29 Aralık 2016 Perşembe

2016’da Yitirdiklerimiz (1. Bölüm)



OCAK

3 Ocak - PAUL BLEY  (84 yaşında)




Kanadalı caz piyanisti Paul Bley, Juliard Müzik Akademisi mezunu bir sanatçı.  1960'lı yıllardan bu yana yüzlerce albüme imza attı.  Roy Eldridge, tromboncu Bill Harris,   Ben Webster, Sonny Rollins, Charlie Parker Charles Mingus, Ornette Coleman gibi ustalarla çalıştı. Caz müziğinin  bu usta ismi caz müziğinde ilk defa moog synthesiserın da kullanmasına vesile olmuştur.  





8 Ocak – OTIS CLAY (73)  



Soul Müziğin büyük ustası Otis Clay 2013'te Dünya'nın Yaşayan En Büyük Blues müzisyenlerinden birisi olarak gösterilmiştir. Clay'in 1972'de yaptığı  "Trying to Live My Life Without You" plağı  bir döneme damga vurmuş, unutulmaz parçalarındandır.  






10 Ocak – DAVID BOWIE (69)
  

O herkes için çok şey ifade eder ama benim için "Dünyaya Düşen Adam"dır. 70'li yıllardan dünyaya tanımlanamaz bir şekilde düştü, hala da tanımı yapılabilmiş değil. Kısaca bir fenomen. 70'ine merdiven dayayıp, öldüğünde mezarı hala parlıyordu. Müziği başlıbaşına önemlidir ama onun oyunculuğu da şaşırtıcıdır. İki filmini bilirim, bulup izleyin derim. Bu arada ben sinemada izlemiştim hemi de Yeni Melek'te.


"Space Oddity" (1969)




17 Ocak – CLARENCE REID (BLOWFLY)  (76)  

Adı Clarence Reid ama ismi olan Blowfly olarak bilinir. Bu sahnede giydiği kıyafetin de (Yandaki resimde en sağdaki hali) ismidir aynı zamanda.  R&B müzisyeni olan Reid şaşırtıcı bir kişiliktir çok eski tarihlerde rap yapmış öncü bir isimdir. Pop şarkılarına mizahi parodiler yapan Clarence Reid'in şarkı sözleri de müstehcen ögeler taşır ki şimdi olsa televizyon da falan yayınlandığında "dıt"lardan mozaiklerden birşey duyulmaz ve görülmez. Herşeye rağmen 70'lerin bir matrak abisiydi işte. Zamanında bizim diyarlarda disko modası zamanında da  çalanap, dansedilmiştir hani. 






18 Ocak - GLENN FREY (Eagles – gitarist)  (67)


Eagles grubunun gitaristi Glenn Frey aynı zamanda da bir film oyuncusu.






19 Ocak - UMBERTO ECO (84)
Gülün Adı ile tanıdık onu daha sonra çıkan kitabıyla ismi Fikret olan bir çok arkadaşımız kendisini Fiko'nun Sarkacı diye tanımlar olmuştu.  







22 Ocak - KAMER GENÇ  (75)


Çok değişik biriydi. Kimi zaman güldük, kimi zaman kızdık. Ama onu kaybettiğimizde çok şey yitirdiğimizi anladık. 
Çünkü ülkesini, insanını ayrımsız seven bir politikacıdan yoksun kalmıştık. 









25 Ocak - ERGÜDER YOLDAŞ  (76)





Lise yıllarımda daha "Sultanıyegah" çıkmadan önce tanımıştım onu. Dönemin solcu abilerinin pos bıyıkları ve o gönülçelen soyadı mıydı dikkatimi çeken bilinmez ama asıl müziğe bakışındaki çağdaş arayışları ilgimi çekmişti. Tepebaşı'ndaki Deneysel Sahne'de onun tiyatro müziklerini duyardım. Sonrası "Sultaniyegah" kırkbeşliği ve Long Play'ini de almıştım. Farklı biriydi, bir ara kızarak çekti gitti, Ada'da bir kulübede yaşadı.  






26 Ocak - BLACK (53)


Asıl adı Colin Vearncombe'ydi ama biz onu Black olarak tanımıştık. Kim tanımıştı... peki o zaman biz niye bilmiyoruz? derseniz, size "Wonderful Life" ve seksenler diyeyim. 1980'lerin müzikal ortamında bu şarkı her yerde çalardı. Hatta şimdi bir yerlerde çalsanız, belirli yaştaki bir güruh kafasını çevirir, gülümseyerek bakar.  Bu arada kafayı çevirip bakan güruhun yaşı kesinlikle 50'nin hadi bilemedin 45'in altında değildir. 





28 Ocak - PAUL KANTNER (Jefferson Airplane – gitarist) (74)


Muhteşem bir rock grubu ve onun kurucularından biri. Jefferson Airplane acayip güzel bir saykodelik rock grubuydu.  







28 Ocak - SIGNE TOLY ANDIERSON  (Jefferson Airplane) (74)



Kötü şaka gibi Jefferson Airplane'ın kuruluşunda yer alanr iki elemanın ölümü aynı günde bir biri ardına geldi.  
Toly Andierson grubun ilk kadrosunda ve ilk albümünde yer almıştı. Onun ardından gruba efsanevi kadın vokalist Grace Slick gelecekti.








29 Ocak - TAHSİN YÜCEL  (82)




Öykü, roman, deneme, çevirileriyle edebiyatımızın önemli bir yazarıydı.  








ŞUBAT



17 Şubat - MAURICE WHITE (The Earth & Wind and Fire) (74)


Diskoların vazgeçilmezi The Earth & Wind and Fire`ın kurucularından  Maurice White'ı da Şubat ayında yitirecektik.   Müziklerinde funk, soul tarzlarını kullanan ve bir dönemin efsanesi olan grup kullanan grup dünya çapında 100 milyonun üstünde albüm satışı da yapmıştır.






 MART

3 Mart - AHMET OKTAY (Şair, yazar)  (83)


Türk şiirinin önemli isimlerinden biri olan Ahmet Oktay'ı da Mart ayının başında yitirmiştik.   Her Yüz Bir Öykü Yazar , Yol Üstündeki Semender,  Ağıtlar ve Övgüler, Hayalete Övgü gibi şiir kitapları ilgilenilesi eserlerinden bazıları. 



5 Mart - MİTHAT DANIŞAN (Kurtalan Ekspres , basgitarist)

Panço lakabıyla anılan usta bas gitaristimiz.  Bu yıl o güzel insan kalbine yenik düşecekti. 









10 Mart - KEITH EMERSON  (Emerson Lake and Palmer – keyboard)  



Tuşlu çalgıların Jimi Hendrix'i denilebilecek bir adam. Progresif rock ile klasik müziği birleştiren dahilerden birisi. Dinlenilmediği zaman rock adına her daim birşeylerin fena halde eksik kalacağı gerçektir. 






Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...