7 Nisan 2017 Cuma

Hafta Sonu Blues Perişan Kütüphanesi'ne Katkı 43

"Takipçi"
Julio Cortazar

Julio Cortazar'ı ilk okuduğumda çok şaşırmıştım ve hemencecik, "Bu nasıl Latin Amerikalı" demiştim. Açıkcası bildiğim Latin Amerikalı yazarlara göre çok Avrupalı gelmişti. O Latin yazarlarının havasını pek bulamamamıştım. 
Cortazar ile ilk tanışmam "Mırıldandığım Öyküler" kitabıyla başlamıştı. Latin edebiyatının bir yazarından beklediklerimi bulamamıştım. İlk önce bunun çevirmenden kaynaklandığını bile düşünecektim ama yazarın hayat hikayesine baktığımda hayatının başlangıcı Brüksel'de olmuş ve son nefesini de Paris'te vermişti. Yani ülkesi Arjantin'in dışında geçmiş ömrü. Bütün bunlara rağmen hayat hikayesini okuduğumda daldan dala konup giden maceracı yapısıyla Latin olduğunu anlayınca adama ısınacaktı.
Latin Amerika edebiyatının en önemli isimlerinden Julio Cortazar ile ikinci buluşmam daha bir kolay olacaktı. Geçen haftalarda yeni yayınlanan bir kitabını bulacaktım. Kitabın ismi "Takipçi"yi elime almamla bir solukta okuyacaktım. İşin diğer güzel yanı ise kitabın içinde Arjartinli çizer Jose Munoz'un çizgilerinin anlatıma eşlik etmesiydi ki bu kitap bitttikten sonrada defalarca bakmama sebep olacaktı. 
Julio Cortazar yazarlığının yanısıra amatör bir caz müzisyeni olduğunu da öğrenecektim. Yazarın caz tutkusu "Takipçi" isimli öykünün de çıkmasına vesile olmuş. Yazar "Takipçi" isimli kitabında Johnny Carter ismini verdiği kahramanının nezdinde büyük caz saksofoncusu Charlie Parker'ın son yıllarına anlatıyor. 
 Caz tarihinin gelmiş geçmiş en büyük alto saksofoncularından Parker'ın ölümünden önceki son günlerini hareketli bir arka plan eşliğinde aktaran Takipçi, Arjantinli sanatçı José Muñoz'un kitabın ruhunu bütünleyen siyah beyaz illüstrasyonlarıyla kitapseverleri metnin derinliklerinde bir gezintiye çıkarıyor.
Kitabı alıp okuduğunuz zaman için sizi uyarayayım, bir iki sayfa okuduktan sonra ister istemez Charlie Parker dinleyeceksiniz. Bu da sizin kitabı elinizde biraz daha tutmanıza sebep olacak. Diğer bir uyarı da kitabın içindeki Jose Munoz çizimleri ki, kitap bitecek ve siz aralıklı aralıklı onlara bakmak için kitabı elinize alacaksınız. 
Aptulika

Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...