17 Mayıs 2017 Çarşamba

BETH HART İstanbul konseri üzerine


Geçtiğimiz hafta Beth Hart konseri vardı. Dünyanın son dönemdeki en önemli blues vokallerinden biri. Onun konserini izlemeye gittik. Orada sevgili dostlarım Murat Beşer, Cenk Akyol ve Geronimo ile birlikteydik. Murat’ın kitabı "Yoldan Çıkmış Simalar"sayesinde yıllar sonra karşılaştığım güzel dostum Doktor Gökhan da konsere gelmişti. 
Murat (Beşer) in son yıla damgasını vuran kitabı “Yoldan Çıkmış Simalar”ı okuyanlar bilir Gökhan’ı. Ama biz kitap çıktıktan sonra bir kez daha Doktor Gökhan ile buluşmamız daha bir anlam kazanacaktı. Durun anlatayım… Murat’ın  “Yoldan Çıkmış Simalar” kitabı çıkmıştı ve o kitabın en önemli siması olan abimiz Apaçi Ayhan’ın kansere yakalandığını da kitabın mürekkebi kurumadan öğrenmiştim. Ayhan Abi kitabı görmüştü, biz de onu son kez kitapla birlikte görüp sarılmıştık. Bir ay içinde de onu yitirdik. İşte Doktor Gökhan onun son anlarında yanında olan kişiydi. Kanserin tespit edildiği andan en son ana kadar o yanındaydı. Bu yüzden bizim için Doktor Gökhan, Apaçi Ayhan abi demekti. Konser günü onunla karşılaştığımda bana bir şey anlattı. Beth Hart konserine gelmesine sebep olan şeyle alakalı. Anlattığını dinledikten sonra heyecanla bunu yazmalısın dedim. O da yazdı. Bu belki bir konser kritiği değil. Zaten o konserle ilgili ne ben ne de Cenk bir kiritik yazmak istemezdik. Geronimo ile konuşamadım ama bizim için konser o kadar önemli geçmedi.  Ama konser öncesi Doktor Gökhan ile konuştuğum şeyler konseri için en güzel anektodu içeriyordu ve şimdi o yazıyı sizlerle paylaşıyorum. 
Aptulika


Doktor Gökhan Yazısı

BETH HART VE APAÇİ ETKİSİ

Yaklaşık 40 senede özenle oluşturduğum, % 95i plaklardan oluşan mütevazi bir müzik arşivim var. Bu koleksiyonun şekillenmesinde (özellikle krautrock ve blues rock bölümlerinde)Apaçi Ayhan ile olan arkadaşlığımın büyük yardımı oldu. Onun önerisi, etkisi, hatta bazen zorlamasıyla alınan pek çok albüm var arşivde. Bir keresinde "Avustralyalı bir grup var: Child. Süperler, plağını hemen getirt. Beğenmezsen parasını ben vericem." diyerek hayatımda  ilk defa , hiç bilmediğim bir grubun hiç dinlemediğim bir albümünü zorla sipariş ettirtti bana. Albüm şu anda hala en çok dinlediklerim arasında. (Child-Child). Bu nedenle her müzik dinlediğimde, arşive her el attığımda,bir albüm, bir şarkı, bir gitar aniden Ayhanlı bir anıyı canlandırabiliyor ve bana onu hala yaşatıyor.
          2 hafta önce Apaçinin meşhur hard diskinden bana aktardığı albümleri karıştırıyordum. Birkaç terabayt büyüklüğünde, çoğunluğu adını hiç duymadığım gruplardan oluşan tam bir dipsiz kuyu. Bu kuyuda tanıdık bir isim olan Joe Bonamassa'nın albümlerini dinlemeye başladım. Biri düet albümüydü. Kadının sesi  nefisti ve albüm komple çok iyiydi (Don't Explain-Joe Bonamassa-Beth Hart). Teknoloji sağolsun plağı hemen siparişledim. Vokalist Beth Hart'ı da internette araştırmaya başladım . Videolara bakarken beynimde birden şimşek çaktı: bir kaç yıl önce Ayhan'ın dükkana gittiğimde, whole lotta love konser videosunu seyrettirdiği muhteşem sesli seksi  kadındı bu. Hemen sonra beni daha büyük bir süpriz bekliyordu: "Beth Hart İstanbul konseri". Gözlerime inanamadım. Az önce keşfettiğim kadının 1 hafta sonra Zorlu'da konseri vardı. Şans buna denirdi herhalde...
          10 mayıs gecesi Zorlu'da , İstanbullu  rockseverlerle Beth'i izlerken, Apaçi olmasa, bu kadını sahnede göremiyeceğimi, benden habersiz İstanbul'dan gelip geçeceğini düşündüm. Ayhan öldükten sonra bile bana birşeyler vermişti. Yolda olan plağı gelince, arşivime "Apaçi Ayhanla ilgisi bulunan ve dinlerken içimi burkacak" bir albüm daha eklenecek...

Dr. GÖKHAN BUDAK



Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...