22 Aralık 2017 Cuma

Uzaya çıkan ve inmeyen ilk rock grubu: HAWKWIND


Cep telefonunun olmadığı ama cep kanyağının soğuk havalarda bize eşlik ettiği yıllara döneceğiz şimdi. 
Diz üstü bilgisayar ne gezer o vakitler, diz üstü mini etekler moda İstanbul sokaklarında. Boğaziçi'nde köprü değil, bolca balık var. Yani sizin anlayacağınız acayip yıllar. 
Çok eski zamanlara Uzay Çağı'na döneceğiz bu yazıda. 1960  ve 70'li yıllar. Ben daha kısa pantolonlu ( dikkat isterim şort değil kısa pantolon), abilerde uzun favorili saçlar, ispanyol paça pantolon belde büyük tokalı kemer ve büyük yakalı rengarenk gömleklerle. Sosyal medya mı? 
O de ne ki !
 O zamanlarda herkes sosyal zaten. 

Buyrun bakalım. 



Eski zamanlarda uzaya bir füze ABD gönderiyor, ardından bir füze de Sovyetler  ( Rusya) ateşleyiveriyor. 
Soğuk Savaş denilen dönemde bir yarıştır sürüyor. Sonra uzaya ilk defa giden Sovyetler oluyor. Kozmonot Yuri Gagarin uzaya giden ilk insan oluyor ve ABD'ye nanik yapıyor. İşçi sınıfı 1- 0 galipken, 10 yıl sonra ABD astronotu Armstrong aya ilk ayak basan insan oluyor. Bu yarış böyle devam edecekti ta ki 1990'larda Gorbaçov gelene kadar. 

Biri Kapitalist, diğeri Sosyalist iki süper güç uzay yarışında iken 1970'de bir rock grubu çoktan uzaya çıkmıştı ve hala da uzayda kalmaya inatla devam ediyor. Bu rock grubunun ismi HAWKWIND

"Uzayda bir elektrik hasıl oldu"
Şimdi ne Hawkwind'i, o da ne diyenlere bir açıklama getirelim. 1969'da kurulan İngiliz Rock grubu. 

Mötorhead'i bilirsiniz ve aklınız hemen grubun kurucusu ve basgitaristi Lemmy Kilmister gelir. İşte Lemmy'nin ilk grubu Hawkwind'di, "Motorhead" de bu grubun parçasıydı. Lemmy bu gruptan ayrılınca kuracağı grubun ismi olacaktı. 

Şimdi gelelim Hawkwind ve uzay ile alakalarına. 

1970'ler Erkin Koray'ın deyimiyle "Uzayda bir elektrik hasıl oldu"ğu yıllardı. Rock grupları saykodelik, progresif tarzlarla büyük bir aydınlanma içindeydi. Bunları arasından Hawkwind sıyrılacak ve "Space Rock" türünün tek örneği olarak bugüne dek hükmünü sürdürecekti. 
Yukarda Hawkwind için Space Rock türünün tek örneği dedim diye birçok kişi bana kızabilir ve haklılardır da... çünkü bu tarzda müzik yapan başka gruplar da vardır ama bu tazla en özdeşleşmiş olan onlardır. Biraz Grateful Dead gibi nevi şahsına mahsus diyebiliriz onlar için. 
Nick Turner
Space Rock, saykodelik rock ile krautrock arasında ama bir o kadar da deneyselliği içeren yapısıyla elektronik müzik ve punk gibi tarzlara da yol açıp öncülük etmiştir. Günümüzdeki stoner rock grupları da space rock'tan feyz almıştır. 

Uzayda yaşamak
Yeni çıkan albümlere bakarken bir anda Hawkwind ve grubun eski elemanı Nick Turner'la karşılaştım. 

Nick Turner'ın solo albüm çıkalı üç ay olmuştu ama Hawkwind'inki yeniydi.   Eski dostlarla karşılaşmak güzeldi, tam zamanıdır dedim ve yazmaya başladım. Çıkış sırasına göre ilk olarak Nick Turner'la başlayalım. 

Nick Turner, 1969'da Hawkwind'in kuruluş yıllarından 1984'e kadar saksofon, flüt çalarak efsaneyi oluşturdu. Usta müzisyen 29 Eylül 2017 tarihinde solo albümü  "Life In Space"i çıkardı. Albümde Hawkwind'den arkadaşı Paul Rudolph gitarıyla, Simon House da kemanıyla konuk olmuş. Turner'ın albümünde Hawkwind'in unutulmaz başyapıtı "Master of The Universe" da yorumlanmış. 





40 Yıl sonra 
Şimdi geldi sıra Hawkwind'in yeni çıkan albümü "At The Roundhouse"a. Eski grupların dönüş albümleri kimi zaman sıkıntılı olabilir ama bu albüm için bunu söylemem mümkün değil. 
Bu yıl 26 Mayıs'ta Hawkwind, Londra'daki efsanevi Roundhouse'da verdiği bir konserle muhteşem bir dönüşe imza atmıştı. 40 yıl sonra ( Hawkwind 1977'de burada tarihsel öneme haiz br konser vermişti) burada verdikleri konserin kayıtları da "At The Roundhouse" adıyla 2 CD ve bir DVD'den oluşan kutu set halinde piyasaya çıkmış. 

Hawkwind'in bu dönüş konserinde Motörhead'in gitaristi Phil Camphell de konuk olmuş. 

Var ise aklı şuurunuz bu albümü dinlersiniz ne diyeyim. 70'li yılları biz çok sevmiştik. O Uzay Çağı'na selam olsun. 

Bu arada o yıllardan bizden tavsiyelerim de olacak, yazın bir kenara...
Mustafa Özkent (Bugünlerde "Funk Anatolian" isimli plağı çıktı)
Tünay Akdeniz ( Big Rocker) ( plağı yeni raflarda)

Aptulika


  

Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...