13 Temmuz 2018 Cuma

Hafta Sonu Blues Perişan Kütüphanesi'ne Katkı 67



Sâdık Hidâyet
“Diri Gömülen”

İranlı yazar Sâdık Hidâyet 'in (1903-1951) “Aylak Köpek” ve “Hacı Aga” kitaplarını daha önce burada yazmıştım. Öykülerine ilk okuyuşta hayran olup, elimden bırakamamıştım. Hele bir sokak köpeğinin diliyle anlattığı ve kitaba ismini veren “Aylak Köpek” öyküsünü hala ara sıra açıp bir bölüm okurum. 

Şimdi elime geçen “Diri Gömülen”  yazarın 1930 yılında çıkan ilk öykü kitabıymış. Açıkcası “Aylak Köpek” gibi bir başyapıttan sonra bunun ilk öykü kitabı olması sebebiyle bir hayal kırıklığı olabilir mi diye de evhamlanmadım da değil hani. Okuduktan sonra vesvese dağıldı ve  tam tersine aynı olgunlukta öykülerle karşılaştım. Bu sefer ki öykülerde biraz daha Kafka ve Edgar Allan Poe tadı var olsa da alameti farikası gene Sadık Hidayet

“Kambur Davut” adlı öykü de gene bir sokak köpeği var ama bu sefer başrolde değil, finalde ve bir kreşendo etkisinde patlıyor. Dokuz öykünün yer aldığı kitabın sonunda yer alan “Hayat Suyu” kelimenin tam anlamıyla “büyükler için masal”. Yazıldığı tarih 1930 ama bugün için öyle güncel ki okuyunca şaşkına döneceksiniz.  

 Sadık Hidayet’in bu kitabını yazın rahatlıkla okuyabilirsiniz ama size biraz dünya ahvali konusunda düşündürtecek. 

Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...