3 Nisan 2016 Pazar

Muddy Waters 103 yaşında

Çizim : APTULİKA
aptulelcioglu@gmail.com

“Modern Chicago  Blues’ın Babası” Muddy Waters, 4 Nisan 1913’te Mississippi’de doğmuştu. Büyük ustanın bugün doğumunun 103. yıldönümü. 

Bazı tarzların simgeleşmiş şarkıları vardır. Bunların ilk notaları dökülmeye başladığında duyan insanlar teklifsiz melodiye katılır. Hard rock denildi mi ister istemez akla gelen Deep Purple’ın “Smoke On The Water”ıdır. Blues’da ise  “Hoochie Coochie Man” böyle bir yapıttır. Willie Dixon’ın bu bestesi daha çok yorumcusuyla Muddy Waters’la anılır. Bu şarkıyı duyduğumuzda şarkının ismine bile “Muddy Waters” diyecek kadar onunla özdeşleştirmişizdir.
Blues içinde en tanınmış isim olan Muddy Waters, modern Chicago blues’ın babası payesini de ziyadesiyle haketmiştir. Bu usta müzisyen 4 Nisan 1913’te Mississippi’de doğmuştu.  
Gerçek adı Mc Kinley Morganfield olan Chicago blues’ın babası, doğumundan kısa bir süre sonra annesini kaybedecekti. Bu yüzden ona anneannesi bakacaktı. Küçük Mc Kinley’in hep nehir kenarında çamurlu sularla oynaması nedeniyle anneannesi ona “Muddy” lakabını takacaktı. Mc Kinley de müzik hayatına adım attığında büyükannesinin taktığı ismi Muddy Waters’ı kullanacaktı.
Müziğe ilk olarak armonika ile merak saran Muddy Waters, 17 yaşına geldiğinde blues’ın iki ustası Son House ve Robert Johnson’dan etkilenerek gitara geçecekti.

Chess biraderlerin plak şirketi
27 yaşında Chicago’ya giden Muddy Waters, sokak müzisyenliği dahil, ufak tefek yerlerde iş bulabilirse çaldı. Bu başarısızlığın ardından bir yıl sonra Mississippi’ye dönecekti. 1943 yılındaki ikinci Chicago seferinde ise şans yüzüne gülmüş ve büyük bluescı Big Bill Bronzy’nin desteğiyle profesyonelliğe adım atmıştı.
1946 yılında ise Polonya’dan ABD’ye göç eden Yahudi kökenli iki kardeşin yatırımcı zihniyeti Muddy Waters gibi bir çok siyahi müzisyeninin yüzünü güldürecekti. Leonard ve Phill Chess biraderler, savaştan kaçarak geldikleri bu yeni diyarlarda yaptıkları işlerde paralarını batırmış bir vaziyettedirler. Bu durumu düze çıkarmak için Chicago’nun kenar mahallelerinde bir yer tutup, siyahi insanların müziğini kaydeden bir plak evi kurmaya karar verirler. Müzik tarihine altın harflerle yazılacak olan Chess Records böylece kurulur. İlk çıkan plakları da Muddy Waters’ın “Rollin’ Stone” isimli baş yapıtıydı.  
Chess Kardeşlerin blues tarihinde bir modern devrimi sağlayan plak şirketinde Muddy Waters, başarılı işler gerçekleştirecekti. Böylece 1950’lerin başında yıllar sonra hepsi birer blues standartı olacak  plaklar birbiri ardına gelecekti. Bu plaklardan “Hoochie Coochie Man”, R&B listelerinde 8. sıraya yükselirken ardından gelen “I Just Want To Make To Love To You” ve “I ‘m Ready” ilk 4’deki yerini alacaktı.

Rolling Stones’ın isim babası
Chess Records’un bu plakları ABD’de siyahlara hitap ederken, Atlantik’in öteki yakasında Avrupa’da yoğun ilgi görüyordu. Bu plaklara ve özellikle de Muddy Waters’ınkilere hayran olan İngiliz gençleri arasında iki kişi Chess Records’un kapısına kadar dayanacaklardı. Uçakla kıtayı aşan bu iki tıfıl yeni yetme, hayranı oldukları Muddy Waters’ın peşine düşmüşlerdi. Keith ve Mick adındaki bu iki genç yıllar sonra müzik tarihinin en görkemli ve pahalı grubu Rolling Stones’ı kuracaklardı.
1960’larda İngiltere’de alışık olmadığı kadar kalabalık ve de beyaz tenli izleyiciye konser veren Muddy Waters, hem İngiliz blues’ına hem de 70’lerin hard rock gruplarına esin verici bir anahtar vazifesi görecekti.  
Bu büyük blues ustasını 30 Nisan 1983’te Westmond Illinois’te 70 yaşındayken evinde uyurken, geçirdiği bir kalp krizi sonucu yitirecektik. Dolgun, gür sesiyle müthis bir sıcaklık veren sanatçı, elektro gitar stilindeki sertlik ile ayırt edilen bir figürdür. Klasik Delta tarzını yeni çıkan rock tarzıyla kaynaştırarak blues’ın günümüzdeki modern yapısını kuran figürlerin başında gelecekti.

70’lerden bu yana rock müziğe yol açıcı moraller veren “Blues’ın Babası”nı 103. doğum yıldönümünde saygıyla anıyoruz.




Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...