30 Aralık 2016 Cuma

2016'da Yitirdiklerimiz (2. Bölüm)

















NİSAN 

1 Nisan - AYDIN TANSEL  (70 yaşında)


“Çisil Çisil Yağmur Yağıyor” diye parçası vardı 1976 yılı gibiydi.   Bu parça ile Bulgaristan’da yapılan “Altın Orfe” müzik yarışmasına Türkiye’yi temsilen katılmıştı. Şimdi bu parçayı bilen bile kalmamıştır ama benim hep hatırladığımdır. Aydın Tansel ismini bugün “Günler Aylar Gelir Geçer” parçasıyla biliyor insanlar. 1970’li yılların güzel bir abisiydi.







13 Nisan - JEREMY STEIG (73)



Caz Rock yani fusion tarzının dünyayı sardığı dönemler... yıl olarak 1960'lar,  caz flütçüsü Jeremy Steig'in grubu  Jeremy & the Satyrs ve damga vuran albümü "Howlin` for Judy". Flüt o günden sonra başka birşey olacaktı. 






20 Nisan - ATİLLA ÖZDEMİROĞLU  (73)


Vakti zamanında "aranjman" dediğimiz 45'lik plaklardaki şarkıları aslından daha iyi hale getiren muhteşem aranjör. Onun yaptığı "Fahriye Abla" filminin müziklerini unutamam.



  

Bu şarkı da Atilla Özdemiroğlunun aranjör olarak ilk yaptığı düzenlemelerden biriymiş.




21 Nisan - PRINCE  (57)



İsmini ilk duyduğumuz zaman onun için "Jimi Hendrix'in velihatı' deniliyordu. Ancak benim için Prince gitarın Michael Jackson hali idi. O muhteşem yeteneği onca parıltının altında sanki gizleniyor gibiydi. "Mor Yağmur" olarak dünyaya yağdı ve etkisi daha da artarak sürüyor.  







24 Nisan - BILLY PAUL  (80)



R&B'un bu sesini anlatmak için "Me and Mrs Jones" diyeyim de başka bir şey demeyeyim. 1972 yılında 45'lik plak olarak evlerimize girdi. 



  




MAYIS


15 Mayıs  - OYA AYDOĞAN  



Yılın beklenmedik kayıplarından biriydi. Filmlerinden tanıdığımızın dışında yaşamdaki çağdaş ve esprili kişiliğle de önemli biriydi. Onun oynadığı "Neşeli Günler" filmini hala seyrederim.   














21 Mayıs  - NICK MENZA  (51)



Megadeth'in en güzel yıllarından bir isim, davulcu Nick Menza. O güzel yıllardan bir video yu aşağıda bulabilirsiniz. Bu arada o soundu bende çok özlemişim.






HAZİRAN 


3 Haziran  - MUHAMMED ALİ CLAY  (74)




Çocukluk günlerimin saatlerin sabah 5'e ya da 4'e kurulup, ailecek kalkılıp, siyah beyaz televizyonun karşısına oturulduğu yıllar. ABD'deki saat farkından dolayı Muhammed Ali'nin maçını sabah karanlığında kalkıp, izliyorduk. Sloganı da "Kelebek gibi uçarım, arı gibi sokarım." 








7 Haziran  - TANJU GÜRSU (77)



Orhan Kemal usta bir edebiyatçımız. Vakti zamanında ekonomik durum sebebiyle Yeşilçam'a da senaryo yazacaktı. Bir çok edebiyatçımız da bu işi arada yapmıştır ama Orhan Kemal'in yazdığı senaryolarda romanları ve öyküleri kadar usta işidir. Ayrıca Orhan Kemal, bu senaryolarında toplumcu ve gerçekci bakışını, sınıfsal çelişkileri de es geçmeden verir. 1964'te Halit Refig'in yönettiği "Gurbet Kuşları" da bunlardan biri ve en görkemlisidir. Orhan Kemal'in Refig ile birlikte senaryosunu yazdığı bu filmde Murat Bakırcıoğlu rolüyle Tanju Gürsu oynamaktaydı. O oyunculuk benim için ayrıdır. 






22 Haziran   - YAŞAR NURİ ÖZTÜRK (65)


Hürriyet gazetesinde yazdığı yıllarda yazılarını okumaya merak sarmıştım. Bir ara kitaplarını da okumuştum. Kaybı gerçekten büyük oldu.  Ancak onun kaybıyla içime acı gibi oturan bir şey var ki, o da çocukluğumdan beri bildiğim "Ölünün arkasından kötü söz söylenmez" düsturunun bu toplumda yerle yeksan olduğunu görmek olacaktı. 






24 Haziran  - ASIM CAN GÜNDÜZ  (60)




Seksenli yılların başı ve Ambülans grubuyla tanıdık onu. İlk rock grupları ve konserleriyle. Sonra doksanlı yıllarda gitarıyla tek başına şovmenliğini de kullanarak hafızalara yer etmişti. Bununla kalsa iyi radyoculuğu da önemlidir.  













Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...