2 Aralık 2017 Cumartesi

TV Konserleriyle Janis Joplin


Yaşasaydı bir ay sonra 75 yaşında olacaktı, oysa ki onu 47 yıl önce yitirmiştik ve ondan sonrası da yıkılmaz bir rock ikonu olarak günümüze dek gelecekti. 
Janis Joplin... gelmiş geçmiş en önemli kadın rock ikonu. Onun bir posteri, tişörtü tezgaha konuldu mu anında alıcı bulur. İnişli, çıkışlı yaşamı efsaneleşerek, üzerine bine bin katılarak anlatılır. Bütün bunlar müziğinin önüne geçer, çoğu zaman gölgeler bile. 
Ya müziği... kadın vokalindeki ekolü, siyahi bluescuların çektiklerini Teksaslı bir beyaz kız olarak yüklenip taşıması kimsenin pek umrunda değildir. 
Oyunun kuralı bu ve yapacak bir şey yok, bu popülizm daha çok çorba kaynatır. O ikonların ölümünden sonra yarım asır geçer ama birbiri ardına elde bekletilen kayıtlar çıkar ve çorba kaynar. Olmadı... eskiler yeniden ısıtılır... nasılsa iştahla içen bulunur. 
Jimi Hendrix hayattayken 4 albüm yapmıştı ama öldükten sonra albüm sayısı 12 olacaktı. Bugüne kadar sayı kaç olmuştur, saymaya bile üşenirim. Bundan sonra bile "Daha önce yayılanmamış kayıtları" diye albümleri çıkabilir. 
Bu ay yeni çıkan albümlere bakarken Janis Joplin'in eski konser kayıtlarından oluşan iki albümle karşılaşınca yukarda yazdığım düşünceler aklıma geliverdi. Açıkcası bu iki albüm ilk anda heyecan vermedi. Merak bu ya şöyle bir bakayım derken her iki albümü de dinlemekten kendimi alamadım. Her ikisi de oldukça başarılı prodüksiyonlar ve dinleme keyfini sağlayan çalışmalar olmuş. Şimdi bu iki albüme şöyle bir bakalım.

Janis Joplin And The Kozmic Blues Band - Live In The Netherlands 1969 The Rare Amsterdam TV Broadcast  



60'lı yılların ABD'li siyahi blues ve rock müzisyenleri bir döneme damgasını vursa da ülkelerinde tepki ve ilgisizlikle karşılanmıştır. ABD'de durum böyleyken Avrupalı gençlerin ilgisi çok çok fazlaydı. Aynı durum dönemin ABD'li 'beyaz zencileri' için de geçerliydi. Doğduğu Teksas'tan aforoz edilen Janis Joplin de yoğun ilgiyi Avrupa'da buluyordu. Siyahların müziğini Betty Smith'in yolunda beyaz gırtlağına taşıyan Janis Joplin Avrupalı hayranlarıyla konserlerde buluştuğu gibi Hollanda, Almanya ve birçok İskandinav ülkesinin devlet televizyonlarına da konuk oluyordu. Bunlardan biri de 1 Nisan 1969 yılında Janis Joplin'in grubu Kozmic Blues ile birlikte Hollanda televizyonunun Amsterdam stüdyolarında verdiği konserdi.  
Biz Janis Joplin ismini hep tek başına biliriz ama o çalışmalarını Kozmic Blues ve Big Brothers Holding Company topluluklarının vokalisti olarak yapmıştır. Buradaki kayıtlarda da onu Kozmic Blues grubuyla dinliyoruz. Janis Joplin'in bir albüm yaptığı Kozmic Blues aynı isimli bir şarkıyı da unutulmaz baş yapıtlar konumuna taşımıştır. Kozmic Blues nefeslilerinde bulunmasıyla caz big bandlarını da andıran etkisiyle Joplin sesini daha rafine hissetmemizi sağlar ki, bu konser kayıtlarında da bunu ziyadesiyle bulabiliyoruz. 


Janis Joplin - The Television Broadcast Sessions 1968-1970  


Bu albümde de Janis Joplin'in 1968 ile 1970 yılları arasındaki televizyon kayıtlarından seçmeler yer alıyor. 

7 Nisan 1969'da İsveç televizyonunda "Pop Show" programında verdiği canlı konser kayıtlarından :

01 - Piece of my Heart  
02 - Summertime  
03 - Me  
04 - Work Me Lord to Love Somebody  

12 Nisan 1969'da Batı Almanya  SWR TV'si Frankfurt stüdyolarında verdiği canlı konser kayıtlarından :

05 - Me  
06 - Take Another Piece of my Heart  

8 Temmuz 1969'da The Dick Cavett TV Show'unda  :

07 - First Ever Dick Cavett Intro  
08 - To Love Someboy  
09 - Try (Just a Little Bit Harder)  

8 Eylül 1969'da "Music Scene" TV programı  :

10 - Maybe  
11 - Try  

4 Aralık 1969'da Tom Jones'un TV şovunda :

12 - Little Girl Blue  
13 - Raise Your Hand ( Tom Jones ile birlikte ) 

24 Haziran 1970   The Dick Cavett TV Show'unda  :

14 - Second Dick Cavett Intro  
15 - Move Over  
16 - Get It While You Can  

3  Ağustos 1970   The Dick Cavett TV Show'unda  :

17 - Third Dick Cavett Intro  
18 - Half Moon  
19 - My Baby  
20 - The Last National TV Interview  

13 Ağustos 1970   KJAC TV  :

21 - Port Arthur High School Reunion Interview  

1968   KJAC TV  :

22 - 1968 TV Interview  
23 - Down On Me  

Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...