22 Haziran 2017 Perşembe

Jimbo Ross ile Keman Blues


Rock müziğinde flüt denildi mi akla hemen Jethro Tull grubu ve onun beyni Ian Anderson gelir. Gitarın önde olduğu rock müziğine bir solo enstrümanı olarak flütü getirmesi bugün için bile şaşırtıcıdır. Anderson bir röportajında bununla ilgili olarak, gitarın önde olduğu bir tarzda flütle öne çıkarak dikkat çekeceğini düşündüğünden yaptığını açıklamıştı. Bu iş birden aklına gelip, "flütü alırsam farkedilir ve tanınırım" gibisindan o anda verilmiş ani bir karar olmasa da flüt gibi bir klasik müzik enstrümanı ile rock sahnesine çıkarsanız farkedilmemenize imkan yoktur. Bunun üzerinden yarım yüzyıl geçtiyse de bir başka flütçü bu şekilde çıkmayacaktı. Bu dikkat çeken bir şeydi ama bunu başaran babayiğit bir kişi olacaktı.
Keman da flüt gibi rock müziği için olmayacak, alışılmadık bir enstrüman. Kansas başta olmak üzere bir elin parmağından da az kemanlı rock grubu vardır. Sadece rock'ta değil caz ve blues'ta da örneği çok az olan bu tip enstrümanları çalan biri lap diye karar verip, bu işe soyunamıyor. Oysa eli yüzü düzgün gitar çalıyorsanız, ortaya çıkarsınız ve yerinizi bulursunuz. Ancak bu işi keman ya da flütle yapacaksanız iyi çalmanız da yeterli değil,virtiöz olsanız bile. Eskilerin alameti farika ya da nevi şahsına münhasır dediği özellikleriniz olması gerekir. Az biraz dahilik de denilebilecek bir durum gibi ama belki o da yetişmiyor. Neyse tarifi mümkünsüz bir şey yani.
Klasik blues'ın ilk örneklerinde keman kullanılsa da elektrik blues ve blues rock da keman kulanımı pek görülmez. Bu enstrümanı blues rock'a yerleştiren çılgın adamın ismi Jimbo Ross. Beş telli elektro kemanıyla müzik sahnesine farklı bir bakışı sunan Ross, yaptığı albümlerle dikkatleri üzerine çekiyor. 
Jimbo Ross, müzik kariyerine yarım asır önce başlamış biri. Onu daha önceleri pop ve rock müzisyenlerinin albüm ve konserlerinde stüdyo müzisyeni  ya da konuk olarak görmüştük. Sanatçı 2000'li yıllarda solo albümleriyle elektrik blues'a yeni bir soluk getirdi. Jimbo Ross bugünlerde de grubu The Bodacious'la birlikte yeni albümü "Hit The Ground Runnin'"i piyasaya çıkardı. 

Jimbo Ross ve Gözüpek Grubu 

Southern Blues Rock ve Funk tarzında müzik yapan Jimbo Ross and The Bodacious Band şu elemanlardan kurulu:

Jimbo Ross - keman, vokal
Michael Sims - elektro gitar
Moo Beeks - piyano, Hammond B3 org
Brad Bobo - bas
Greg Alban - bateri

Jimbo Ross and The Bodacious Band'in "Hit The Ground Runnin'" albümünde perküsyon ustası Lennie Castro konuk olarak bütün parçalarda çalmış. 
Blues klasiklerinin yer aldığı albümde 1975 tarihinde Meters grubunun yaptığı funk klasiği "Fire On The Bayou"nun yorumu kelimenin tam anlamıyla muhteşem. Bu çalışmada basçı Brad Bobo'nun da solosu kısa ama dikkate değer. 
Jimbo Ross and The Bodacious Band'in "Hit The Ground Runnin'" albümü pek gözardı edilemeyecek bir çalışma. Ve tabi bunlara ek olarak çok eğlenceli ve zihin açıcı.





Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...