6 Haziran 2017 Salı

Portekiz'den yeni keşiflere yolculuk


BUDDA POWER BLUES VE MARIA JOAO
Son zamanlarda dünyanının farklı coğrafyalarından blues albümleri birbiri ardına geliyor. Son üç aydır çıkan albümlere baktığımızda Avusturalya, Endonezya, Danimarka, Norveç hatta Afrika ülkelerinden blues ve rock adına çok güzel işleri görüyoruz.  
Bu seferki durağımız Portekiz, kendi adıma bu ülkeden ne bir rock   ne de blues grubu dinlememiştim. Geçen ay elime geçen Budda Power Blues isimli grubu dinlerken, müziklerini oturmuş ve çok zevkli buldum. Kim bunlar diye bir araştırmaya girdiğimde 2004 yılında Lizbon'da kurulmuş Portekizli bir blues grubu olduğunu öğrenecektim. Grup ilk albümünü 2005 yılında yapmış, üç yıl sonrası da ikinci albümü olan "Buisted"i çıkartmış. O yıl katıldıkları bir caz festivalinde Shemekia Copeland ve Sherman Robertson'la aynı sahneyi paylaşmaları sonucu dünya onların müzikleriyle tanışmış. 

Budda Power Blues, geçtiğimiz Nisan ayında yeni albümü "The Blues Experience"yi çıkardı. Bu albümde Portekiz'in 60 yaşındaki divası , caz şarkıcısı Maria Joao konuk olmuş. Joao'nun sesiyle tanışmak benim için büyük bir servet oldu diyebilirim. Nefis bir sese sahip olmanın ötesine o sesi işleyebilme, caz müziğinin 'scat' tekniğini başarıyla kullanması ve böylece değişik vokal doğaçlamalarına erişmesi dinleme zevkini çok yükseklere taşıyor. Joao'yu dinlerken 60 yaşında olduğuna inanmak çok güç, zira Cyndy Lauper'vari bir çocuksu çılgınlıkta bir ses rengine sahip. 
Budda Power Blues ve Maria Joao'nun "The Blues Experience" albümü Mobydick Record stüdyolarında kaydedilmiş. Albümdeki eserlerin söz ve müziği grubun gitaristi Budda Guedes tarafından yapılmış. Vokalleri de Joao ile paylaşan Budda Guedes, gitar, mandolin, keyboardın yanısıra Portekiz'e özgü 10 telli bir gitar olan  'Braguese'i de çalıyor. Kardeşi Nico Guedes ise grubun davulcusu olarak yer alırken Pedro Ferreira da bas ve hammond org çalıyor. Albümde yer alan "Trouble Mind" ve By Your Side" parçalarında Samuel Silva (tenor ve bariton saksofon), Joao Seco (trombon), Bruno Rocha (trompet)  nefesli enstrümanlarıyla konuk oluyorlar. 
"The Blues Experience" albümünün başarı hanesine nefis kapağını da eklememiz gerekir. Bu harika kapak illustrasyonu da grubun davulcusu Nico Guedes tarafından yapılmış. 
Maria Joao ile Budda Power Blues'ın bu albümü okyanusun kıyısında yeni keşiflere yelken açacaklar için yumuşak dalgalarda huzurlu bir yolculuk sunuyor. Ama bazen o yumuşak dalgalar bir anda "I Lost Freid" da olduğu gibi dev dalgalara dönüşebiliyor ama tekneniniz alabora olmuyor.
Aptulika



Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...