17 Nisan 2017 Pazartesi

Rakınroll Fm Postası - 4


Bu hafta  bir  gitar “ manyağı”  arkadaşı ( ben henüz yeni ) keşfettim sizlerle de paylaşmak isterim .
Yeni bir yetenekten  otantik blues tınılarını orijinal el yapımı “ sigara kutusu “ gitardan çıkan tınılarla dinlemek isterseniz buyurun siz de   Justin Johnson ile tanışın …



Yeni Keşif : Justin Johnson
Albüm :  Drivin' It Down (2 CD)
Yıl :2017

Bu hafta  bir  gitar “ manyağı”  arkadaşı ( ben henüz yeni ) keşfettim sizlerle de paylaşmak isterim .

Yukarıdaki albümü de yeni . Ağırlıklı olarak önceki albümlerinde  vokallere yer vermeyip enstürmantal parçalar yapmış , ama populeritesinin ve yeteneğinin kabul görmesi ve de yeni yapımcısının da etkisiyle olsa gerek bu son  albümünde  vokalli parçalarde yer alıyor ( kendisi vokal yapmıyor ve elinde olsa vokal kullanmak istemediğine de eminim ).  En önemli özelliği el yapımı her türlü özel gitarı çalması ve  slide gitar tekniğini ağırlıklı kullanıyor olması .   Blues’un köklerine de derinlemesine bağlı ve geleneksel blues türüleri ve yorumlarını ve çalma tekniklerini müziğinde fazlası ile bulabilirsiniz .  Yeni bir yetenekten  otantik blues tınılarını orijinal el yapımı “ sigara kutusu “ gitardan çıkan tınılarla dinlemek isterseniz buyurun siz de   Justin Johnson ile tanışın …


California doğumlu olmasına rağmen, Johnson hayatının çoğunu Kuzey Carolina'da geçirmiş.  Şöyle diyor kendiyle ilgli “ Route 66'da doğdum ve sanırım bu durum seyahat etmeye mecbur olduğum anlamına geliyordu. Büyüdüğüm ülkenin dört bir yanında yaşadım ve müzik sayesindeki gezilerim beni  dünyanın dört bir yanına  Tazmanya'dan Paris'e kadar her yere götürdü. Şu anda nişanlım Nikki ile birlikte Nashville, TN'de yaşıyorum.”

Southport'ta büyüyen Johnson  çocukluğunda  etrafında bulabileceği herhangi bir şeyle müzik yapmaya çalışmış . Tek  telli bir gitara sahip olmuş önce. Daha sonra piyano öğrenmiş  ve South Brunswick Lisesi yürüyüş grubunda trompet ve bariton çalmış .

Justin Johnson -  “  Okulda Jazz gitarı eğitimi aldım ,  ancak en iyi eğitimim sahneye çıkmaktı . Bir ara , Bluegrass  ,  Reggae ve Psychedelic Rock gruplarına kadar aynı anda 6 gruba düzenli olarak performans gösteriyordum. Derine dalarak  yüzmeyi öğrenme hissini seviyorum. Öğrenmenin her zaman en hızlı yolu bu …Gitar benim özel seçimim değildi   "Gitar beni seçti gibi geliyor". Neredeyse kollarım ya da bacaklar gibi bir vücut parçası gibi hissettim onu ilk elime alıp çaldığımda  ".

Etkilendiği muzisyenler sorulduğunda da .
Justin Johnson -   ” Şahsen, bir müzisyen "duygu" içeriyorsa  seviyorum, kim olursa olsun! Ama en çok dinlediğim Blues sanatçıları söz konusu olduğunda, bugün  dolaştığımız yolları döşeyen bu efsanelere akla geliyor . Lightnin  Hopkins, Muddy Waters Robert Johnson, Blind  Willies McTell, Blind Willie Johnson, Charlie Patton, R.L Burnside, John Lee Hooker ... ve sadece bugün dinlediğim olanlar bunlar. Bu temeller olmadan, bugün duyduğumuz müziğe sahip olamazdık.”

Peki ya  onu en etkileyen şarkı ?

Justin Johnson -  ” Şimdiye kadar beni Blues müziğine bağlayan  ilk şarkı Lightning Hopkins'in "Last Night " oldu. İlk 6 tellimi aldıktan birkaç hafta sonra duydum. Radyodaki çalan sıradan  müziğin ortasında çıkan bir nükleer bomba gibiydi. Beni  içine aldı .  Sadece Blues müziği değil, genel olarak müzik hakkında bildiklerimi gözden düşürdü.”



Sanatçı bu süre zarfında çalma tekniklerini geliştirdi artık telleri olan  her şeyi çalabiliyor. Son albümü için puro kutusu gitarından banjo, mandolin, üç ve dört telli el yapımı özel  gitar ve bir telli yay gibi köklü enstrümanlardan oluşan 20'den fazla farklı enstrüman çaldı.

Justin Johnson - "Çoğu zaman insanlar konserlerime  geleceklerinde  biliyorlar ki    ,   daha önce hiç görmedikleri  bir enstrüman görüp dinleyecekler ”

Johnson son yıllarda müzikal olarak   çok yol kat etti. ABD , Avustralya, Avrupa ve İngiltere gibi pek çok ülkede performans sergiledi. Allman Brothers ‘ın açılış grubu olarak çaldı . Müziğini Ken Burns tarafından "Jackie Robinson" belgeseli için kullanıldı.

Yeni albümün yapımcılığını , Johnny Cash'in oğlu John Carter Cash yaptı  ve Johnny Cash’in özel  Cabin Studios'unda   kaydedildi. Albümde çalınan aletlerin birçoğu Johnny Cash'e aitti. John Carter Cash, Johnson'un müziğini "dürüst" ve "seçkin" olarak nitelendiriyor.

Justin Johnson -    "Müzikle ilgili en önemli şey yaptığınız her şeyde hakikat olduğunu düşünmenizdir "


Johnson için  gitar  bir yaşam biçimine dönüşmüş durumda .  Özelliklede  Roots müzik , geleneksel müzik ve blues  ihtisas alanını  .  Köklere dönüncede  el yapımı gitarlar akla gelebilir , “Diddley Bow”  ( Bo Diddley’den esinle )  adını verdikleri  ve  Küba prolarının kutularından yapılan  “ sigara kutusu gitar” da denilen bu aletler  bir yaşam biçimi olmuş durumda . Mağara resiminden yüksek teknoloji ürünü CGI'ye kadar tüm sanatların ardındaki aynı tahrikin insanları bu aletler  gibi olası cihazları yaratmaya zorladığını  söylüyor.  Bu sebeple o da sürekli çalıyor  .   Ayrıca  ötesine de geçip  gitar üretme , ayrıca   eğitiminden tutun da pazarlamaya kadar bu işin içinde  . Bunun için bile özel bir  internet sayfası var  (www.rootsmusicschool.com)  . 

Youtube’da  enteresan gitarlarını ve çaldığı parçaları bulabileceğiniz zengin bir arşiv var , meraklısı bulabilir .


Justin Johnson - "Bir puro kutusu gitarının her biri birbirinden farklıdır , çünkü kutular tamamen farklıdır ve hepsi farklı ormandan yapılmıştır, farklı tekniklerle , dolayısı ile asla aynı ses çıkmazlar, dolayısıyla da  elinizde olan  o gitarın sahibi kesinlikle yalnızca sizsinizdir."

Bu işe kafayı takmış bu arkadaştan müziğe dair  birkaç alıntı ile yazıyı ve tanıtımı tamamlayalım .
“ Blues and Roots müziği, toplumlarının baskıcı tabiatına meydan okuyan ve zamanında şiddetle cezalandıran alt kültürlerden  yeşeren bir çiçek gibidir . Yoksulluk, ırkçılık ve klasizm, bu türün  ana akım izleyici kitlesine ulaşmasını engellemeyi amaçladı, ancak ilham kaynağı olanların müzik tutkularına  hiç bir şey engel olamadı . Bu nedenledir ki , ezilenlerin müziği aksine  olduğundan daha duygusal olarak kabul  görür. Bu gerçek de , toplumsal ya da ticari normların baskılarından mahrum kalmadan sanat yaratarak yaşamanın kaçınılmaz zorluklarıyla başa çıkarken sürekli bir ilham kaynağı olarak işlev görür”


Justin Johnson -” Bir kelimeyle ... hisler. Yaptığım müziği hissetmiyorsam, müzik dinleyiciyE hiçbir şey hissettirmez. Bu benim  sahnede veya kayıt stüdyosunda her zaman yol gösterici ışığımdır. Dünyada birçok yetenekli müzisyen var, ancak dinleyiciyi bir performans sırasında gerçek anlamda hissetmek için kim ne yapıyor ? Duygularımı ve hikayelerimi müziğimle sürekli olarak birleştirerek üretmeyi düşünüyorum.”

Justin Johnson -“ Müziğin dünyanın farklı  taraflarından insanlar arasındaki boşluğu nasıl doldurabileceğini  görebiliyoruz , farklı diller, yetişme tarzları, siyasi görüş ve dini inançlarla rağmen aradaki birleştirici özelliği müthiş bir  deneyim. Müziğin insan dili, bunların hepsinden üstün.”

Yazı ve derleme : Geronimo  Yalnızkartal
13 Nisan 2017

Not:  Rakınroll FM , amatör ruhlu ve düzenli periyodu olmayan , yayınları aşağıdak linkte yer alan grup sayfasından  , genellikle yayından kısa bir süre önce duyrulan , süprize açık ve spontan yayın akışı olan bir internet radyosudur . Sayfaya üye olur iseniz yayınlardan haberdar olup  bu sayfalardaki adı geçen müzikleri dinleyebilirsiniz .

Grup sayfa linki : https://www.facebook.com/groups/291467814569528/?fref=ts



Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...