23 Ağustos 2018 Perşembe

Hafta Sonu Blues Perişan Kütüphanesi'ne Katkı 75


1978'de çıkan ama o günlerde almadığım için çok pişman olduğum kitap. Çünkü bir iki yıl sonra 12 Eylül faşizmi gelecek ve bu kitap yasaklanacaktı. Yazarı Müjdat Gezen ile çizeri Savaş Dinçel hapis yatacaklardı. Bununla da kalmayarak kitap toplatılıp, tümü birden hamur yapılacaktı. Şimdi bu kitabı yeni basımıyla buldum ve bir güzel okudum. Tabii tiyatromuzun usta ismi Savaş Dinçel'in doyum olmaz çizgilerini de izleyerek.



Müjdat Gezen
Çizen: Savaş Dinçel
“Çizgilerle Nazım Hikmet"


Lise yıllarıma ilk adım attığım zamanlarda Zekeriya Sertel'in "Mavi Gözlü Dev" kitabıyla tanışmıştım, Nazım Hikmet'le. Bu güne kadar aklımdan çıkmayan ve geçen onca zaman içinde dönüp dönüp tekrar bakarak alıntılar yaptığım bu kitap, Nazım'ın hayatını anlatırken, şiirlerinden örneklere de yer veriyordu. Oradan o kadar çok şiir ezberlemiştim ki, bugün bile bir yerde ilk mısra okunsa dalarak elimde olmadan devamını getiririm. Tabi o kitapla kalmadı ve Nazım Hikmet'in şiir kitaplarını da birbiri ardına almıştım. O zaman bu kitapları rahatlıkla alıp, okuyabiliyorduk ama birileri bir şey der diye tedirginlik de duymuyor değildim hani. Ama her şeye rağmen özgürce okuyabiliyorduk Nazım Hikmet'in şiirlerini. Sadece şiirleri mi... Hakkında ne yazılırsa su gibi içiyordum.
Benim Nazım Hikmet'i keşfimden bir iki yıl sonrası Nazım Hikmet geniş kesimlere yayılıyordu. Şiirleri besteleniyor, popüler isimlerce seslendiriliyordu. 1978 yılında Müjdat Gezen'in yazdığı ve Savaş Dinçel'in çizdiği "Çizgilerle Nazım Hikmet" kitabı çıkmıştı. O günlerde bu kitabı almamıştım. Her şey böyle giderken bir anda 12 Eylül Faşizmi'nin kara bulutları çökecekti. İşte o günlerde bir gazete haberinde bu kitabın sakıncalı ilan edildiğini okuyacaktık. Sadece bununla kalsa iyi, kitabın hem yazarı hem de çizeri içeri alınıp, hapsedilecekti. 
Bu bizim için o zaman alışıldık hadiselerden biriydi. Aradan çok uzun zaman geçtikten sonra Müjdat Gezen'in 1991 yılında yayınlanan "Komikler Ağlamaz" isimli anı kitabında o günleri okuyup, hatırlayacaktım. O zamanlarda gazete haberi rutinliğinde geçen bu haberi tüm detaylarıyla okuyunca tüylerim diken diken olacaktı. Müjdat Gezen ve Savaş Dinçel bu kitap için yargılanmış ve hapis yatmıştı ama bununla da kalmayarak kitap toplatılıp, tümü birden hamur yapılmış. ( Eğer bulabilirseniz Gezen'in "Komikler Ağlamaz" kitabını da mutlaka okuyun derim.)
1978'de çıkan "Çizgilerle Nazım Hikmet"i şimdilerde yeni basımıyla buldum ve bir güzel okudum. 12 Eylül Faşizmi'nde toplatılıp, imha edilen bu kitap Savaş Dinçel hayattayken çizimlerin orijinallerinden tekrar hazırlanarak yeniden yayına hazırlanmış. Bugünlerde de "Çizgilerle Nazım Hikmet" yeni basımıyla bizlerle buluşuyor. Yok edilen bir zamanı yeniden yakalayabilmenin mutluluğunu kaçırmayın derim. 

Aptulika


Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...