8 Şubat 2017 Çarşamba

30 yıl sonra eski bir dostla “Solow”da Buluşma





Bazı gruplar vardır, çıktıkları dönemlerde çok önemsemişimdir ama sonra yok olmuşlardır. Onların buldukları yoldan bir çok grup çıkmıştır ve devam edip, isim yapmışlardır ama onlar ortalarda görünmez olmuşlardır. Mesela bu tip gruplardan biri doksanların başında çıkan Quireboys idi. Etrafı saran bir çok glam – hair metal grupları arasında farklı bir tavır getirerek beğeni hanemde ayrıcalıklı bir yer edinmişlerdi. İngiliz topluluk Quireboys, farklıydı bir yanıyla 70’lerin tadını getirirken, çıktıkları dönemin renkli havasından da geri kalmıyorlardı. Dönemin görkemli sahnelerinin içinde sanki küçük bir İngiliz pub’ının çılgın müdavimleri gibiydiler. İngiliz kokulu blues ile 70 rock’ı hem hal olurken, rock’n roll akıp giderdi Quireboys’ta. Onların en çok da klasik piyano tuşelerine tutkundum. O yıllarda bu grubun dergilerde haberleri, posterleri çıkardı ama benden başka fanı yoktu belki de. O yılların ülkemiz rock dinleyicilerinden kimse için fazla bir ayrıcalığı yoktu Quireboys’un.

Quireboys örneğinde olduğu gibi 1986’da çıkan ilk albümü ülkemizde de kaset olarak yayınlanan Amerikalı topluluk The Georgia Satellites  da aynı etkideydi. Ancak Georgia Satellites grubunun, Quireboys’a göre  ülkemizde daha çok dinleyicisi olmuştu. Onlarda çıktıkları yılların hay huyu içinde ayrıcalıklı bir yer edinip bildikleri gibi rock’n roll takılacaklardı.  Zaman içinde onlar da Quireboys gibi sessizliğe gömüleceklerdi. Ama Georgia Satellites ismi geçti mi gene de bir kaç eski rockçının “Vay” dediğine şahit olmuşumdur.
Bundan bir kaç yıl önce Quireboys’un tekrar müzik yapmak için döndüğünü görünce sevinmiştim ama o albümden sonra bağlar gene  kopacktı. Bu günlerde de Georgia Satellites grubu ile tekrar karşılaşacaktım. Aslında bu karşılaşma grupla değil vokalistiyleydi.  Bu muhteşem grubun ritm gitaristi ve vokalisti Dan Baird’in ismini mavi bir fon üzerine siyah beyaz bir fotodan oluşan ve biraz da 50’lerde yapılmış bir plak havası veren albüm kapağında görecektim. Sonra bir baktım ki bu yepyeni bir albümmüş.
 Dan Baird’in 2017 tarihli solo albümü : “Solow”

30 yıl sonra böylesi bir karşılaşma.
Böyle bir karşılaşmada insan biraz tedirginlik duyuyor açıkcası. Yıllar saçlarımızı ağırtmış, şimdi o kadar zaman sonra aynı muhabbetimiz olabilecek mi endişesi peşimde albümü çalmaya başladım.
O suratında ayrık dişi görünecek şekilde sırıtırken, elindeki viski şişesini uzatıp “şerefe” derken, ben de rakı kadehimi kaldırdım. Güney Rock havasından country, eski köklerde akıp giden rock ve o Georgia Satellites’in neredeyse punk diyeceğin sadelikte rock’n roll’u. 30 yıl sonraki bu buluşma bence gayet de güzel oldu hani.
Aptulika



Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...