1 Eylül 2018 Cumartesi

Dire Straits mirası geri mi dönüyor!



Dire Straits Legacy kısaca DSL ile 27 yıl sonra efsane grup yeniden dönüyor mu? 




Müzik tarihinin içinde efsane gruplar dağılır ama yıllar geçse de insanlar onların tekrar bir araya gelmesini düşler. Bunlar arasında tekrar kurulma beklentisi yüksek olanlar Led Zeppelin, Dire Straits ve Pink Floyd'dur. Aslında Pink Floyd dağılmamıştır ama Roger Waters ile tekrar bir araya gelmeleri hep özlenir. Kimi zaman da Roger Waters albümleri ya da konserleri Pink Floyd hasretini giderir. Led Zeppelin konusu ise eskilerin pehlivan tefrikası gibidir. Bu efsane grup davulcuları John Bonham öldükten sonra tekrar bir araya gelmemek üzere dağılır. Bu kararı da "Bonham olmadan Led Zeppelin olmaz."diye aldılar. Ama yıllar yılı "Led Zeppelin tekrar kurulur mu" hasreti etkisini hiç kaybetmeden korudu. Bu yüzden bir ara grubun gitaristi Jimmy Page ile vokalisti Robert Plant bir araya gelerek Page & Plant diye birlikte albüm yaptılar. Bu ikili ülkemize de konser vermeye geldi ve organizatör afişlere Led Zeppelin diye yazdı, konsere gidenler de Led Zeppelin diye bir güzel izledi. 

Dire Staits'e gelince öne çkan Mark Knopfler oluyor. O da grup dağıldıktan sonra tek başına solo albüm ve konserlerle devam etti. Bugün Knopfler'ın solo albümleri yekünlü bir halde ama ondan beklenen hep Dire Straits. O da ülkemize konser vermeye gelmişti ve medya sponsörlüğünü yapan TV kanalı verdiği reklamlarda "Mark Knopfler tekrar bandanasını takıp, Dire Straits günlerine dönüyor." sloganı ile konseri lanse ediyordu. Oysa Knopfler yeni çıkardığı albümün tantım konserleri kapsamında ülkemiz gelmişti. Ha bu arada Mark Knopfler'ın kafada da bandana takacak saç da kalmamıştı ya, o da başka hani. 

1980'ler PHIL PALMER ve 2018

Dire Straits'in tekrar bir araya gelmesi değil, Mark Knopfler'ın eski parçalarını okumasıydı istediğimiz.  Az bir kitle de Dire Straits'in elemanlarının ne yaptığını merak edebiliyordu. Mesela grubun klavyecisini kendi adıma çok özlemişimdir. Bu ayrılık içinde Clark'ın piyano ve keyboard'ını Eric Clapton, Bob Dylan, Tina Turner, Bee Gees, Elton John, Phil Collins, George Harrison çalışmalarında duyabilmiştik. Keza grubun diğer elemanı Phil Palmer'ı da değişik grup ve şarkıcıların çalışmalarında dinleme imkanımız olmuştu ama efsanevi grubu tam tekmil görmek ve dinlemek de keyifli olurdu hani ama olmuyordu işte. Ancak geçen sene Dire Straits'in "Rock'n Roll Of Fame"e kabul edilmesi nedeniyle yapılacak ödül töreninde grubun tam tekmil gelip, sahneye çıkacağı haberi ortalığa bir anda umut tohumları ekiverdi. Hani belki Mark Knopfler sahneye çıkmasa bile ödül törenine gelir de birlikte bir pozlarını yıllar sonra görebilirdik. Ödül törenine bir hafta kala Knopfler'ın ödül törenine bile katılmayacağı açıklanacaktı. Böylece o gece eski Dire Straits elemanları Mark Knopfler olmadan sahneye çıktılar. 

Bu olayın üzerinden sonra bir baktık ki grubun eski elemanları Legacy adıyla yeni bir grup kurmuşlar bile. Üstelik bir de "3 Chord Trick" adıyla   albüm yapmışlar. 

Dire Straits'in kadrosundan  Alan Clark ve Phil Palmer  ile birlikte  Marco Caviglia'yı yanlarına alarak bu grubu kurmuşlar. 

Konuk olarak onlara Yes grubunun basçısı Trevor Horn ile Tom Petty'nin grubu Heartbreakers'da çalışan davulcu Steve Ferrone'de katılınca Legacy ( yani Dire Straits Legacy - kısaca DSL) grubunun kadrosu tam tekmil ortaya çıkmış. 







Legacy kadrosu
Alan Clark / piyano, keyboard, vokal, orkestral düzenlemeler
Phil Palmer / gitar, vokal
Marco Caviglia / gitar, vokal
Steve Ferrone / davul, vurmalılar
Danny Cummings /perküsyon, vokal
Mel Collins / saksofon
Trevor Horn / bas
Primiano Di Biase / akordiyon






Legacy grubu eylül ve Ekim ayında konserlerine başlıyormuş. Konserlerde yeni albümden parçalar olsa da Dire Straits klasikleri de olacakmış. Zaten kadronun enstrüman düzenlenişe bakılırsa görünen köy klavuz falan istemiyor gibi. Birçoğunuz o iş Mark Knopfler'sız olmaz derseniz, doğrudur ama Alan Clark ve Phil Palmer'ı özleyenler için  de fena bir şey olmasa gerek. 


Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...