1 Ocak 2017 Pazar

James Joyce’ın Dublinliler’i


James Joyce'ın başyapıtı "Dublinliler", Nilufer İlkaya'nın çevirisiyle Alakarga Yayınları tarafından piyasaya çıktı. James Joyce'ın 15 öyküsünün yer aldığı bu kitapta ek olarak Joyce'ın yayıncısıyla yıllar süren çekişmeli yazışmaları da (Türkiye'de ilk kez) yayınlanıyor. Kitabın kapak illustrasyonunu da ben hazırladım. 

James Joyce ismini ilk kez “Sanatçının Bir Genç Adam Olarak Portresi” kitabıyla duyacaktım. Daha üniversiteye yeni girmiştim ve bir sanatçı olma arzusuyla bu kitabı almıştım. O kitaptan bugün aklımda bir iz kalmamış. İsminin albenisinden dolayı almış olduğum bu kitaptan sonra James Joyce’la bir alakam olmamıştı.
Geçen yıllar içinde James Joyce ismi Irish Pub müdavimliğinden öteye gidememişti. Ancak iki yıl önce Sarnıç Öykü dergisinin benden bir kapak yapmamı istemesine kadar. Dergi o ayki sayısını James Joyce'a ayırmıştı. Biraz incelemeden sonra karşıma çıkan Dublin ile özdeşleşmiş bir öykü yazarıydı. Bizim İstanbul ile Sait Faik arasında nasıl bir bağ varsa öyle bir şeydi bu. Sait Faik için Burgaz Ada’da bir müzemiz var. Dublin’de de James Joyce’ın evi müze haline getirilmiş.
2014 yılında Sarnıç öykü dergisine yaptığım James Joyce kapağı
aptulelcioglugmail.com
İrlanda edebiyatının en önemli yazarı James Joyce’ın en önemli eserlerinden biri “Dublinliler”dir. İngilizcesi “Dubliners” olan bu eserden önce aynı ismi taşıyan 1960’ların unutulmaz folk grubunu bilirdim. Sarnıç dergisi’ne kapak hazırlarken bu kitapta yeralan “Arap Pazarı” isimli James Joyce öyküsünü okuyacaktım. Bir çocuğun ilk aşkına hediye almak için pazara gitmesini anlatan bu öykü bir anda beni harikulade bir anlatım atmosferine sokmuştu.
James Joyce ile bu buluşmanın ardından bu yıl “Dublinliler” kitabının kapağını yapma teklifini alacaktım. Bu kitap piyasaya çıktı. Alakarga yayınlarından çıkan bu kitabı Nilufer İlkaya, İngilizce aslından Türkçeye çevirdi. 15 öykünün yanısıra kitabın sonunda Joyce’ın Dublinliler üzerine yaptığı yazışmalar da ilk kez Türkçeye çevrilmiş olarak yerini alıyor.

James Joyce bu eseri yazarlık kariyerinin başında yazmaya başlamış. 1904 yılında çıkarmayı amaçlayan yazar bu arzusuna 9 yıl sonra erişecekti ve 1914 yılında Dublinliler kitap olarak basılabilecekti. Böylece dünya İrlanda edebiyatının baş yapıtıyla ve Dublin insanıyla tanışacaktı.
APTULİKA
aptulelcioglugmail.com

Kitap ilgili tanıtım yazısından bir bölümü sizlere aktaralım:
"James Joyce'un onbeş öyküsünü içeren ilk kitabı Dublinliler 20. yüzyılın başlarında Dublin ve çevresinde yaşayan orta sınıf İrlahdalıların günlük yaşamını konu alıyor. 1905'te tamamlanmasına rağmen dokuz yıl aradan sonra yayınlanabilen bu öykülerde yayıncıları rahatsız eden bir şeyler vardır. Joyce'un olağanüstü bir gerçeklikle aktardığı sıradan hayatların işaret ettiği çöküş İrlanda'nın hikayesini okulu kıran çocuklar, rahipler, ayyaş yazıcılar, küçük politikacılarla aktaran usta yazar, okuyucusunu, ölümü dahi sıradan bir hadiseymiş gibi karşılayan insanların dünyasına davet ediyor. Joyce'un eşsiz kaleminden Dublinliler'i yayıncısıyla yıllar süren çekişmeli mektuplaşmaları ile birlikte yayımlıyoruz." 





Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...