20 Nisan 2017 Perşembe

Monterey Festivali 50 yaşında


Bu yıl Monterey Pop Festivali'nin ellinci yıldönümündeyiz. 

O muhteşem festivalin ellinci yıldönümü için 16 ile 18 Haziran 2017 tarihleri arasında "Celebrates 50 Years" adıyla bir kutlama düşünülüyormuş. 

Bu kutlama festivaline katılacak isimler arasında 50 yıl önce o muhteşem konserlerde sahneye çıkan Eric Burdon ve grubu Animals da yer alacakmış.



19. yüzyıla gelindiğinde Empresyonist sanatçılar resim sanatını atölyelerden çıkartıp, sokaklara, meydanlara ve kırlara taşıyacaktı. Türkçe mealiyle "izlenimciler" denilen bu sanatçıların fırçasından sıradan insanlar ve hayatın ta göbeğinden izler ressamın tuvaline taşınırken, dünya yeni bir değişim ve bakışla buluşacaktı. Müzikte de buna benzer bir durumu 1960 sonlarında yaşayacaktık.
Takvimler 1967 yılını gösteriyordu ve ABD'nin Kaliforniya'sında müzik kapalı salonlardan açık havaya taşınacaktı. 16 - 18 Haziran 1967'de yapılan Monterey Pop Festivali ile bugün yaşadığımız "Open Air" açık hava konserlerinin ilki gerçekleşecekti. Bu efsanevi festivalden üç yıl sonrası da bir başka efsane olan Woodstock yapılacaktı. 
 Bu yıl Monterey Pop Festivali'ninin ellinci yıldönümündeyiz. O muhteşem festivalin ellinci yıldönümü için 16 ile 18 Haziran 2017 tarihleri arasında "Celebrates 50 Years" adıyla bir kutlama düşünülüyormuş. Bu kutlama festivaline katılacak isimler arasında 50 yıl önce o muhteşem konserlerde sahneye çıkan Eric Burdon ve grubu Animals da yer alacakmış.


Elli yıl önce yapılan Monterey Pop Festivali'nde Big Brothers The Holding Company, Butterfly Blues Band, Animals, Jefferson Airplane, Simon And Garfunkel, Grateful Dead gibi gruplar sahneye çıkıp konser vermişlerdi. Festivale damgasını vuran isimler arasında ortalığı saran rock ve hippie rüzgarını yansıtan Janis Joplin ve Jimi Hendrix'i sayabiliriz. Festivalde Doğu müziğini rock ve caz ile buluşturan Hintli müzik ustası Ravi Shankar yer alırken, The Who grubu da sahnede sunduğu sert rock tınılarının sonunda gitarını kırarak tarihi şovunu sunacaktı. 125 bin kişininin izlediği konserler sistem karşıtlığının müzikle buluştuğu ilk örneği oluştururken; savaşa meydan okuyan ve barış isteklerininin dünyaya yayıldığı bir tirad gerçekleşecekti. 

Şimdi 50 yıl öncesinin o günlerine dönelim 
ve ilk olarak Eric Burdon ve Animals'tan 
o günleri anlatan şarkı



Tho Who grubunun muhteşem finali

Ve Janis Joplin

Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...