  daha sonra ki yıllarda hem müzikal serüveninin büyük çoğunu ve de yaşamını  da sürdüreceği ABD’ye ,   Memphis'e ilk şirketi olan  Ruf Records adına ilk  albüm kaydı  için gider .  İlk albümüne de bir saygı duruşu olarak  ilk grubunun ismini verir   yani “ HUSH “  . Yapımcısı Jim Gaines  (Santana ve Stevie Ray Vaughan’a da yapımcılık yapıyor ). Hush  2001 yılının başında piyasaya sürüldü. Ana albümün çıkışı ile birlikte adını ABD’de de duyurur ve   Bernard Allison, Eric Burdon, Walter Trout, Popa Chubby, Jimmy Thackery, Taj Mahal ve Buddy Miles gibi önemli müzisyenlerin arasında bir  Jimi Hendrix tribute albümü olan “Blue Haze de  Hendrix” de “Belly Button Window” parçasını coverlar .  

İlk çıkışına böyle başlıyor ve ardı ardına yaptığı başarılı albümler ve özellikle çok çalışkan bir sanatçı olarak  yoğun konser ve  büyük ve önemli bluescuların yer aldığı ortak projeleri ile  müzikal yaşantısı hızla ilerliyor ve de fazlası ile geliştiriyor. 

2000 / yılında Walter Trout'la birlikte “Jimi Hendrix Tribute” turunda yer alıyor  .  Yine Fransa'daki 2002 Blues Ödülleri için üç dalda da  aday gösteriliyor : 'En İyi Şarkıcı', 'En İyi Gitarist' ve En İyi Albüm '.

2003 / Ana, Memphis'e dönüp ikinci albümünü yine  Ruf Records'a kaydetti. “'Comfort to the Soul' ” isimli içeriği  blues, rock, soul ve jazz örgüleri ile  dolu olan bu albüm, Ana'nın 2003'te Memphis'teki prestijli WC Handy Ödülleri'nde  En İyi Yeni Sanatçı adayı gösterilmesine yol açmıştır (bu kategoride şimdiye kadar aday gösterilen ilk ve tek Avrupalı ​​sanatçı). 

2004 / yoğun konserleri ile , Ana'nın uluslararası talebi büyümeye devam ediyor. Amerika'ya geri dönüyor - bu kez üç kez turneye çıkıyor - ve Kanada'da ve tüm Avrupa'da konserler veriyor. Bu arada  Fransa'da prestijli caz ödülü olan 'Jazz a Juan-Revelation 2004' ödülünü kazandı. Bu ödül, Ana'nın caz tarzındaki yeteneklerinin - müziğindeki başka bir güçlü etki- görülmesini de sağladı. 

2005 /  Ana üçüncü albümünü  konser kaydı ve de  DVD olarak ortaklaşa yayınlıyor. Konser, Hollanda'da Amsterdam 'Melkweg' de kaydedildi ve ” Ana! Live in Amsterdam “ ismi ile yayınlanıyor.  Ardından Avrupa çapında  konser turlarına çıktı ve hatta Sue Foley ve Candye Kane ile Ruf's 'Blues Caravan - Ladies Night' organizasyonunun bir parçası olarak Dubai’de de sahne alıyor.  

2006 /  Ana, efsanevi 'Blues Cruise 2006' için davet edildi. O, orijinal gruplarıyla bu prestijli yolculuğa çağrılan ilk Avrupalı ​​sanatçı oldu.  Şubat ayında Ana, 'BluesWax Dergisi'nin okuyucuları tarafından' Yılın Blues Sanatçısı ' olarak aday gösteriliyor. Diğer adaylar Tab Beniot ve Joe Bonamassa. Temmuz ayında Ana, 'Yaşayan blues ödülleri 2006' için 6 dalda  aday gösteriliyor . O kategoriler '2005'in En İyi Blues DVD'si', 'En İyi Canlı Perfromans , 'En İyi Kadın Blues Sanatçısı' ve 'En Olağanüstü Müzisyen (Gitar)'. Kasım ayında ABD'de 13 haftalık bir yaz turunun ardından Ana, Eclecto Groove record  (Delta Groove Music'in bir bölümü) bir anlaşma imzaladı .


2007 / Ana, Utah Park City'deki Sundance Film Festivali'nde sahne alıyor . Ana'nın  dördüncü albümü "Still Making History" 19 Haziran 2007'de dünya çapında  Eclecto Groove / Delta Groove Müzik inc. etiketi ile yayınlanıyor. Yapımcılığını David Z.  ve  Grammy ödüllü  John Porter (Los Lonely Boys, Bonnie Raitt, Keb 'Mo', vb) tarafından yapılan  bu albüm  Ana ‘nın müziğinin daha da gelişimini tüm dünyaya göstemeye devam eder. Yıl boyunca etkileyici ve toplam 152 konser yapar; ABD'de yedi yoğun tur, blues efsanesi Buddy Guy dahil olmak üzere birçok ünlü sanatçı ile sahne paylaşımı. Avrupa'yı ve ABD'yi gezmenin yanında Rusya ve Meksika'ya bile gider . 

2008  / 5 Mayıs'ta sağlıklı bir erkek bebek doğurur; Luuk. Ama bu bile onu durdurmaz . Haziran ayında Ana, grubu ve bebeği Luuk henüz kundakta ,  ( Türkiye konserinde de 2 yaşındaydı ve  konser öncesi onu sanırım görmüştük diye anımsıyorum )  , Amerika Birleşik Devletleri ve Kanada'da Jonny Lang, Ronnie Earl, Los Lobos gibi gruplarla sahneyi paylaşarak  5 haftalık bir tura katılır . Temmuz ayında albümü  ABD Billboard sıralamalarında  3. sıraya yükselir . 

2009 / İkinci kez Ana ve grubu  ,  Legendary Rhythm & Blues Cruise'da çalar . Susan Tedeschi, Larry McCray, Bob Margolin gibi müzisyenlerle jam sassionlara çıkarlar  . Ana, Robert Radler'ın gitar belgeselinde, dünyanın en iyi gitar ve gitar oyuncuları” nın bir parçası olarak yer buluyor . Ve  Mart ve Nisan aylarında Los Angeles'taki Castle Oaks Studio'da yapımcıları David Z (Prince, Jonny Lang) ve Mark Dearnley (AC / DC, Paul McCartney) ile ikinci “Eclecto Groove” albümü kendisinin beşinci albümü  “Blind For Love” albümünü kaydediyor . Albüm  Root Music ve Blues listelerinde  1 numarayı görürken , Ana’da efsanevi  B.B King ile aynı sahneyi paylaşma şansını yakalıyor . 

2010 / Ana, BB King ve Joe Bonamassa'nın yanı sıra 'En İyi Denizaşırı Sanatçı' kategorisinde İngiliz Blues Ödülleri'ne aday gösterildi.   Ana Popovic çalışkanlığının , üretkenliğinin ve kalitesinin karşılığını almayı sürdürüyor .  Dünyanın en büyük caz festivali olan Montreal Caz Festivali'nde sahne alıyor. Blues Traveler, Gary Clark Jr ve Hot Tuna gibi gruplarla aynı sahneyi paylaşıyor .  Artık adı  Sırbistan olan memleketinde   75.000 kişilik tutkulu ve çoşkulu bir kalabalık karşısında çalması ise  belki de kariyeri için en kıymetli anlardan biri oluyor . Altıncı albüm 'An evening at Trasimeno Lake' de bu yıl yayınlanıyor . 
Türkiye konseri : 21 – 22 Mayıs  tarihlerinde  Ana Popovic’in yolu Jazz Yeşili sponsorluğunda  Ortaköy’de ki  pek  blues konserine uygun olmayan bir  jazz  mekan olan “jc’s “ de  bizimle de buluşuyor . Harika iki akşam yaşatıyor bize . İyi ki de buluşuyor … 

2011  /  6. stüdyo albümünü “Unconditional”  Ana’nın bugüne kadar ki en büyük zirvesi de oluyor . Yapımcı yine  Grammy Ödülü kazanan John Porter dır . Albümde , New Orleans'lı Sonny Landreth ve B3 ve piyanoda Jon Cleary gibi en iyi blues  müzisyenleri eşlik ediyor . Temmuz ayında Ana, BB-King'in Almanya'da ki  konserlerinde  özel bir konuk olarak onunla yer alıyor ve bundan  onur duymaktadır. Yaz aylarında Ana Popovic grubunun tüm Avrupa ve ABD'de 35 yaz festivali düzenlenmesi planlanıyor. 'One Room Country Shack' isimli parçası  Amerika'nın en büyük ulusal gazetesi olan USA Today'de 'Pick-Of-The-Week' de yer alıyor . Unconditional , 9 hafta boyunca Billboard Blues Charts'a giriyor. Albüm, Amazon'un tüm müzik bestsellers listesinde # 70 ve Amazon'un çağdaş Blues bestsellers listesinde # 1 numaraya ulaşıyor . Buddy Guy, Sonny Landreth ve John Popper (Blues Traveler) ile jam sessionlar yapılıyor . Aralık ayında Ana,  ABD'de 2012 Blues Müzik Ödülleri için 3 dalda aday gösterildi; Çağdaş Blues Album (Unconditional), Çağdaş Blues Kadın Sanatçı ve En İyi DVD (An evening at Trasimeno Lake).  İngilterede ki 2011 Blues Matters Ödülleri'nde En İyi Blues DVD'si Ödülü'nü kazanıyor.
2012 /  Durmak bilmeyen Ana Popovic için bu yıl : Buddy Guy, Taj Mahal, Robert Randolph ve John Lee Hooker Jr. ile çalışmalar yapıyor .  En önemlisi  1 Haziran'da Ana güzel ve sağlıklı bir bebek kız Lenna'yı doğurur. Ağustos ayında, ABD'de beş haftalık bir turdan sonra Ana ve ailesi, Memphis, TN'ye taşındı.  

2013 / 16 Nisan'da, Ana'nın dokuzuncu albümü olan 'Can You Stand The Heat' dünya çapında yayınlandı. Albümde , Grammy Ödülü sahibi Tommy Sims ve Grammy Ödülü adayı Lucky Peterson'ın konuk olarak yer aldılar . 'The Heat', 10 hafta boyunca Billboard Blues Chart'ın ilk 3'ünde yer aldı. Ana  bu yılda ABD’de, Kanada’da, Avrupa'nın her ülkesinde ve hatta Japonya’da 130’u aşkın konsere  çıkar . Vintage Guitar dergisinin, ve American Blues Scene'nin kapağında yer alır.

2014 / Ana yılın 'Çağdaş Blues Kadın Sanatçısı' olarak aday gösterildi. Bu onun 5. Blues Müzik Ödülü adaylığıydı.  Önemli bir tur olan ve Buddy Guy, Zakk Wylde, Jonny Lang, Kenny Wayne Shepard  ve Bootsy Collins'in yer aldığı 'all star' dizisine sahip, Jimi Hendrix'in müziğini ve mirasını kutlayan bir konser dizisi olan “Experience Hendrix Tour '14” 'e davet edildi.  Ana, Sao Paulo, Brezilya'da Jeff Beck, Buddy Guy, Joss Stone, Jonny Lang ve Trombone Shorty ile konserlere çıktı . ABD'de Jonny Lang, Buddy Guy ve Robert Randolph ile turladı .


2015   Baba’ya saygı ve minnet : Onunla yapılan bir albüm 



Ana, bu yıl  Joe Bonamassa’nın da yer aldığı ve  Karayipler'de turlanan bir gemide  John Hiatt, Robben Ford, Robert Randolph ve diğer birçok büyük önemli mizisyenin de katıldığı  Keeping the Blues Alive at Sea ‘de yer alır (2018 de yine yer alacaktır ) . Bu yılın 19 Mayıs'ından , Ana babası Milton Popoviç ile birlikte kariyerinin onuncu albümü ama belki de en özeli olan  “BLUE ROOM” u  yayınladı. Jim Gaines (Stevie Ray Vaughn, Santana) tarafından yapılan  kayıt hakkında Ana şöyle diyor: ‘Bu albüm, yaptığım en özel kayıt olabilir. Zamanında Yugoslavya’da   Belgrad'da bir çocuk ya da gençken  evde otururken, babamla birlikte oynamak için kullandığımız şarkıları onunla beraber kaydetmek istedim. Gençlik günlerimin bir anısı olarak, aynı zamanda insanlara nasıl ve nerede başladığına dair bir fikir de olması için .   

2016 / Mayıs'ta  belkide en iddialı projesini yayınlıyor . TRILOGY  üç CD'de yirmi üç blues, caz ve funk parçasından oluşuyor . TRILOGY’nin yapımcılıkları  Grammy ödüllü Warren Riker (Lauryn Hill, Carlos Santana), Grammy ödüllü Tom Hambridge (Buddy Guy) ve bugün cazın en iyi tromboncu, besteci ve yapımcılarından Delfeayo Marsalis tarafından üstleniliyor . Konuk santçılar  arasında Joe Bonamassa, Robert Randolph, Bernard Purdie (The Purdie Shuffle), Cody Dickinson (North Mississippi Allstars) ve rapçi Al Capone yer alıyor. TRILOGY,  Billboard listelerinde   aynı zamanda  ABD'deki en çok satış yapan  blues albümü oluyor . Ana da  ailesi ile Los Angeles, CA'ya taşınıyor .  2017 ‘de   Blues Müzik Ödülleri'nde 'Çağdaş Blues Kadın Sanatçısı' olarak aday gösterildi. Bu onun 6. adaylığı. Ayrıca albumü 'TRILOGY', Blues Blast Müzik Ödülleri'nde 'Rock Blues Album' dalında aday gösterildi. 4. Experience Hendrix Tour ‘da da çaldı .



2018
Ana, dört kez Grammy kazanan Keb ’Mo'nun yapımcılığında toplamda 11.  , stüdyoda ki  9.  albümü Like It On Top ‘u  Nashville, TN'de kaydetti . Albümde konuk olarak  Kenny Wayne Shepherd, Robben Ford ve Keb 'Mo ’gibi önemli müzisyenler yer aldı (Bluescularda ki bu dayanışma başka hiçbir türde böyle görünmez maalesef , takdire şayandır ) . Albüm 14 Eylül'de dünya çapında yayınladı. Billboard En Çok Satan Blues Albümleri Listesinin  2 numarasına çıktı .   Ana ABD, Avrupa, Kanada ve Avrupa ‘da turlamaya devam ediyor ve de yolu  23 Kasım Cuma akşamı İstanbul’a düşüyor ... 



Diskografi

Hometown (1998)  Hush  (Yugoslavya’da ki ilk grubu  )
Hush! (2001)
Comfort to the Soul (2003)
Ana! Live in Amsterdam (2005)
Still Making History (2007)
Blind for Love (2009)
An evening at Trasimeno Lake (2010)
Unconditional (2011)
Can You Stand the Heat (2013)
Blue Room (2015) with Milton Popović
Trilogy (2016)
Like It on Top (2018)



Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...