12 Temmuz 2018 Perşembe

Hafta Sonu Blues Perişan Kütüphanesi'ne Katkı 65



Carlos Maria Dominguez
Kağıt Ev

Günümüz Arjantin edebiyatından bir isim olan Carlos Maria Dominguez'in ilk defa okuduğum bir eseri. Hoş bu yazar ile Türk okuru ilk defa bu yapıtıyla tanıyor da diyebiliriz.  
Bir novella, yani uzun öykü diyebileceğimiz bu kitap, ilk kez 2002’de Arjantin’de yayımlanmış. Büyük bir ilgi uyandıran bu kitap, kısa bir süre sonrası da yirmiden fazla dile çevrilerek tüm dünyada yankılanmış. 
Carlos Maria Dominguez, “Kağıt Ev” isimli bu novellasında kitap tutkunu bir profesörün trafik kazası sonucu ölmesinden sonra adresine gelen mektup zarfı ve içinden çıkan bir kitapla başlıyor. Ölen profesörün meslektaşı bu üzerinde çimento tozları olan kitabın geldiği adrese doğru yolculuğa çıkıyor ve böylece macera başlıyor. Kimi zaman dramatik kimi zaman mizahi kimi zaman da polisiye atmosferinde geçen bu kitap yaz tatilinde okumak için birebir. Ancak bütün yaz tatili için yetişmez, ya yolculuk esnasında ya da kumsalda güneşlenirken bitiriverirsiniz, çünkü içinde çizimler de olan bu kitap topu topu 89 sayfa.  Böyle olunca da deniz kenarında gölgelik bir yerde bir bira içiminde bitirebilirsiniz. Bu arada kitabı internetten alırsanız biradan ucuza bile geliyor. 
Dilimize Seda Ersavcı’nın İspanyolcadan çevirdiği kitap orijinalinde olduğu gibi Peter Sis tarafından resimlenmiş. Time, Newsweek ve Esquire gibi dergilerde de çizen  Peter Sis’in çizimleri kitabı okurken aralarda eşlik ediyor. 

Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...