17 Aralık 2017 Pazar

İtalyan Senfonik Rock Devi LE ORME


1970'li yıllarda Progresif rock İngiltere'den dünyayı senfonik sesleriyle sararken İtalya'da bir grup çıkınına Akdeniz kokusunu koyarak, bu kervana "kükreyen fare" misali katılıyordu. 
ABD ve İngiltere hakimiyetindeki rock ortamına işlerini daha da zorlaştırarak İtalyanca rock yapmak inadını koyan bu grup, Le Orme'ydi. 
1966 yılında kurulan Le Orme, üç elemandan oluşuyordu. Hem üçlü olmaları hem de progresif rock yapmaları sebebiyle onlara bir çok yerde "İtalya'nın Emerson, Lake and Palmer'ı" denilmeye başlamıştı. Bu benzetme pek de haksız değildi ve çok benzerlikleri de vardı ama Le Orme sonuçta İtalyandı ve onların klasik müzik gelenekleri katılınca özgünlükleri artacak ve rüştlerini ispatlayacaklardı.
Michi Dei Rossi (davul, timpani), Toni Paglicua ( org, piyano, moog), Aldo Tagliapietra ( flüt, gitar, vokal) den kurulu Le Orme 70'li yıllarda bir dizi albüm yaptı. Yıllar yılları kovaladı ve şimdi yarım asır sonra plakları tekrar aranılan bir grup oldu. Bu yıl, yaz sonunda İtalyan progresif senfonik rock grubu Le Orme'nin yapıtlarının klasik müzik enstrümanlarıyla yorumlandığı "Classical Orme" albümü piyasaya çıktı. Finlandiyalı tenor Eero Lasorla ve İtalyan soprano Marta Centurioni Le Orme'nin rock parçalarını seslendirirken, keman, viyalo, çello, kontrbas ve piyanodan oluşan klasik müzikçiler de eşlik etmiş. 
Bu albümü dinlemeden önce aynı parçaların Le Orme yorumlarını dinlemenizi tavsiye ederim. Le Orme grubunu bilenler için diyecek bir şey yok,  zaten onlar için ilginç bir keyif olacak. 
Son olarak bir dip not düşeyim... Bu albümün plağı koleksiyonerler için numaralandırılmış olarak 1000 adet basılmış. 







Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...