26 Aralık 2016 Pazartesi

Bir plağın kırk yıllık statükosu




Status Quo, bu yılın yaz aylarında (14 Haziran 2016) Antalya’ya konser vermeye gelmişti. Bu gitarist  Rick Parfitt’in son konseri olacaktı. Bu konserde kalp krizi geçiren gitarist müziği bırakacaktı. Bu Cumartesi (24 Aralık 2016) günü Rick Parfitt’i 68 yaşında iken yitirecektik.


Lise yıllarımda beni rock tutkusu sararken, mahalleden bir arkadaşımın da tutkusu danstı.  O dönemin disko modasının mabedi Hidnomel’di. Arkadaşım oradaki maceralarını anlatır, ben de imrenirdim, zira çok fazla kız arkadaşı vardı. Ama benim dans ile işim olmazdı. Gene de bir yıl sonu partisine giderken yanımdaki kıza rezil olmayayım diye bir iki figür öğretmişti. İtiraf edeyim çok işime yaradı.  
O arkadaşımın tutkusu danstı ama rock müzik de dinlerdi. Sonraları liseden ayrılıp, denizci olmaya karar verdi. İşte bu sürede de bir gün bana, “Bende bir iki rock plağı var, onları sana vereyim.” diyecekti.  O plaklar arasında bir tanesi vardı ki,  en sert müziği onlar yapıyordu. Hard Rock adına bildiklerimizin ötesinde bir tını  geliyordu kulağımıza. Bu düşünce büyük ihtimal arkadaşımdan kaynaklanıyor olsa da plağın konser kaydı olmasının yanısıra kapağın üzerinde duvardaki afişin yırtıkları gibi yırtılmış konser görüntüsünün altından çıkan iki sert adamın görüntüsünden de olabilirdi.
Plakçı dükkanındaki sert iki adam
Bu plak Status Quo’nun ilk konser albümü “Live !”dı. O kapağın üzerindeki “Live” ibaresinin yanına yerleşen ünlem işareti bile aklımızı başımdan alıyordu.  O plaktaki rock ‘n roll her daim en sevdiğim Status Quo albümü olma ayrıcalığını taşıyacaktı. Daha 80’ler olmamış ve “In The Army Now” depremini yaşamamıştık. (Ki laf aramızda o parçayı da her ne kadar dönemin popülerlerinden olsa bile severim.) Status Quo plakçı dükkanlarında hard rock gruplarının en sertleri arasında vitrinleri süslerdi.
Sonra 80’li yılların değişim rüzgarları arasında Status Quo da “In The Army Now” ile pop rock çizgisine girecekti. Bu parça öyle yüksek bir popüler etki yapacaktı ki eski hard rock çizgisi unutulacaktı bile. Ardından gelen yıllarda albümlerini gene takip ettim, yer yer içindeki rock’n roll duygusu beni cezbederken içindeki İngiliz, İskoç ezgilerinin dans motiflerini de farkeder olacaktım. Ancak herşeye rağmen ilk göz ağrım olan o plak aklımdan çıkmayacaktı.
Rock’ın statükosu mu?
“In The Army” dönemindeki değişiklik sadece müzikal olarak değildi. O eski plaklardaki iki sert adam gitmiş yerine kelli, felli iki adam gelmişti. Adamlarımızın saçları falan dökülmemişti, gene uzundu ama o sert görüntü gitmişti. Topluluğun vokalisti ve gitaristi Francis Rossi’nin saçlar önden az biraz açılsa da pırasa gibi uzun ama arkadan at kuyruğu olarak bağlanmıştı ve üzerinde de eşlik eden yeleği alameti farikası olmuştu.  O 70’lerin sert görüntülü abisi Rossi, artık görmüş geçirmiş bir aile babası gibiydi. Gitarist Rick Parfitt ise sarı saçlarıyla sert sololarını gülümsemesiyle yumuşatıyordu.

Bu pazartesi sabahı haberlerde “George Michael öldü” diye bir haber görünce hemen internete baktım girdiğim internet sitesinde haberi gördüm ama gözüm haberin altındaki iki gün öncesinin yazısına takılacaktı. 24 Aralık 2016 tarihli haberde ise Status Quo’nun gitaristi Rick Parfitt’in öldüğü yazılıydı. Benim o tutkunu olduğum plaktaki sarışın adam 68 yaşında ölmüştü. O kadar oldu mu diye yeni fotografına baktım, evet zaman çabuk geçiyordu. Hemen karşıma o ilk konser plağını aldım yanına 1980 ile 90 arasındaki görüntülerini ve son halini yanyana dizdim şöyle bir baktım. Ardından tabi o 1977 tarihli “Live ! “ plağını çalıp, bu yazıyı yazmaya başladım.

En son konseri Antalya’daydı
Francis Rossi 1962’de kurduğu gruba isim olarak “The Scorpions”u düşünmüş. Daha sonra değişe değişe Status Quo olmuş. İyi ki de öyle olmuş çünkü rock tarihinin Alman efsanesi Scorpions grubu başka isimde çıkmış olacaktı. Tarihler 1967’yi gösterdiğinde Status Quo ismi oturacaktı. Kendilerine bu ismi vermeleri de rock grupları içinde statüko olmayı hedeflemelerinden kaynaklanıyormuş. Onlar statükoyu belirlediler mi ya da bu abartılı mıydı bilinmez ama 50 yıldır rock sahnesinde varoldukları da bir gerçek. Status Quo elemanları pek değişmemiş olsa da grubun ismi denilince hemen akla iki kişi gelir, Rossi ve Parfitt.

Status Quo, bu yılın yaz aylarında (14 Haziran 2016) Antalya’ya konser vermeye gelmişti. Bu gitarist  Rick Parfitt’in son konseri olacaktı. Bu konserde kalp krizi geçiren gitarist müziği bırakacaktı. Bu Cumartesi (24 Aralık 2016) günü Rick Parfitt’I 68 yaşında iken yitirecektik.
Benim aklımı çelen ilk Status Quo plağından bir yıl sonra çıkan 1978 tarihli “Rockin’ All Over The World” dünyayı rock’n roll’la sallamıştı. Bu hala sürüyor.

Aptulika
bluesperisan@gmail.com






















Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...