25 Ağustos 2016 Perşembe

Asia albümünde gizlenen gitarist




Manchesterli Aziz İbrahim


Eskilerde “Super Grup” diye bir kavram vardı. Dönemin usta gruplarından elemanlar bir araya gelip, bugünkü futbol meraklılarının “Rüya takım” ya da “dünya karması” dediği gibi bir grup kurulurdu. Asia isimli grup da onlardan biriydi.
1980’lere girdiğimizde müzik yeni yollara adım atarken 70’lerin üç progresif rock grubundan dört eleman bir araya gelerek Asia isimli süper grubu kuracaklardı. Yes grubunun gitaristi Steve Howe ile klavyeli çalgılar ustası Geoff Downes  ile King Crimson grubundan John Wetton da Asia’nın gitar ve vokaline yerleşecekti. Asia’nın oluşumudaki ağır top ise   Emerson, Lake and Palmer’ın davulcusu  Carl Palmer olacaktı.
80’li yıllarda durum farklılaşmaya başlamıştı. O eskilerin rock gruplarının uzun parçaları yoktu. Konserlerde görsel ögeler ağır basarken, doğaçlamaların yüzüne kimse bakmaz olmuştu. Artık bu yeni döneme diskovari eğlenceli işler hakimdi. Türkçe meali Sentezleyiciye tekabül eden synthesizer ortalığı sararken, elektro davul sesleri bir pop hakimiyetini bangırdatıyordu. Kendi halinde bu duruma direnen bazı rock grupları olsa da bazıları dönemin modasından ögeleri katacaklardı. Çoğu zaman ne yeni ne de eski dinleyiçisine yaranayacaklardı. Kimi zaman Yes gibi gruplar dönemin ögelerini hissettiren çalışmalar yaparken, kendi progresif tarzını da koruyabilecekti.
İşte Asia da böyle bir dönemde kuruldu. Dönemin müzikal beğeni ve normlarına sırtını çevirmedi. Ancak onlara köle de olmadı ve progresif çizgilerini yeni dönemin dinleyicisine de taşıdı. Asia (1982), Alpha (1983), Astra (1985) isimli ilk üç albümüyle döneme progresif damgasını vuran grup, günümüze kadar albüm yapmaya devam etti. (En son albümü “Gravitas” ismiyle 2014’te çıkmıştı.)

Zaman içinde kemik kadrosundan eksikliklerle başka elemanlar yer aldı Asia albümlerinde. Grup 1990’ların ortalarında kemik kadrosunu keyboardcı Geoff Downes dışında kaybetmesi ilgiyi biraz azaltacaktı. Hatta o günün gençleri yeni Asia albümlerini edindiklerinde eski tüfek dinleyicisi “Eski albümleri daha iyidir.” Uyarısını yapmayı ihmal etmeyecekti.
1996 yılında Asia’da kurucu kadrodan ( Süper Grup halinden) sadece keyboardcı Geoff Downes vardı. O yıl çıkan “Arena” albümünde isimleri bilinmeyen bir kadro hakimdi. Belki de grubun diskografisi içinde en az hatırlanan albüm olacaktı “Arena”.
Bu bir talihsizlikti ve albümde yer alan “U Bring Me Down” ile “The Day Before”un başarısı gözden kaçacaktı. Kendi adıma yıllar sonra tekrar dinlediğimde bu iki parçayı fena halde ıska geçtiğimi anlayacaktım. Bu iki uzun parçada gitar tınıları ayrıcalıklı geliyordu kulağa . Hemen merakla kim bu gitarist diye sorduğunuzda plak kapağında sadece üç parçada çalan Aziz İbrahim ismini  görüyordunuz.

Asia’nın sadece bu albümünde kadroda o da üç parçada yer alan Aziz İbrahim, Pakistan kökenli İngiliz bir gitarist. 1996 yılında Asia’da gördüğümüz usta gitarist ilk çıkışını Simply Red ile yapmıştı. 80’lerin popu içinde düzeyi yüksek işlere imzasını atan İngiliz grup Simply Red, “Men and Women” albümünün ardından çıktığı 1987 – 1988 turnesinde konserlere Aziz İbrahim’le çıkmıştı. Onu daha sonra da1996 yılınrda Asia ve ardından da Stone Roses’ta görecektik. 2001 yılında kendi adına ilk ve tek solo çalışma olan “Lahore To Longsight” albümün yapan İbrahim, bir grup gitaristi olmaktan daha çok müziğin mutfağında olmayı seviyor. Paul Weller, Ian Brown, The Players, Stewen Wilson albümlerinde de çalan gitarist, kurduğu bağımsız bir plak şirketinde hem gitaristliğini hem de prodüktör maharetini sürdürüyor.  

 APTULİKA

ASIA - U Bring Me Down




Aziz İbrahim - A Face To Die For (solo albümünden)




AZIZ IBRAHIM - Glanstonbury 2015 konserinden


Konser





Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...